محتوایی که روی یه سایت یا مجله به نمایش درمیاد، اولین و مهمترین چیزیه که روی مخاطب تأثیر میذاره و بنابراین باید بهترین باشه. مخاطبان به این محتواها نگاه میکنند و بعد اگر توجهشون جلب بشه (درواقع محتوا نویس چیزی نوشته باشه که کنجکاوی خواننده رو برانگیزه)، روشون کلیک میکنند تا اونها رو تماشا کنند یا بخونند و حتی بیشتر، با شرکت یا مجموعه پشت این محتواها آشنا بشند. بنابراین لازمه به صورت اصولی بدونیم چگونه نویسنده محتوا بشیم و محتوا نویس خوب چه ویژگی داره؟
یکی از مهمترین عوامل یا مؤلفههایی که باید در تولید محتوا بهش دقت کنید، برانگیختن احساس کنجکاویه. و این همون دلیلیه که به شما میگه باید حین تعیین و برنامه ریزی برای استراتژی دیجیتال مارکتینگ، توجه خیلی ویژهای به «محتوا نویسی» داشته باشید. به بیان دیگه، یکی از مهمترین بخشهای دیجیتال مارکتینگ، انتخاب و استخدام نویسنده محتوا ست.
سرفصلهای پست
محتوا نویس کیست؟
محتوا نویس، نویسنده یا تولیدکننده محتوا (Content Creator) کسیه که محتواهای دیجیتالِ جالب، جذاب و الهامبخش برای «دیده شدن» تولید میکنه. این محتوا میتونه آموزشی (مثل مقالات کلمات کلیدی در میزفا) باشه یا صرفاً یه نوشته جذاب با ایدههای قدرتمند باشه که توجه مخاطبی که حتی ممکنه به برند شما علاقهمند نباشه رو هم جذب کنه. جذب به این معنا که بعد از اینکه مخاطبان این محتوا رو دیدند، به کار و برند شما علاقهمند بشن و از سایتتون یا شبکههای اجتماعیای که دارید بازدید کنند. درواقع، کار اصلی نویسنده محتوا همین به رشته کلام درآوردن ایدههاست.
بنابراین، میشه هر محتوا نویس رو یک ذهن ایدهپرداز هم در نظر گرفت؛ ذهنی چابک و خلاق با ایدههای قدرتمند که بین محصولات و خدمات شما از یک طرف و یه داستان از طرف دیگه، ارتباط برقرار میکنه. با این ارتباط که اساساً بخش زیادیاش از طریق برانگیختن احساساتِ مخاطب رخ میده، نویسنده محتوا روی مخاطب شما تأثیر میذاره و مشتریهای بیشتری رو به سمت سایت یا برندتون هدایت میکنه و این یکی از مزایای تولید محتوا ست.
اما برای اینکه بدونیم چطور محتوا نویسی کنیم لازمه همچنین انواع مختلف محتوا رو بشناسیم.
انواع محتوا
محتوایی که یه تولیدکننده محتوا تولید میکنه شامل هر فرمی که شما توی اینترنت میبینید، میتونه باشه؛ از ویدئویی که وقتی دارید دنبال پاسخ سوالتون میگردید جلوتون ظاهر میشه گرفته تا مقالاتی که حین خوندن اخبار جلوتون سبز شده. اخبار، مقالات مختلفی که بلاگرهای مورد علاقهتون مینویسند یا حتی پستها و ریلزهای اینستاگرامی و تقریباً میشه گفت هر اونچه در اینترنت میبینید رو میشه محتوا در نظر گرفت.
درواقع فرم محتوایی که محتوا نویسِ یه برند تصمیم میگیره تولید کنه، ارتباط مستقیم با چیستی خدمات، پرسونای برند و مهمتر از هر دو، نوع مخاطبینی داره که از سایتش بازدید میکنند. مثلاً برای ما در میزفا، از اونجا که بیشتر مخاطبانمون به محتوای متنی علاقه دارند، عمده محتوایی که تولید میکنیم از جنس متنه. در حقیقت، شغل نویسنده محتوا همین پروموت کردن و ارتقا بخشیدنِ برند از طریق تمرکز کردن بر علایق و تقاضاهای مخاطب و منطبق کردن اونها با خدماتیه که شرکتش عرضه میکنه.
البته این باعث نمیشه که ما نتونیم با توجه به پلتفرمهای مختلف، توصیههای کلی براتون داشته باشیم. برای مثال، شما اگه از اینستاگرام استفاده کنید، بهتره محتوای تصویر-محور انتخاب اولتون باشه؛ کافیه بهش یه کپشن درست و حسابی و یه هشتگ دقیق اضافه کنید تا شما رو از فرش به عرش یا از رشت به تشت…. خودمم حقیقتاً نفهمیدم اینجا چی گفتم :؟ … برسونه. یا اگه از یوتیوب استفاده میکنید، بدیهیه که فرمت ویدئویی (با در نظر گرفتن اینکه امکان به اشتراک گذاشتنش در سایر پلتفرمها هم هست) بهترین و البته تنها انتخاب منطقی شماست. و یا اگه از توئیتر استفاده میکنید، به نویسندهای احتیاج دارید که بتونه کوتاهنویسی کنه.
چطور نویسنده سایت شویم؟
خیلی از افرادی که مشتری بالقوه شما حساب میشن (یعنی استعداد و پتانسیل این رو دارند که مشتری برند شما باشند) در مراحل اولیه قبل از خرید، از سایت شما بازدید میکنند. وظیفه محتوا و نویسنده سایت اینه که این افراد رو با استفاده از محتوایی که مینویسه (محتوایی که هم توش اطلاعات هست، هم جذابیت و هم مهمتر از هر دو، پاسخی به نیاز خواننده)، تبدیل به مشتری کنه.
محتوا نویس درواقع شخصیه که با استفاده از محتوایی که برای رفع نیاز یا جذب کاربر تولید میکنه، وفاداری بیشتری در کاربر ایجاد میکنه. این محتوا در وب سایت، معمولاً مجموعه موضوعاتی رو دربرمیگیره که شما راجع بهشون مقاله نوشتید. این مقالهها باید دوست داشتنی و کمک کننده باشند تا ترافیک ارگانیک سایت شما رو بالا ببرند و بتونید کلیک بیشتری بگیرید. به این معنا، پاسخ سؤال نویسنده محتوا کیست، میشه شخصی که راجع به خدمات و محصولات شما، با انواع کلمات کلیدی مشخص، مقالاتی مینویسه که هم دوست داشتنی و جذاباند و هم کمک کننده و برطرف کننده نیازهای مخاطب. این دقیقاً همون چیزیه که یه محتوا نویس کاربلد روش تمرکز میکنه.
چگونه محتوا نویس یا نویسنده بشیم؟
تا به اینجای مقاله بیشتر به درد کارفرماهایی میخورد که برای کسب و کارشون به دنبال تولیدکننده محتوا میگشتند. این بخش نهایی مقاله اما به درد کسانی میخوره که به محتوا نویسی به عنوان یک شغل علاقهمند هستند و میخوان بدونند چطور محتوا نویس بشن.
تولید محتوا در اساس شامل دو بخش میشه: یک بخش ساختاری که میتونید با شرکت در یک کلاس یا دوره تخصصی (ما توی میزفا چنین دورهای نداریم اما چنانچه متقاضی باشید، میتونیم به طور خصوصی براتون برگزار کنیم) یا حتی خوندن یه سری منابع و تمرین و تمرین و تمرین در این بخش تسلط پیدا کنید. یک بخش هم بخش خلاقه و به قولی انفورماتیو ماجراست. این بخش دوم رو ما اینجا مقداری راجع بهش توضیح میدیم که شامل ۴ کار زیر هست.
۱. مخاطب شناسی رو فراموش نکنید
قبل از اینکه هر محتوایی تولید کنید، شما باید بدونید این محتوا رو برای کی دارید تولید میکنید. شما باید به عنوان محتوا نویس، یک پیام درست رو، در زمان درست، به مخاطب درست برسونید. بعد از مخاطب شناسی شما باید تصمیم بگیرید چه فرمتی براتون مناسبه و مخاطب بیشتری جذب میکنه: بلاگ نویسی بهتره یا ویدئو یا حتی یه ارائه یا یه لایو اینستاگرامی؟ انتخاب با شماست.
۲. به مسیر مخاطب دقت کنید
مخاطب مسیری برای خرید طی میکنه که همونطور که در مقاله دیجیتال مارکتینگ چیست مفصل توضیح دادیم، یه مسیر خطی نیست. شما باید به عنوان نویسنده محتوا برای تمام این مسیر، تمام نقطهها و مراحلی که مخاطب در اونها قرار میگیره، محتوا تولید کنید و نه فقط برای مرحله آخر که خریده! درواقع، این اشتباهیه که بسیاری از نویسندهها یا یه خرده صریحتر بگم، کارفرماهایی که نویسندهها رو تحت فشار میذارند تا «محتوایی برای فروش» (و نه محتوایی برای «دیده شدن» و «برطرف کردن نیز مخاطب؛ محتوایی مبنی بر «تجربه کاربری») تولید کنند، مرتکب میشن. به طور دقیقتر مخاطب «چندین بار» پیش از خرید سعی میکنه تا در مراحل مختلف و در صفحات گوناگون سایت با کسب و کار شما بیشتر آشنا بشه؛ شما باید به عنوان محتوا نویس برای هر کدوم از این مراحل، متناسب با نیاز کاربر تولید محتوا کنید تا بتونید به نتیجه دلخواه برسید؛ این چند مرحله چی هستند؟ نیل پتل در این مقاله خیلی دقیق توضیح داده و توصیه مؤکد میکنم که هم مقالهشون رو بخونید و هم ازش یادداشت بردارید.
۳. از تبلیغات برای پروموت کردن محتواتون استفاده کنید
این یکی ساده ست. محتوای با کیفیت تولید کنید و بعد حسابی روش سرمایهگذاری تبلیغاتی کنید. همین.
۴. گزارش بنویسید
اتفاقهای مختلفی میتونه برای شما به عنوان یه محتوا نویس بیفته که گاهی بینهایت خوب و گاهی هم دلسرد کنندهاند. یه مثال ساده از دومی، وقتیه که یه محتوای خوب با یه پیام درست و برای مخاطبان درست نوشتهاید، اما بدون اینکه بدونید در زمان نادرستی منتشرش کردید. در این صورت به احتمال بسیار زیاد نتیجهای که منتظرش هستید رو نخواهید گرفت.
شما این کار رو بارها انجام میدید و هر بار از نتیجه جا میخورید. اما چنانچه گزارش مشخصی از مسیر داشته باشید و جزئیات ماجرا رو با استناد بر این گزارش تحلیل کنید، به روشنی هرچه تمام متوجه میشید که کمیت شما در کجا لنگ بوده و اصلاحش میکنید.
پایان بندی
شغل محتوا نویسی و اساساً تولید محتوا، مسئولیت سنگینیه که متأسفانه در کشور ما تا همین اواخر چنان که لایقش هست بهش بها داده نشده (هنوز هم مطمئن نیستیم البته!). از این نظر که محتوا ایماژ یا تصویریه که هر کسب و کار و برندی در ذهن مخاطبش داره و بنابراین هر برندی که نیاز داره به یه تصویر و وجهه خوب (و مگر جز اینه که همه برندها اینطور نیازی دارند؟)، باید به محتوا توجه مضاعف کنه. اینجاست که لزوم حضور داشتن یه نویسنده خوب و ایده پرداز که پیام درست رو میدونه، مخاطب درست رو میشناسه و زمان درست برای تعامل برقرار کردن رو میشناسه به وسط میآد. در این مقاله سعی کردیم مقدمهای بگیم بر اینکه چگونه نویسنده محتوا شویم.
مقاله رو با این جمله به پایان میبرم که مشتری، نه محصول بلکه ایدههای شما رو میخره و ایدههای شما زمانی خریدنیاند که یه ذهنِ چابک پشتشون باشه: یه محتوا نویس کاربلد!
ممنون که تا پایان همراه ما بودید و اگه سوالی دارید، در قسمت نظرات بپرسید تا پاسخ بدیم.