سایت کد نویسی یا وردپرس؛ پرسش پرتکرار صاحبان کسب و کار
سال گذشته، ۶۳ درصد از کسب و کارهای جهان بودجهی دیجیتال مارکتینگ و سئوی خود را چند برابر کردند و به نظر میرسد تا سال ۲۰۲۶ بازار این حوزه به رقمی نزدیک ۷۳۶ بیلیون دلار برسد! این رشد روزافزون چندسالی است که در ایران هم تأثیر خود را برجای گذاشته و به نظر میرسد بسیاری از کسب و کارهای تأثیرگذار کشورمان در حال انجام یک سرمایه گذاری حداقل ۵۰ درصدی روی وبسایت و سئو و بازاریابی دیجیتال باشند (دقت کنید که طبق آمارهای سایت ورد استریم، این آمار در سطح جهانی ۷۲ درصد است!).
قدم اول این سرمایه گذاری، البته طراحی یک سایت به عنوان بستری نو برای فعالیتی گسترده تر، ساخت برند و رساندن پیامی فراگیر است. امروزه ابزارها و پلتفرمهای گوناگونی به منظور طراحی هر چه بهتر یک سایت در اختیار طراحان قرار گرفتهاند. با این حال مهمترین موضوع برای تصمیمگیری در زمینه طراحی سایت، طراحی آن از صفر و به کمک کد نویسی و یا استفاده از پلتفرمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس است. سایت ایجاد شده در روش اول با نام سایت اختصاصی نیز شناخته میشود. بنابراین این پرسش برای بسیاری از صاحبان کسب و کار پیش میآید که طراحی سایت با وردپرس بهتر است یا برنامه نویسی اختصاصی؟ در این مطلب از میزفا به این پرسش مهم پاسخ میدهیم.
تفاوت وردپرس با سایت اختصاصی؛ آشنایی با روش و ماهیت
امروزه برای طراحی وب سایتها و به روز کردن آنها، به طور گسترده از سیستم مدیریت محتوا (CMS) استفاده میشود. CMS نرمافزاری است که به کاربر اجازه میدهد محتوای خود را ایجاد، ویرایش، سازماندهی و منتشر کند. وردپرس نوعی CMS و در حال حاضر محبوبترین آن است که انتشار محتواهای تولید شده را در وب تسهیل میکند. به کمک وردپرس شما میتوانید با انبوهی از ابزارهای پیشساخته، یک وب سایت را طراحی و بهروزرسانی کنید.
در مقابل اما طراحی سایت اختصاصی را داریم. این نوع از طراحی سایت غالبا به یکی از سه نوع زیر است که نقطه مشترک همه آنها یک چیز است: در آنها از ابزار پیشساخته یا حداقل ابزار پیشساخته عمومی مثل وردپرس استفاده نشده است.
انواع طراحی سایت اختصاصی عبارت هستند از:
- طراحی یک سایت از پایه به کمک زبانهای برنامهنویسی همچون asp
- طراحی یک CMS اختصاصی
- استفاده از طرح سایتی که اختصاصی یک شرکت طراحی سایت است
حال که با ماهیت هر کدام از این دو نوع طراحی سایت آشنا شدیم، نوبت بررسی تفاوت وردپرس با کد نویسی سایت اختصاصی میرسد. بدین منظور در ادامه، به مرور ویژگیهای مثبت هر کدام از این دو شیوه طراحی سایت میپردازیم.
مزایای وردپرس برای طراحی سایت
شهرت وردپرس روزبهروز در حال افزایش است. در حال حاضر تخمین زده میشود که چیزی نزدیک به ۴۰ درصد سایتهای فعال دنیا، بر پایه وردپرس بنا شدهاند. پرسشی که در اینجا پیش میآید این است که کدام ویژگیهای این پلفترم، CMS آن را به چنین گزینه مطلوبی تبدیل کرده است؟ در ادامه در سه محور این ویژگیها را ذکر میکنیم.
طراحی کمهزینه، سریع و آسان
برای کار با وردپرس نیاز به برنامهنویسی ندارید. حداقل میتوان گفت که در بسیاری از مراحل کار با وردپرس، شما نیاز به داشتن هیچگونه دانشی جدای از آشنایی با منوهای خود سیستم وردپرس ندارید. همین موضوع این پلتفرم را به اساسی برای طراحی بسیاری از سایتها بدل کرده است. از سوی دیگر، سفارش طراحی سایت با وردپرس کمهزینه است؛ یا حداقل میتوان گفت که نسبت به طراحی سایت اختصاصی بسیار کمهزینهتر است. درباره تفاوت سایت وردپرس با سایت اختصاصی از نظر هزینه، باید گفت که بیشک سایت اختصاصی هزینه بیشتری خواهد داشت.
و حالا نوبت به فاکتور وقت میرسد. گاهی فاکتور وقت حتی نسبت به منابع مالی نیز برای یک سازمان اهمیت بیشتری دارد. در اینجا نیز وردپرس نمره قبولی میگیرد. اگر چه طراحی کامل یک سایت با وردپرس نیز یکشبه انجام نمیشود، با این حال زمانی که طراحی سایت با وردپرس از شما میگیرد، نسبت به زمانی که باید برای طراحی اختصاصی همان سایت صرف کنید، بسیار کمتر است.
مساله مهمی به نام سئو
یک تصور غلط رایج این است که سایتهای اختصاصی از نظر سئو بهتر هستند. اگرچه هیچ تفاوت فنی بین این دو وجود ندارد؛ اما باید در نظر داشته باشید که گوگل بیشتر بودن محتوای سایت شما را دوست دارد. تولید محتوا بر روی وردپرس فوقالعاده ساده است. بالعکس در سایت اختصاصی برای افراد عادی به روز بودن با تامین مداوم محتوا، ممکن است کمی دشوارتر باشد. هرچند که بهطور کلی نمیتوان گفت از نظر SEO وردپرس بهتر است یا برنامه نویسی اختصاصی (چرا که دانش فنی برنامه نویس و آشنایی او با مفاهیم فنی سئو، بسیار مهم است)؛ اما به دلایلی مانند افزونههای سئو و سادگی انتشار محتوا، سایت وردپرسی از این نظر مزیت دارد.
برای آشنایی بیشتر با دنیای سئو، دوره آموزش رایگان سئو میزفا را مشاهده کنید.
در دسترس بودن دنیایی از تمها و پلاگینها
شما به هر بخش از دنیای اینترنت که سر بزنید، مجموعه گستردهای از تمها را برای وردپرس میبینید که به کمک آنها میتوانید سایت خود را به ظاهر دلخواهتان درآورید. همچنین این تمها معمولا قابلیت شخصیسازی نیز دارند. در مقاله بهترین قالب های رایگان وردپرس بیش از ۱۰ تم زیبا و پرطرفدار را معرفی و بررسی کردهایم که میتوانید مطالعه کنید.
علاوه بر تمها میتوانید به سراغ پلاگینها (افزونهها) نیز بروید. پلاگینها که غالبا رایگان هستند، افزونههایی هستند که ویژگیهای مشخصی را به سایت اضافه میکنند. برخی از محبوبترین پلاگینها عبارت هستند از: WooCommerce برای قابلیتهای تجارت الکترونیک؛ Yoast برای بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو و Elementor برای ابزارهای ویرایش و طراحی صفحات. در مقالات معرفی بهترین پلاگین های وردپرس، افزونههای گوناگون با کاربرهای متنوع را معرفی کردهایم.
ویژگیهای مطلوب طراحی سایت اختصاصی
بر خلاف وردپرس، فرآیند ساخت یک وب سایت سفارشی نیاز به درک قوی از کد نویسی و زبانهای برنامهنویسی دارد. طراحی سایت اختصاصی به ساخت یک وب سایت از اساس اشاره دارد. شما کار خود را با یک تم دانلود شده از وردپرس شروع نمیکنید؛ بلکه همه چیز از یک ویرایشگر خالی شروع میشود. در نتیجه ممکن است بسیاری در جواب پرسش وردپرس بهتر است یا برنامه نویسی؟ سریعا وردپرس را انتخاب کنند. با این حال طراحی اختصاصی سایت نیز ویژگیهای مطلوبی دارد.
امنیت بالا
یکی از اصلیترین مزایای یک سایت اختصاصی، امنیت بالاتر است. به کدهای این سایتها تنها مدیران و طراحانشان دسترسی دارند و همین ضامن امنیت بالای این سایتها است. در سایتهای وردپرس اما از پلاگینها و تمهای از پیشآماده استفاده میشود که این مساله میتواند گاهی امنیت سایت را به خطر بیندازد؛ به خصوص که خود وردپرس یک پلتفرم متن باز بوده و به کدهای آن همه دسترسی دارند.
عملکرد کمایراد؛ از ویژگیهای سایت اختصاصی
از آنجایی که سایتهای اختصاصی معمولا از صفر توسعه پیدا میکنند، کدهای استفاده شده در آنها به احتمال زیاد کمایراد بوده و همین موجب بهبود عملکرد میشود. در سیستمهای CMS همچون وردپرس کدهای زیادی بر روی یکدیگر نوشته میشوند که همین مساله میتواند باعث بهوجود آمدن اشکال در سایت شود. اگرچه امروز پلاگینهایی نیز برای بهبود عملکرد سایتهای وردپرس بهوجود آمده است.
امکان رفع باگها و ایرادات
اگر در یک سایت اختصاصی مشکلات فنی بهوجود بیاید، توسعهدهنده شما میتواند به رفع مشکلات کمک کند. اگر از وردپرس در ساخت سایت استفاده شده باشد، یافتن منبع مشکلات میتواند کمی پیچیدهتر باشد. در سایتهای اختصاصی اما چنین نیست. از آنجایی که سایت از صفر تا صد توسط یک مجموعه از طراحان ساخته شده، فرآیند عیبیابی آن با رجوع به فرآیند ساخت بسیار ساده است. البته در صورتی که تیم طراح سایت، خدمات پشتیبانی داشته باشد و پس از اتمام فرآیند طراحی سایت نیز در دسترس باشد.
طراحی سایت با وردپرس یا برنامه نویسی؟ انتخاب با شماست
تا اینجا تفاوت های وردپرس با سایت اختصاصی و ویژگیهای مثبت هر کدام را بررسی کردیم. حالا نوبت به پاسخ نهایی به پرسش “سایت اختصاصی یا وردپرس؟” میرسد. اگر چه مزایایی برای هر کدام از دو شیوه طراحی گفته شد و با وجود برتریهای وردپرس، با این حال جواب به این سوال تا حد زیادی بستگی به نیازها، اهداف و شرایط کسب و کار شما عزیزان دارد. برای مثال اگر مجموعهای توان مالی سفارش طراحی سایت اختصاصی و همچنین نیروی انسانی لازم برای پیشبرد آن و زمان کافی را نیز در اختیار دارد، میتواند به سراغ یک سایت اختصاصی برود. چنین مجموعهای میتواند استراتژی برندینگ خود را بر بستر سایتی که به طور اختصاصی برای آن طراحی شده پیش ببرد.
در نقطه مقابل اگر مجموعه شما کسب و کاری کوچک است و میخواهید محصولات خود را بر بستر فضای مجازی بفروشید، طبعا سفارش ساخت سایت با وردپرس برای مجموعه شما گزینه مطلوبتری است. به کمک وردپرس شما میتوانید وبسایت خود را در زمان کوتاهتر و با هزینه کمتر ساخته و بهروزرسانی کنید.
در نتیجه پاسخ به پرسش بالا تا حد زیادی بستگی به مقیاس کسب و کار، بودجه و زمان شما دارد. البته، چنانچه نیاز به مشاوره دقیق، کامل و هدفمحور دارید که شرایط «خاص» شما را در نظر گرفته و براساس پارامترهای بازار هدف به شما یکی از این دو روش را پیشنهاد کند و تصمیم درستی برای طراحی سایتتان بگیرید، میتوانید با متخصصین طراحی وبسایت میزفا در تماس باشید.