آیا می دونستید ۵۰ درصد از کاربرانی که با گوشی سرچ لوکال انجام میدن، همون روز به فروشگاههای بیرون سر میزنند؟ و می دونستید ۳۴ درصد از کاربرانی که سرچ لوکال رو با تبلت یا لپ تاپشون انجام میدن هم به فروشگاههای بیرون سر میزنند؟ آیا کسی تا به حال به شما گفته ۵۰ درصد از کاربرانی که با موبایل جستجوی لوکال انجام میدن، دنبال آدرس فروشگاههای محلی هستند؟ براتون عجیبه اگه بگیم ۷۸ درصد سرچهای لوکال به خرید منتهی میشن؟ این آمار به همراه بسیاری دیگر از موارد به ما اهمیت سئوی محلی یا همون Local SEO رو نشون میدن.
اما اول بذارید به این پرس پاسخ بدیم که اساسا سئوی محلی چیست؟
سرفصلهای پست
سئوی محلی چیست؟
سئوی محلی یا سئوی لوکال (Local SEO) شاخهای از سئوئه که تاکیدش روی بهینه سازی وبسایت برای راحتتر پیدا شدن در جستجوهای لوکال و محلی هست. حالا جستجوی محلی چیه؟ فرض کنید شما در شهری مسافر هستید و سر ظهر که گرسنهتون شده، قصد دارید یه ناهار خوشمزه بخورید. اما رستورانهای اون شهر رو نمیشناسید. گوگل میکنید: رستوران خوب (این یک جستجوی محلی یا لوکال محسوب میشه)
همونطور که توی تصویر میبینید، اولین نتایجی که در SERP مشاهده میشه، لوکیشن رستورانهای نزدیک شما هستند.
در واقع سئوی لوکال یک استراتژی بهینه سازی هست که کمک میکنه وقتی کاربران انواع کلمات کلیدی مرتبط با خدمات و محصولات شما رو جستجو میکنند، کسبوکار شما در نتایج جستجوی محلی ظاهر بشه. بنابراین هر کسبوکاری که فعالیت حضوری داره و توی یه منطقه جغرافیایی فعالیت میکنه، میتونه از مزایای سئو محلی بهره ببره.
برای فهمیدن مفهوم سئوی محلی قبل از هر چیزی باید عملکرد موتور جستجو رو درک کنیم. فهمیدن عملکرد گوگل –موتور جستجویی که ۹۲ درصد جستجوها در سرتاسر دنیا از طریق اون انجام میشه- به ما کمک میکنه تا مهمترین فاکتورهایی که در سرچ محلی تاثیر دارند و در نتیجه باید در سئوی محلی به اونها بپردازیم رو بفهمیم.
البته این موارد رو اینجا فقط برای کمک به پیشبرد بحث و به صورت مقدماتی مطرح میکنیم. اگه علاقهمندید اطلاعات بیشتر و دقیقتری درباره SEO کسب کنید، پیشنهاد میکنیم به دوره آموزش جامع سئوی رایگان ما در ۹ جلسه یه سر بزنید.
گوگل چطور کار میکنه؟
وقتی که عبارتی رو جستجو میکنید، گوگل سیگنالهای وبسایتهای مختلف رو بررسی میکنه و بر اساس اینکه چقدر محتوای این وبسایتها به جستجوی کاربر مرتبطه، لیستی از سایتهایی که پاسخ جستجوی شما رو دارند درست میکنه. یعنی گوگل در واقع میاد و اطلاعات بایگانی شدهای از تمام سایتهایی که تا به حال لیست کرده رو جستجو میکنه. به این اطلاعات بایگانی شده، ایندکسِ گوگل میگیم.
برای اینکه گوگل بتونه Index رو شکل بده، از Crawler (خزشکننده) استفاده میکنه که وبسایتها رو کرول یا خزش میکنند: یعنی از یک صفحه شروع می کنند، بعد لینکهای اون صفحه رو دنبال می کنند و سراغ صفحات بعدی میرن و این پروسه تا به همیشه در حال انجام شدنه. تریلیونها صفحه در کسری از ثانیه! این هم باید توجه کنیم که همزمان که محتوا Crawl میشه، در سرورهای گوگل هم ذخیره میشه و به این ترتیب Index ساخته میشه و البته همیشه در حال بهروز شدن هم هست.
گوگل چطور نتایج جستجو رو رتبه بندی میکنه؟
گوگل از فرایندهای مختلفی برای رتبه بندی سایتها استفاده میکنه. هر کدوم از این فرایندها رو یه الگوریتم در نظر میگیریم. وقتی که یه چیزی رو گوگل میکنید، ربات گوگل سریعا ایندکس رو بررسی میکنه و لیستی از وبسایتهایی که پاسخ شما رو دارند ارائه میده. این نتایج بر اساس اینکه چقدر به جستجوی شما مربوط هستند رتبه بندی میشن. این رتبه بندی هم بر اساس معیارهای سئو داخلی یا on-page و هم بر اساس معیارهای سئو خارجی یا off-page انجام میشه.
داخل پرانتز باید این نکته رو هم خاطر نشان کنیم که اینجا همون نقطهایه که SEO به کمک ما میاد و روی عواملی مثل اینکه محتوا چقدر مرتبط تلقی میشه و چقدر با کیفیت هست، تاثیر میذاره. اگه سایت شما به خوبی و طبق استراتژی درست سئو شده باشه، رتبه بالاتری رو کسب میکنه.
جستجوی لوکال
گوگل رفتار میلیونها کاربری که روزانه جستجو میکنند رو بررسی میکنه و متوجه میشه که بعضی از مردم که به دنبال محصولات یا خدمات مشخصی هستند، در واقع بیشتر از هر چیزی به محصولات یا خدماتی نیاز دارند که توی محله و منطقه زندگیشون پیدا میشه. بنابراین الگوریتم جستجوی محلی گوگل، فاکتور نزدیکی رو هم در نظر میگیره. حالا فاکتور نزدیکی یعنی چی؟ در واقع به این معناست که گوگل حین پاسخ دادن به جستجوی شما، لوکیشن یا موقعیت مکانی شما رو هم در نظر میگیره.
برای مثال اگه شما ساکن تهران باشید و حین عبور از خیابون وحدت، منطقه ۱۱، گوگل کنید: “بستنی معجون خوب” اولین نتیجهای که در SERP ظاهر میشه “معجون علی بابا” خواهد بود.
همین عبارت رو اگه الآن توی خونه هم جستجو کنید (با فرض اینکه خونه شما در منطقه یا دست کم خیابون دیگهای واقع شده) شاهد نتایج کاملا متفاوتی خواهید بود. و در واقع اینجاست که سئوی محلی پا به میدون میذاره.
سئوی محلی مدتهاست که وجود داره، ولی به واسطه اینکه برای سالها اینترنت در تصرف کامپیوترهای خانگی بود، کما بیش محدودیت داشته. لکن توی دوران حاضر، به دلیل شایع شدن تلفنهای همراه و اینترنت پرسرعت همراه، سئوی لوکال برای هر شغل و بیزنس حیاتیه.
اهمیت سئو محلی در چیست؟
هم گوگل و هم کاربران ارزش کسبوکارهای محلی رو می دونند. در واقع گوگل مجموعه مشخصی از فاکتورهای رتبه بندی محلی داره که از اونها برای تعیین اینکه کسبوکار شما به لحاظ جغرافیایی با جستجوی کاربری که جستجوی “near me” یا “نزدیک من” رو فعال کرده مطابقت داره یا نه، استفاده میکنه.
بر اساس آمار، «عامل نزدیکی» برای مشتریان بسیار اهمیت داره و حدود ۹۲ درصد از کاربران فقط بیست دقیقه صرف پیمودن مسیر برای خرید محصولات مورد نظرشون میکنند. این مسئله به وضوح اهمیت سئوی محلی و بهینه سازی کردن وبسایت برای جستجوهای محلی رو میرسونه.
بنابراین سئوی محلی به شما کمک میکنه تا
- مشتریان ثابت پیدا کنید
- کسبوکارتون رو به مشتریان نزدیک به خودتون بشناسونید
- وقت و سرمایهتون رو برای رقابت با غولهای بازار هدر ندید
- اعتمادسازی کنید
- ترافیک سایتتون رو افزایش بدید
- اعتبار بیشتری کسب کنید
ما در مقاله بعدی به طور دقیقتر درباره این صحبت میکنیم که چطور سایتمون رو برای جستجوهای محلی بهینه کنیم. اما در پایان این مقاله به طور اجمالی به این اشاره کنیم که گوگل ۳ فاکتور مهم برای رتبه بندی محلی داره که عبارتند از:
- میزان مرتبط بودن: آیا شما همون چیزی که کاربر در جستجوی اونه رو ارائه میدید؟
- فاصله: اگه هم مرتبط هستید و هم از نظر مکانی به مشتری نزدیک هستید، به احتمال زیاد رتبه خوبی میگیرید.
- شهرت: اینکه کسبوکار شما چقدر برای مخاطب آشنا و خوشنام هست هم اهمیت داره.
نتیجه گیری
در این مقاله با هم به مفهوم سئوی محلی به عنوان یکی از مهمترین و کارآمدترین روشهای افرایش ترافیک ارگانیک و جذب مشتری پرداختیم. همچنین عملکرد گوگل و متعاقبا فاکتور کلیدی دخیل در جستجوهای محلی رو با هم بررسی کردیم. در پایان هم ۳ فاکتور مهم گوگل برای رتبه بندی لوکال رو مرور کردیم.
در همه این موارد تاکید ما بر اهمیت سئوی محلی بود و اینکه اساسا بهینه سازی وبسایت برای جستجوهای محلی چه کمکی به کسب و کار شما میکنه. بنابراین اینجا باید عنوان کنیم که اگه فکر میکنید نیاز دارید از مزایای سئوی محلی برای کسبوکارتون بهرهمند بشید، کافیه یه سر به خدمات سئوی محلی ما بزنید. ما حواسمون به رشد اصولی همه کسبوکارها هست.
امیدواریم که به هدف خودتون رسیده و شما نیز از خوندن این مقاله لذت برده باشید.
با میزفا همراه باشید.