الگوریتم RankBrain گوگل، از نظر اهمیت، سومین سیگنال رتبه بندی به حساب میآد و روزبهروز داره مهمتر میشه. بنابراین اگه جزو کسانی هستید که میخواید کار جدی سئو انجام بدید، حتماً باید سایتتون رو برای رنک برین بهینه سازی کنید.
تو مقاله امروز میزفا میخوایم با هم دیگه یه معرفی مختصر از این الگوریتم گوگل داشته باشیم و ببینیم رنک برین چطور کار میکنه. مطئمناً در پایان این مقاله درک جدیدی از مقوله کلمات کلیدی در سئو خواهید داشت.
سرفصلهای پست
معنا و مفهوم اولیه الگوریتم RankBrain گوگل چیست؟
رنک برین (RankBrain) یه الگوریتم AI یا ماشین یادگیریه (یا خیلی خودمونیتر، یه الگوریتم بر پایه هوش مصنوعیه) که گوگل ازش برای دستهبندی کردن نتایج جستجو بر اساس رفتار کاربران استفاده میکنه. پس درواقع کار این الگوریتم اینه که به ربات جستجو کمک کنه تا بتونه کوئریهای کاربران رو بفهمه و پردازش کنه تا در نهایت بهترین پاسخ ممکن رو بهشون نشون بده.
اما فرق رنک برین با الگوریتمهای قبلی گوگل چیه؟ قبل از رنک برین تقریباً همه الگوریتمهای مشابه به صورت دستی کدنویسی میشدند. یعنی یه مهندسِ گوگل میاومد و با انتظار اینکه نتایج جستجو بهتر بشن، یه تغییری ایجاد میکرد و بعد یه تست میگرفت ببینه نتیجه چی میشه (البته به صورت خیلی ساده گفتیم).
حالا تفاوت RankBrain اینه که این فرآیند رو به طور خودکار و در بکگراند دائماً داره انجام میده و خودش، خودش رو اصلاح، بهینهسازی و تنظیم میکنه.
الگوریتم رنک برین گوگل برای سایتها یه پیام داره: محتوای خوب، نه محتواییه که صرفا بر محور کلمات کلیدی نوشته میشه، بلکه محتوای ارزشمندیه که نیاز کاربر رو پاسخ میده و حتی بیشتر از نیاز کاربر بهش اطلاعات ارزشمند میده.
بنابراین بسته به اینکه چه کیوردی مد نظر باشه، الگوریتم RankBrain تعیین میکنه اهمیت بکلینکها، تازگی محتوا، طول محتوا، اقتدار دامنه و غیره و غیره باید چقدر کم یا چقدر زیاد باشه. بعد میآد به ارتباط بین نیت کاربر و نتایجی که جستجوی اون کاربر داشته میپردازه.
اگه کاربر بتونه منظور و مقصود خودش رو در نتایج پیدا کنه، یعنی ربات گوگل تونسته کار خودش رو به خوبی انجام بده. اما اگه کاربر ببینه نتایج جستجو مشکلش رو حل نمیکنند و ارتباط خوبی با کوئریای که جستجو کرده ندارند، کوئری رو تغییر میده. این تغییر کوئری یه سیگنال مهم برای ربات گوگل محسوب میشه و اگه با تعداد دفعات بیشتر، توسط کاربران زیادی اتفاق بیفته، گوگل به مرور نوع نتایج رو برای اون کوئری تغییر میده.
برای مثال، عبارت بهترین عطر مردانه رو گوگل کردیم و ۹۰٪ نتایج صفحه اول پست بلاگ هستند و فقط یکیشون صفحه فروشگاهه.
این موضوع نشون میده کاربرانی که چنین عبارتی رو جستجو میکنند، دنبال این نیستند که با صفحه محصول یا دسته بندی محصولات مواجه بشن و سریع خرید کنند. بلکه فعلا در مراحل اولیه خرید هستند و قصد دارند اطلاعاتی راجع به بهترین عطرهای مردانه کسب کنند.
پس به نوعی میشه گفت الگوریتم RankBrain گوگل کوئریهای کاربران رو با رفتار اونها پس از جستجو تطبیق میده و مدام نتایج جستجو رو بهینه سازی میکنه.
در ادامه بیشتر نحوه عملکرد الگوریتم رنک برین رو توضیح میدیم. اما تا اینجا بدونیم که توجه به مقصود کاربر یا همون User Intent و تولید محتوا بر اساس User Intent در این الگوریتم اهمیت بیشتری پیدا کرده.
الگوریتم رنک برین چطور کار میکنه؟
تا قبل از اومدن الگوریتم رنک برین، گوگل با یه مشکل روبهرو بود: حدود ۱۵ درصد از کیوردهایی که کاربران جستجو میکردند (حدود ۴۵۰ میلیون کلمه کلیدی در روز) کاملاً جدید بودند و تا به حال دیده نشده بودند.
خب، تا این دوره ربات گوگل فقط صفحاتی رو نشون میداد که دقیقاً همون کلمه کلیدیای که کاربر سرچ کرده بود رو در خودشون داشتند و حالا این ۱۵ درصد جدید یه معضل شده بود. ربات گوگل نمیدونست و بنابراین باید حدس میزد نیاز این کاربران چیه.
بذارید یه مثال بزنیم: فرض کنید شما تو یه وبینار میزفا شرکت کردید و بهتون یه کتاب راجع به محتوانویسی معرفی کردیم که مطالعه کنید. شما اسم کتاب رو فراموش کردید و فقط موضوع کتاب و اینکه کتاب ترجمه هست یادتون مونده و میخواید تو گوگل دنبالش بگردید. بنابراین شما سرچ میکردید: «کتاب محتوا نویسنده خارجی».
در این حالت و قبل از الگوریتم RankBrain، گوگل که با کیورد جدیدی از سمت کاربر مواجه شده بود، حدس میزد که باید صفحهای به شما نشون بده که درش از کلمات «کتاب»، «محتوا»، «نویسنده» و «خارجی» استفاده شده. ممکن بود این صفحه راجع به یه مقاله باشه، یه رمان، یه بلاگ شخصی یا هر چیز دیگهای که اصلا ربطی به خواست و نیاز شما نداره.
حالا اگه امروز و بعد از پیدا شدن الگوریتم رنک برین این کار رو انجام میدادید چی؟ بلافاصله رنک برین نیاز شما رو دقیقا تشخیص میده و صفحه پایین رو بهتون نشون میده که دقیقا همون کتابیه که ما معرفی کردیم:
بنابراین، میشه اینطوری گفت که RankBrain گوگل دقیقاً میفهمه منظور ما چیه. چطوری؟ با بررسی کردن کلمات کلیدی مشابهی که قبلتر ربات گوگل دیده. مثلاً رنک برین متوجه میشه که تعدادی از کاربرانی که توی سایتهای آموزش سئو پرسه میزنند، سرچ کردن «کتاب قدرت محتوا از نویسنده خارجی» تا برسند به نتایجی در ارتباط با کتاب قدرت محتوای جو پولیتزی. بنابراین وقتی شما سرچ کنید «کتاب محتوا نویسنده خارجی»، نتایج مشابهی رو بهتون نشون میده.
البته نحوه عملکرد الگوریتم رنک برین باز هم پیشرفتهتر از این موارده و در خیلی اوقات سعی میکنه بفهمه مفهوم پشت جستجوی کاربر چیه (همون چیزی که بالاتر با مثال عطر توضیح دادیم). به قول خود گوگل، این الگوریتم اونقدر باهوشه که متوجه میشه بین پاریس و فرانسه همون رابطهای هست که بین برلین و آلمان: یکی کشوره و یکی پایتخت اون کشور.
شما این ادعا رو چطور ربط میدید به بحث سئو و کلمات کلیدی و جستجوی کاربران؟ برامون توی کامنتها بنویسید. احتمالاً جوابهای جالبی داشته باشید.
الگوریتم RankBrain چه تأثیری بر تحقیق کلمات کلیدی داره؟
شما تو گذشته ممکن بود بخواید برای کیورد «راهنمای خرید لپ تاپ مناسب برنامه نویسی» یه صفحه رو بهینه سازی کنید و برای کیورد «چطور لپ تاپ مناسب برنامه نویسی انتخاب کنم» هم یه صفحه دیگه رو. گوگل هم به هر دوی این صفحات رتبه جداگانه میداد.
با ظهور الگوریتم RankBrain، گوگل میفهمه که هر دوی این کیوردهایی که کاربر سرچ میکنه به یه چیز اشاره دارند و بنابراین اگه الان این دو عبارت رو جستجو کنید، تقریبا نتایج مشابهی میگیرید.
طبق این الگوریتم، بهتره تمرکز رو از کلمات کلیدی کوتاه بردارید و روی کیوردهای طولانیتر کار کنید. چون علاوه بر اینکه رتبه گرفتن در کلمات کلیدی کوتاه بسیار سخته، در بسیاری از موارد تشخیص مقصود کاربر از جستوی کلمات کلیدی کوتاه بسیار سخت و شاید حتی غیرممکنه.
مثلا آیا میشه با قاطعیت گفت کاربری که جستجو میکنه «سئو»، دنبال خدمات سئو هست یا دنبال یادگیری سئو یا حتی شاید دنبال اینکه بدونه سئو چی هست؟ تحلیل SERP گوگل نشون میده مقصود اغلب کاربران اینه که بدونند سئو چیه. اما حواسمون باشه که اغلب کاربران، نه ۱۰۰ درصد اونها.
در نتیجه بهتره به جای کلمات کلیدی خیلی کوتاه (مثل سئو)، روی کلمات بلندتر و مشخصتر (مثل آموزش سئو) کار کنیم. حتی از اونجایی که آموزش سئو هم خودش کیورد کوتاه محسوب میشه و رتبه گرفتن در اون بسیار سخته، بهتره روی عبارتهای باز هم طولانیتر (مثل آموزش سئو از مبتدی تا پیشرفته) کار کنیم.
البته از اینجا به بعد دیگه از بحث مفهوم RankBrain دور میشیم و وارد مبحث کلمات کلیدی میشیم. در اینجا توصیه میکنیم مقالات انواع کلمات کلیدی در سئو و اهمیت کلمات کلیدی long-tail برای فروش رو مطالعه کنید.
نتیجه گیری
تو این مقاله از میزفا سعی کردیم خیلی کوتاه و مختصر توضیح بدیم که ماهیت الگوریتم رنک برین گوگل چیه و چه کاری برای گوگل انجام میده. البته تأکید ما توی این مقاله بیشتر از اینکه معرفی و دادن اطلاعات علمیای باشه که خیلی دیگه از سایتهای همکارمون بهتر از ما توضیح دادند، بر این بود که بگیم «کاربرد» این الگوریتم چیه و چطور سایتمون رو برای این الگوریتم بهینه سازی کنیم.
امیدوارم که تونسته باشیم به این هدف برسیم. با ما در مقالات بعدی همراه باشید.