آنالیز SERP چیست و چه کاربردی دارد؟

تحلیل serp

می‌دونیم که اگه بخوایم واسه یه کلمه کلیدی خاص رتبه بیاریم، باید قبل از هر چیزی بدونیم که چه سایت‌هایی تو صفحه اول هستند و چرا. در غیر این صورت هیچطوره نمی‌شه سایتمون رو بهینه سازی کنیم یا تو یه کلمه کلیدی مشخص رتبه بگیریم.

شاید این اولین نقطه‌ایه که بحث تحلیل SERP میاد وسط. با بررسی و آنالیز SERP ما می‌تونیم خیلی مشخص بفهمیم چرا محتوای ما رتبه خوبی نمی‌گیره. یا حتی چرا توی صفحه نتایج اصلا بالا نیومده. درواقع مهم‌ترین کاربرد این تجزیه و تحلیل «صفحه نتایج موتور جستجو یا همون SERP» اینه که به ما می‌گه رتبه گرفتن تو همه کلمات کلیدی به یه اندازه ساده یا سخت نیست.

تو این مقاله از میزفا می‌خوایم راجع به اینکه چطور تحلیل SERP انجام بدیم حرف بزنیم. ما این فرآیند رو در ۵ قدم توضیح می‌دیم تا به شما کمک کنیم رتبه بهتری در کلمات کلیدی مدنظرتون کسب کنید. با ما همراه باشید.

تحلیل SERP چیست؟

خود کلمه SERP یعنی Search Engine Results Page یا همون صفحات نتایجی که وقتی یه کلمه رو سرچ می‌کنیم، گوگل بهمون نشون می‌ده. تحلیل SERP فرایندیه که طی اون سایت‌هایی که برای یه کلمه کلیدی مشخص رتبه تاپ گرفتند رو تحلیل می‌کنیم. با چه هدفی؟ با این هدف که آیا این کلمه کلیدی ربطی به سایت ما داره یا نه؟ اگه آره، رتبه گرفتن در این کیورد چقدر سخته و نیاز به چه اقدام یا اقداماتی داره؟

درواقع طبق تعریف بالا، می‌شه تحلیل SERP رو یکی از بخش‌های مهم تحقیق کلمات کلیدی دونست. چرا؟ چون به ما کمک می‌کنه تا کلمات کلیدی‌ای که بیشترین شانس رو داریم تا باهاشون رتبه بگیریم رو پیدا کنیم. همینطور یه کار دیگه‌ای که تحلیل SERP برامون انجام می‌ده اینه که کمک می‌کنه نقاط قوت رقبا رو بشناسیم. این یعنی می‌تونیم تلاش کنیم تا رتبه بالاتری نسبت به اون‌ها کسب کنیم.

نمایش SERP گوگل
وضعیت SERP گوگل برای کوئری «تحلیل serp»

البته این موارد تنها مزایای تحلیل SERP نیستند. بیایید پایین تا بهتون بگیم چرا.

مزایای تحلیل SERP

  • پیداکردن نقاط ضعف و قدرت رقبا
  • پیدا کردن کلمات کلیدی جدید
  • پیدا کردن ایده‌های جدید برای تولید محتوای با کیفیت
  • تعیین کلمه کلیدی هدف و توزیع آن
  • پیدا کردن ‌راه‌های جدید برای بهینه سازی featured snippets
  • چیدمان بهتر ساختار محتوا (عناوین و لیست و …)
  • پیدا کردن ایده برای خدمات و محصولات

در نتیجه منطقی به نظر می‌آد که بگیم آنالیز SERP می‌تونه یه بخش مهم از استراتژی سئوی سایت ما باشه. موافق هستید؟

اما بریم سراغ مراحل تحلیل SERP

چطور در 5 مرحله تحلیل SERP انجام دهیم؟

قدم اول: بررسی کلی SERP و تحقیق کلمات کلیدی

اولین قدم برای تحلیل SERP اینه که یه شِمای کلی یا تصویر کلی از وضعیت ترافیک و میزان سختی رتبه گرفتن پیدا کنیم. برای این کار می‌تونیم از دو معیاری که ابزار سئو میزفا بهمون می‌ده استفاده کنیم:

  • میزان رقابتی بودن: از ۰ تا ۱۰۰ تخمین بزنیم که چقدر سخته برای یه کلمه کلیدی خاص توی صفحه اول گوگل رتبه بیاریم.
  • میزان جستجو: تخمین بزنیم که یه کلمه کلیدی خاص، چقدر در یک ماه جستجو می‌شه و روند جستجوش به چه صورته.

با استفاده از این دو تا معیار می‌تونیم یه تصویر کلی از صفحه نتایج داشته باشیم. درواقع می‌تونیم تصمیم بگیریم که اصلا می‌شه ادامه داد یا ارزشش رو نداره وقتمون رو صرف تجزیه و تحلیل کیوردی کنیم که نمی‌تونیم ازش بهره‌ای ببریم. البته در اینجا شناخت انواع کلمات کلیدی خیلی بهمون کمک می‌کنه.

مراحل تحلیل serp

برای مثال اگه شما تحقیق کنید و ببینید که یه کلمه کلیدی خیلی سخت هست که سختی بیش از ۷۰ داره و ماهیانه هم ۳۰۰۰ کلیک می‌گیره، متوجه می‌شید که خیلی کار راحتی نیست بتونید به این زودی رقبا رو کنار بزنید و رتبه خیلی خوبی بگیرید. چرا؟ چون خیلی از سایت‌های دیگه (چه رقیب مستقیم و چه غیرمستقیم) هم دارند روی چنین کیوردی کار می‌کنند. پس بهتره سراغ کیوردهایی برید که سختی کمتری دارند و ترافیک بالقوه بیشتر. این همون دلیلیه که ما توی جلسات مشاوره سئو میزفا خیلی وقت‌ها به مشتریانمون می‌گیم روی کلمات کلیدی لانگ تیل بیشتر وقت بذارند.

نتیجه این مرحله باید یه لیست از یه سری انواع کلمات کلیدی باشه که می‌تونید روشون کار کنید.

پیشنهاد میزفا برای یادگیری بیشتر: بهترین ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی سئو

قدم دوم: شناسایی منظور یا Intent

پشت هر کلمه کلیدی، یه مقصود یا Intent هست. شناسایی مقصودی که پشت جستجوی کاربره قدم بعدی شما در بررسی SERP محسوب می‌شه. لیست کلمات کلیدی‌ای که تو مرحله قبلی تعیین کردید رو بذارید جلوتون. سعی کنید بفهمید کاربر با جستجوی این کلمه کلیدی می‌خواد به چه سوالی جواب بده. این کار کمک می‌کنه تا منطق جستجوی کاربر، یا درواقع همون نیاز کاربر رو به خوبی شناسایی کنید.

وقتی نیاز کاربر و منطق جستجوش رو پیدا کردید، می‌تونید محتوای ارزشمند تولید کنید، محتوایی که به نیاز واقعی مخاطب پاسخ می‌ده. این یعنی سئوی شما و در نتیجه نرخ تبدیل سایتتون به مراتب و در طول زمان بهتر خواهد شد.

پیشنهاد میزفا برای یادگیری بیشتر: آموزش مقاله نویسی برای سایت در کمتر از ۵ دقیقه

قدم سوم: تحلیل رقبا

تو سومین مرحله باید سراغ بررسی رقبا بریم. بخش زیادی از از تحلیل SERP به این اختصاص پیدا می‌کنه که شما در مقایسه با رقبا در چه کلمه کلیدی‌ای رتبه دارید و چرا. اگه رقبای مقتدرتون همه دارند سعی می‌کنند برای یه سری کلمه کلیدی مشخص و اصلی رتبه بیارند، یه خرده کار شما قراره سخت باشه.

اما به هر حال، با این بررسی می‌تونیم دوباره به محتوای خودمون برگردیم و سعی کنیم هم از نطر کیفیت و هم از نظر سئو داخلی اون رو بهتر و کامل‌تر از سایت‌های رقبا کنیم.

پیشنهاد مطالعه میزفا: ۹ ترفند تولید محتوای جذاب برای کسب و کار

قدم چهارم: پیدا کردن فرصت‌های رتبه گرفتن

برای اینکه بدونیم بعد از تجزیه و تحلیل SERP قراره چی کار کنیم و به چه مسیری بریم، باید بدونیم چه فرصت‌هایی برای رتبه آوردن داریم. برای این کار می‌تونیم دنبال کلمات کلیدی مهمی بگردیم که توی صفحه نتایج می‌تونند رتبه خوبی بگیرند و رقبامون هم زیاد ازشون استفاده نمی‌کنند.

یه شگرد که ما تو میزفا استفاده می‌کنیم و بالا هم گفتیم، اینه که به طول کلمات کلیدی دقت کنیم. اگه کار کردن و رتبه گرفتن با کلمات کلیدی کوتاه سخته، می‌تونید تأکید رو بذارید روی کلمات کلیدی طولانی یا مثلا کلمات کلیدی مترادف و یا LSI.

این کلمات کمتر از بقیه کلمات رقابتی‌اند و مخاطبان هم زیاد جستجوشون می‌کنند. مهم‌تر اینکه، این کلمات کلیدی خیلی وقت‌ها دارند به یه intent خیلی مشخص از کاربر پاسخ می‌دن و می‌تونند خیلی دقیق کاربر هدف و دست به نقد رو بیارند سمت سایت شما.

قدم پنجم: بهینه سازی محتوا

توی مرحله آخر نیازه از اطلاعاتی که به دست آورده‌ایم برای بهینه سازی محتواهایی که داریم استفاده کنیم. مهمه که در حین بهینه سازی همواره حواسمون به ارزیابی محتوا و بهبود کیفیت محتوا باشه و همیشه سعی کنیم اطلاعات جدیدی که رقبا اضافه می‌کنند رو بررسی کنیم. با ارتقا و آپدیت مداوم محتوا، ربات گوگل هم بیشتر صفحات سایت شما رو بررسی می‌کنه و از این آپدیت‌ها مطلع می‌شه. در نتیجه شانس شما برای رتبه گرفتن به مراتب بالاتر می‌ره.

اگه به این فکر می‌کنید که اصول بهینه سازی محتوا چیه و حتی بیشتر، آیا تیمی هست که بتونه مسئولیت این بخش از بازاریابی محتوایی شما رو به عهده بگیره، پیشنهاد می‌کنیم از صفحه خدمات سئوی ۳۶۰ درجه میزفا دیدن کنید.

سخن پایانی

تحلیل و بررسی سرپ گوگل یه اقدام خیلی ضروریه که با کمک اون می‌تونید بفهمید گوگل و کاربر از شما چی می‌خوان و چه عواملی رو باید در نظر بگیرید تا بتونید رتبه بهتری در صفحات جستجو به دست بیارید. درواقع آنالیز SERP نه تنها به شما کمک می‌کنه تا خلأهای محتوای سایتتون رو شناسایی کنید، بلکه بهتون کمک می‌کنه بهترین مسیر بهینه سازی رو هم در پیش بگیرید. در نتیجه اجازه بدید این مقاله رو با این نکته تموم کنیم که تحلیل SERP یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر استراتژی سئویی باید باشه. پس اگه استراتژی سئویی در پیش گرفتید که توش روی این موضوع دقت نشده، بدونید که اون استراتژی کامل نیست.

امیدواریم از خوندن این مقاله لذت برده باشید. تا بعد!

تیم تحریریه میزفا
هدف تیم تحریریه میزفا تولید به‌روزترین و کاربردی‌ترین محتواها برای میزفایی‌هایی عزیز هست که به بلاگ ما سر می‌زنند و مشتاق یادگیری هستند. این مقالات اغلب حاصل تفکر چند نویسنده میزفاست. پوریا آریافر (استراتژیست سئو)، آرمین دارابی‌نژاد (سردبیر میزفا و متخصص محتوا) و محمد عرفان صدری (متخصص سئو و بازاریابی محتوایی) روی این مقالات هم‌فکری داشتند. سعی کردیم بهترین‌ها رو براتون مهیا کنیم؛ چون هدف اینه که تو میزفا بهترین خودت باشی.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

حداکثر حجم فایل برای آپلود: 1 مگابایت. فایل‌های مجاز برای آپلود: عکس, ویس, ویدیو, ورد یا پی دی اف, فایل متنی, زیپ. شما می‌تونید برای بهتر پرسیدن سوالتون، عکس یا ویس یا حتی فیلم در بخش نظرات میزفا آپلود کنید. برای ضبط ویس می‌تونید از خود واتس آپ استفاده کنید و بعد اینجا آپلود کنید و برای ارسال عکس هم کافی هست اسکرین شات بگیرید. Drop file here

با موفقیت ثبت شد، میزفا از شما برای عضویت در خبرنامه هفتگی تشکر میکند.

عضویت در خبرنامه هفتگی برای دریافت:

  • فیلم و مقاله رایگان سئو
  • آموزش‌های UX ، GA و GTM
  • مقاله های تخصصی ASP.NET Core
  • اطلاع رسانی از محصولات
فیلم آموزشی asp.net core 2
ترک میزفا خوب نیست!
معرفی جامع‌ترین ابزار سئو در ایران
بالای ۱۰ هزار عضو
PHZpZGVvIHdpZHRoPSI2MDAiIGhlaWdodD0iMzUwIiBwb3N0ZXI9Imh0dHBzOi8vbWl6ZmEuY29tL2Jsb2cvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjMvMDUvcG9zdGVyLW1pemZhLXRvb2xzLXZpZGVvLW1pbi5wbmciIGNvbnRyb2xzIHByZWxvYWQ9Im5vbmUiPiANCiAgIDxzb3VyY2Ugc3JjPSJodHRwczovL21pemZhLmNvbS9ibG9nL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDIzLzA1L21pemZhX3Rvb2xzXzcyMHAubXA0IiB0eXBlPSJ2aWRlby9tcDQiPg0KPC92aWRlbz4=