اگر تا اینجا مقالات آموزش محتوای ما در میزفا رو دنبال کرده باشید، حتما هم با مفهوم تولید محتوا آشنا هستید، هم با محتوانویس و هم با مزایای تولید محتوای باکیفیت. احتمالا تا الان متوجه شدید که تولید محتوا یه موقعیت برد-برده که هم شمای صاحب کسب و کار پیامتون رو به مخاطب میرسونید و هم از اون طرف، مخاطب نیازی که داره رو با محتوای شما برطرف میکنه.
اما شرط محقق شدن این شرایط برد-برد چیه؟ یعنی در شرایطی که همه موارد نوشتن یه محتوای اصولی رو رعایت کردیم، دیگه باید چیکار کنیم؟ خیلی ساده، محتوای کسب و کارمون رو باید جذاب و ترغیب کننده بنویسیم. اما چگونه محتوای جذاب تولید کنیم؟ خیلی راحت!
با ما تو این مقاله از سری مقالات آموزش محتوای میزفا همراه باشید تا خیلی خلاصه بهتون ترفندهای تولید محتوای جذاب و ترغیب کننده رو یاد بدیم.
به آخر مقاله هم یه سر بزنید چراکه یه سرفصل جذاب تحت عنوان «چطور از هوش مصنوعی برای نوشتن کمک بگیریم» براتون داریم که خیلی هم کاربردیه.
سرفصلهای پست
۹ ترفند تولید محتوای جذاب و ترغیب کننده
ما برای نوشتن یه محتوای جذاب و ترغیب کننده بهتون ۹ روش پیشنهاد میکنیم. البته باید توجه کنید که این روشها بسته به هدف، نوع، فرمت و خلاقیتی که شما به عنوان نویسنده دارید، میتونن متغیر باشن. بنابراین، بهتره بیشتر از اینکه به این مقاله مثل یه سری دستورالعمل ثابت نگاه کنید، بوکمارکش کنید و بعد هربار که سراغش میآیید یه سری مواردش رو تغییر بدید (شخصی سازی کنید) و نتیجه رو برای خودتون جایی یادداشت کنید. این شکلی بعد یه مدت چک لیست شخصی خواهیم داشت که دقیقا بهمون میگه چگونه محتوای جذاب بنویسیم.
۱. تکرار کنید
تکرار یه بحث روانشناسیه و نیازه حتما توی مقالاتتون باشه. تکرار به شما کمک میکنه نکتهای که میخواید به مخاطب برسونید، دقیقاً بهش برسه. اما چطور باید از تکنیک تکرار استفاده کنید؟ خیلی ساده؛ شما باید یه حرف رو بتونید به چند شکل متفاوت بزنید:
- یه جمله خبری یا نقل قول
- یه مثال
- یه داستان
این سه تا، از رایجترین ترفندهایی هستن که میتونید بهشون فکر کنید و مثلا، اگه به سایت نیل پتل یه نگاهی انداخته باشید میبینید که از این موارد خیلی زیاد استفاده میکنه.
۲. دلیل بیارید
کلمه «چون که، به این دلیل که، بنابراین و …» معجزه میکنن. روانشناسی به ما میگه که مردم خیلی بیشتر تمایل دارن یه کاری که ما ازشون میخوایم رو انجام بدن، اگر که بهشون یه دلیل بدیم. حتی اگه این دلیل، خیلی خوب و متقاعدکننده هم نباشه! بنابراین اگه میخواید برای کسب و کارتون تولید محتوای جذاب و تأثیرگذار داشته باشید، از این مورد غافل نشید.
پیشنهاد میزفا برای یادگیری بیشتر: ۸ اشتباه رایج در محتوانویسی که نباید مرتکب بشید
۳. پیوستگی داشته باشید
یه اصل دیگه در تولید محتوا برای کسب و کار پیوستگی مطالبه. منظم، منسجم و پیوسته نوشتن باعث میشه مخاطب احساس کنه توی یه گفتگوی منطقی قرار داره و طرف مقابلش پایدار و حواس جمعه و دقیقا میدونه داره چی میگه. به عبارت عامیانهتر، شیش نمیزنه! 😉
۴. مدرک رو کنید
چندتا اسم معتبر، یه مقدار اشاره به مباحث روز و بحثهای داغ و… این موارد باعث میشه شما خیلی راحت بتونید راهنمایی لازمی که مخاطب نیاز داره رو بهش بدید و اون هم خیلی ساده و راحت به حرفتون گوش بده. حالا چرا گوش بده؟ چون مخاطبان دوست دارن قبل از گرفتن خدمات یا خرید یه محصول، به حرف یه نفر دیگه گوش کنن. بنابراین، از ارائه مدرک و مستند غافل نشید که یه راه تولید محتوای جذاب همین ارائه مدرکه. البته این ترفند باعث افزایش ارزش مقاله شما و تولید محتوای ارزشمند هم میشه.
۵. تشبیه و استعاره رو چاشنی کار کنید
استفاده از استعاره و مجاز و تشبیه و اینجور صنایع و امکانات زبانی، بهترین رفیق یه نویسنده است. این دقیقاً همون کاریه که ما الان با این استعاره «رفیق» انجام دادیم! شما با نسبت دادن یه چیز جدید به چیز قدیمی که مخاطب از قبل باهاش آشناست، تا حدود زیادی میتونید به مخاطب القا کنید که چیزها رو طور دیگه ببینه.
البته باید حواستون باشه که در صورتی این میتونه یه ترفند خوب برای تولید محتوای جذاب و ترغیب کننده برای کسب و کارتون باشه که از تشبیه و استعارههای پیچیده استفاده نکنید. اونها جاشون تو شعره نه وسط اینترنت! 🙂
۶. نیاز بتراشید، بعد حلش کنید!
قبل از هر چیزی بیایید و یه مسئله رو به مخاطبتون نشون بدید که باید حلش کنه. مثلا فرض کنید که شما میخواید یه چیزی راجع به خوراکیهای انرژیزا برای دانش آموزان کنکوری بنویسید. بیایید و اول از این حرف بزنید که تو دوران مطالعه برای کنکور، به علت افزایش میزان انرژی لازم برای بدن، تحرک کم، استرس زیاد و فشار عصبی و غیره، وزن دانش آموزان میره بالا. حالا شما علاوه بر اینکه یه سری خوراکی انرژیزا دارید، این مشکل رو هم با یه سری خوراکی پروتئینی، پرفیبر و پر آنتی اکسیدان حل میکنید.
دقت کنید که اینجا منظورمون این نیست که نیاز «کاذب» بتراشید! نه! منظورمون یه چیزی شبیه اینه که به مخاطبی که مشکلی داره و ممکنه خودش ازش خبردار نباشه، اون مشکل رو نشون بدید و براش حلش کنید. همین.
و البته تاریخ صد سال گذشته علم مارکتینگ نشون میده این حتی بهترین شیوه برای نوشتن محتوای جذاب و ترغیب کننده است که ما در مقاله فنون تولید محتوا به این تکنیک و ۱۵ تکنیک دیگه اشاره کردیم که توصیه میکنیم مطالعه کنید.
پیشنهاد میزفا: دوره تخصصی آموزش 0 تا 100 بهینهسازی وبسایت به صورت رایگان و با استفاده از منابع روز دنیا
۷. پیشبینی کنید
وقتی شما تو محتواتون نشون دادید که تخصص و اطلاعات دارید و در حال حاضر هم حسابی به اوضاع واقف هستید، تنها چیزی که باقی میمونه اینه که با نشون دادن اینکه میتونید به آینده هم فکر کنید، به مخاطب بفهمونید که کارتون درسته و حرف نداره. این یکی از مهمترین راهکارهاییه که مخاطب میتونه به شما به عنوان شخص یا شرکت معتبر تو اون حیطهای که دارید توش فعالیت میکنید، اعتماد کنه. همینطور مبرهنه که یه تکنیک خوب برای تولید محتوای جذاب و تأثیرگذاره!
برای مثال به ایلان ماسک فکر کنید. جالب نیست براتون که چرا این همه ازش راجع به آینده سوال دارن مردم؟ حتی بیشتر از مقدار سوالی که از دانشمندان فیزیک و نجوم میپرسن!
پیشنهاد میزفا برای یادگیری بیشتر: ۳ دلیل نتیجه ندادن تولید محتوا رو بشناسید
۸. به مخالفتهای مخاطبانتون از قبل پاسخ بدید
خب حتما شما هم مثل ما مطمئنید که همه با محتوای کسب و کار شما موافق نخواهند بود. خیلیها حتماً حین خوندن محتوای شما با خودشون فکر خواهند کرد که: «خب اوکی… ولی که چی؟» این اون علتیه که محتوای کوتاه خیلی به مذاق ما خوش نمیآد. خواننده باید پاسخ شک و شبهههاش رو بگیره و نویسنده به جای کنار کشیدن، اتفاقا باهاش بحث و تعامل برقرار کنه.
بذارید با یه مثال بهتر توضیح بدیم. ممکنه یه نفر حین خوندن همین مقاله یههو برگرده و بگه که این مقاله خیلی شبیه مقاله 10 Timeless Persuasive Writing Techniques از سایت copyblogger.com نیست؟ خب اینجا ما باید از قبل توضیح بدیم که بله! ما از این مقاله به عنوان منبع استفاده کردیم؛ اما شاید تنها ایده و حدود ۳۰ یا ۴۰ درصد از متن رو از این مقاله داریم.
ما معتقدیم که محتوا باید ایرانی باشه؛ یعنی به درد مخاطب ایرانی بخوره و با هوش و ذوق و سواد و فرهنگ و زمینه فعالیتش یکی باشه. همینطور معتقدیم که به عنوان معلم باید ساده و واضح تدریس کرد و علاوه بر اون، اعتقاد داریم که به جای تکرار یا ترجمه حرفهای بقیه، میتونیم به حرفهاشون فکر کنیم و بعد نتیجه این فکر کردن رو بنویسیم. مثلا مورد بعدی رو ما با نویسنده سایت کپی بلاگر موافق بودیم که داستان سرایی یه ترفند عالی برای تولید محتوای جذاب و ترغیب کننده است، اما سر اینکه چرا؟؟؟ با اون موافق نبودیم و ما علت خودمون رو نوشتیم.
میبینید؟ با این مثال ما به یکی از مخالفتهای احتمالی کاربران پاسخ دادیم.
۹. قصه رو فراموش نکنید
شما میتونید از تکنیک داستان سرایی تو هر جایی و هر شرایطی و هر تولید محتوایی استفاده کنید. حتی میتونید با هر هشت تا ترفند قبلی هم ترکیبش کنید. داستان سرایی از این نظر خوبه که باعث میشه خواننده با داستان همانندسازی کنه و اون شکلی که خودش میخواد محتوا رو بفهمه. این آزادی، اون رو ترغیب میکنه که ادامه بده به کارش و این یعنی اون تو بهترین نقطه برای یه کال تو اکشنِ مناسب از سمت ما قرار خواهد گرفت. بنابراین آخرین ترفند ما برای نوشتن یه محتوای تأثیرگذار و البته یه محتوای فوق جذاب، استفاده از تکنیک داستان سراییه.
چطور از هوش مصنوعی برای نوشتن کمک بگیریم؟
اما برسیم سر سرفصلی که قولش رو اول مقاله بهتون داده بودیم.
استفاده از هوش مصنوهی رو خیلی از ما هنوز بهش توجه نداریم. یعنی درواقع خیلی «قدیمی» و «سنتی» باهاش کار میکنیم و همینم باعث میشه خیلیهامون بهش گارد داشته باشیم. این گارد داشتن خیلی هم چیز بدی نیست چون هوش مصنوعی باعث میشه که محتوای ما از حالت انسانی دربیاد و خب، این موضوع به تجربه کاربری بسیار صدمه میزنه.
اما خب همین چالش باعث میشه ما امکان استفاده از یه ابزار درجه یک رو از دست بدیم. بله. درست شنیدید: «ابزار». هوش مصنوعی نبایست نویسنده وبسایت ما باشه، بلکه هوش مصنوعی باید ابزاری باشه در اختیار نویسنده. چرا؟ چون برای مثال میتونه تو یه چشم به هم زدن کلی اطلاعات و منبع درست حسابی به نویسنده بده که اگر نویسنده میخواست به صورت میدانی تحقیق کنه، حسابی براش وقتگیر میبودن. بذارید با یه مثال بیشتر خدمتتون توضیح بدیم.
برای مثال، شما برای موضوعاتی که دارید میتونید تیترهای «مزایای فلان چیز چیست» و یا «سوالات متداول» رو با کمک هوش مصنوعی perplexity بنویسید و کار ده دقیقه یا نیم ساعت رو برسونید به زیر یک دقیقه. البته که ویرایش ریزی هم نیاز داره.
سوالات متداول معمولاً چون در انتهای یه محتوا میان و نویسنده از قبل انرژیش رو گذاشته رو متن بدنهی مقاله، به اینا که میرسه دیگه خیلی با کیفیت انجامشون نمیده. شاهد این حرف ما اکثر محتواهاییه که الان توی نت فارسی هست. به این مثال دقت کنید:
اینا رو میشه با هوش مصنوعی راحت تهیه کرد و حتی تبدیلشون کرد به نقطه مثبت برای جلو زدن از رقیبا.
کافیه بریم توی پرپلکسیتی و ازش بخوایم درباره موضوع مورد نظرمون بهمون سوالات متداول کاربران رو نشون بده. بعد جواب پرپلکسیتی رو ببریم توی چت جی پی تی و ازش بخواید هم ساده کنه موارد رو هم یه خرده.
یه نتیجه فوقالعاده خواهید داشت بین 300 تا 500 کلمه که تو کمتر از 5 دقیقه به دست اومده و 3 تا مزیت داره:
الف) پرپلکسیتی به جای ماتمام منابع مهم فارسی رو خونده و ازشون استفاده کرده تا ما نریم دنبال منبع
ب) چت جی بی تی از نظر زبانی هوشمندتره و نزدیک تر به انسان. اما اگر خودش بیاد و با تصمیم خودش دیتای بنویسه، اطلاعاتش خیلی مصنوعیه. در نتیجه شما خودتون دیتا دادید بهش و ساده و مختصر و مفید شده متن.
ج) شما انرژی بیشتری حفظ کردید و حالا میتونید این مازاد انرژی و قتتون رو د بذارید روی اضافه کردن یکی دو تا نکته انسانی و هوشمندانه به متن تا حتی از اینم بهتر بشه.
به نمونه پایین که برای مقالهای تحت عنوان «بهترین میکروفون برای ولاگنیگ و تولید محتوا» نوشته شده دقت کنید: هم دقت داره، هم کیفیت و هم اطلاعات مفید.
نمونه محتوای جذاب تولید شده با کمک هوش مصنوعی پرپلکسیتی و چت جی بی تی
یک. آیا باید از میکروفون داخلی دوربین استفاده کنم یا یک میکروفون جداگانه بهتر است؟
میکروفون داخلی دوربینها معمولاً کیفیت صدای متوسطی دارند و به خصوص در محیطهای پر سروصدا عملکرد ضعیفی دارند. استفاده از میکروفون جداگانه میتواند کیفیت صدای بهتری ارائه دهد و صدا را شفافتر و واضحتر ضبط کند. برای تولید محتوا و ولاگینگ حرفهای، میکروفونهای خارجی پیشنهاد میشود.
دو. چه نوع میکروفونی برای ولاگینگ و تولید محتوا مناسب است؟
بسته به نیاز شما، چندین نوع میکروفون وجود دارد:
- میکروفون شاتگان برای ضبط صدا از جهت خاص (مناسب برای ولاگینگ در محیطهای باز)
- میکروفون یقهای برای مصاحبهها و ویدئوهایی که حرکت زیادی دارید (مناسب برای حرکت آزاد)
- میکروفون کندانسور برای ضبط در استودیو یا فضاهای کنترلشده (برای ویدئوهای با کیفیت بالا)
سه. آیا میکروفونهای بیسیم بهتر از میکروفونهای سیمی هستند؟
میکروفونهای بیسیم برای ولاگینگ و ضبط ویدئو در حال حرکت بسیار مناسب هستند، زیرا به شما آزادی حرکت بیشتری میدهند. با این حال، میکروفونهای سیمی معمولاً کیفیت صدای پایدارتر و قیمت پایینتری دارند. انتخاب بین این دو به نوع پروژه و شرایط ضبط شما بستگی دارد.
چهار. چه ویژگیهایی باید در یک میکروفون برای تولید محتوا جستجو کنم؟
- کیفیت صدا: حساسیت بالا و پاسخ فرکانسی گسترده
- کاهش نویز: میکروفونی که قابلیت فیلتر کردن نویزهای محیطی را داشته باشد.
- سهولت استفاده: نصب آسان و سازگاری با دستگاههای مختلف (دوربین، گوشی هوشمند، لپتاپ)
- قابلیت حمل: اگر مدام در حال حرکت هستید، میکروفونهای کوچک و سبک مناسبتر هستند.
پنج. چه لوازم جانبیای برای بهبود کیفیت صدای میکروفون نیاز است؟
برخی لوازم جانبی میتوانند کیفیت صدای شما را بهبود ببخشند، از جمله:
- پاپ فیلتر یا بادگیر برای کاهش صدای باد و صداهای اضافی
- شوک مانت برای جلوگیری از انتقال لرزشها به میکروفون
- کابل با کیفیت بالا در میکروفونهای سیمی برای کاهش تداخل و حفظ کیفیت صدا
نتیجه گیری: چگونه محتوای جذاب تولید کنیم
خب ما تو این مقاله سعی کردیم به سوال چگونه محتوای جذاب تولید کنیم؟ جواب بدیم و هم سعی کردیم این جواب رو در قالب ۹ ترفند ساده براتون خلاصه کنیم: از تکرار گرفته تا حل مسئله و داستان سرایی. این موارد رو ما هم بر اساس مطالعاتمون در این زمینه و هم براساس تجربههایی که در زمینه تولید محتوا و سئو داشتیم (یه بخشی از این تجارب رو در دوره تجربیات متخصصین سئو مطرح کردیم) بنویسیم و امیدواریم که براتون راهگشا بوده باشن.
تا بعد!