همونطور که قبلتر تو مقالۀ تولید محتوا چیست توضیح دادیم، محتوا فقط مقالات بلاگ سایت نیست. مخاطب همیشه یه نیازهایی داره و بر اساس این نیازها به ما مراجعه میکنه و ما باید، فرمت محتواییای رو انتخاب کنیم که با نیاز اون منطبق باشه. مخاطب دلش میخواد اعتماد کنه و به نیازهاش پاسخ داده بشه. همین موضوع باعث شده تا تولید محتوا در خدمت دیجیتال مارکتینگ باشه.
حالا منظور از اینکه تولید محتوا در خدمت دیجیتال مارکتینگ باشه چیه؟ احتمالا اینجاست که خیلی از شما یاد مفهوم بازاریابی محتوایی میافتید. ما تو این مقاله میخوایم به تعریف بازاریابی محتوایی به زبان ساده بپردازیم و از مزایایی که برای کسب و کار داره صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
سرفصلهای پست
بازاریابی محتوایی چیست؟
بازاریابی محتوایی یعنی استفاده از محتوا در جهت اهداف مارکتینگ و بازاریابی. این یعنی ما با بازاریابی محتوایی سعی میکنیم مشتریان قدیمی رو حفظ و مشتریان جدید رو جذب کنیم. بنابراین شاید باید اینطور بگیم که هدف اصلی بازاریابی محتوایی سوق دادن مشتریان به سمت اقدام های سودآوره.
بنابراین، ما بازاریابی محتوایی رو به عنوان یه رویکرد استراتژیک در دیجیتال مارکتینگ تعریف میکنیم که روی ایجاد و انتقال محتوای با ارزش، مرتبط و ثابت تمرکز داره.
دو برداشت مختلف مفهوم بازاریابی محتوا
از خود مفهوم بازاریابی محتوا، میشه دو برداشت داشت:
۱) منظور ما بازاریابی محتوایی هست: یعنی استفاده از محتوا برای انتقال اطلاعات ارزشمند به مخاطب. در این تعریف هدف میتونه برندسازی، افزایش بازدید، سودآوری و حفظ مشتری یا موارد اینچنینی باشه.
۲) منظور ما انجام بازاریابی برای محتواست: یعنی اصل موضوع محتواست و ما میآییم در جهت پرموت کردن این محتوا یه سری اقدامات بازاریابی انجام میدیم.
ما تو این مقاله بیشتر روی مورد اول تأکید میکنیم و با همین نگاه ادامه خواهیم داد.
نتیجه میگیریم content marketing در حوزه بازاریابی دیجیتال به معنی “بازاریابی محتوایی” هست و در این مقاله، بیشتر بر همین مفهوم تأکید میکنیم.
مزایای بازاریابی محتوایی
بازاریابی محتوایی شاهرگ دیجیتال مارکتینگه. به این معنا که همه چیز از این نقطه شروع میشه و نبودش مطلقاً به معنای از دست دادن بازار آنلاین و بودنش به معنای در دست گرفتن نبض بازاره. باز اجازه بدید مشخصتر به مزایای بازاریابی محتوایی بپردازیم:
- بازاریابی محتوایی مقرون به صرفهتر از انواع مختلف بازاریابی برونگراست.
- با ارائه محتوای ارزشمند، باعث میشه ترافیک بیشتری به سمت سایت بیاد.
- به ما این امکان رو میده تا دستهای خاص از مخاطبان رو از طریق تولید محتوای با کیفیت و مرتبط به اون دسته جذب کنیم.
- بازاریابی محتوایی آگاهی از برند رو به طرز چشمگیری میبره بالا.
- با مشتری تعامل و رابطهای پویا و پایدار میسازه.
- روی اعتماد مشتریان تأثیر فوقالعاده زیادی داره.
- علاوه بر اعتماد، روی اعتبار و اقتدار (که دو اصل دیگۀ المان E-A-T گوگل هستند) بیشترین تأثیر رو داره.
- به مخاطبان آموزش میده و این باعث افزایش نرخ بازگشت مخاطب میشه.
- زمان موندن مخاطب توی صفحه رو میبره بالا.
- روی بالا رفتن رتبه سئو و افزایش امکان دیده شدن تو صفحههای اول گوگل رو به شدت میبره بالا.
- در نهایت هم باعث بیشتر شدن نرخ تبدیل و به دنبال اون، بیشتر شدن فروش میشه.
مراحل اجرای بازاریابی محتوایی
توی بحث اجرای بازاریابی محتوایی، شما باید یکسری مراحل رو قدم به قدم طی کنید تا به هدف مورد نظرتون برسید:
۱. تعیین هدفِ کسب و کار
تعیین هدف یعنی اینکه شما تکلیفتون رو با خودتون مشخص کنید. یعنی دقیقا باید بدونید خواسته شما توی این کسب و کاری که راه انداختید چیه؟ اصلاً چرا میخواید یه برنامه مشخص برای تولید محتوا داشته باشید؟ برای مثال هدف شما اینه که مشتری بیشتری به سایتتون بیارید یا میخواید روی آگاهی از برند کار کنید؟ هدف کلی استراتژی دیجیتال مارکتینگتون چیه؟
۲. تعیین پرسونای مخاطب
ما تو دو مقاله انواع مخاطب مقالات سایت و چطور پرسونای مخاطب طراحی کنیم، مفصل راجع به این مرحله توضح دادیم. اگه این دو تا مقاله رو نخوندید، پیشنهاد میکنم حتما بوکمارکشون کنید تا بعد از این مقاله بتونید یه نگاهی بهشون بندازید. به هر حال، قدم دوم در مراحل اجرای استراتژی بازاریابی محتوا، شناخت مخاطب و ترسیم پرسونا یا پروفایل اونه.
پرسونا به مجموعهای از ویژگیها، ترجیحات، داشتهها، خواستهها و الگوهای فکری و رفتاری مخاطب یا مشتری فرضی ما اشاره داره. به زبان ساده، وقتی داریم از طراحی پرسونا (persona) حرف میزنیم، منظورمون اینه که ما اطلاعات هویتیِ کاربری که برای محتوای ما ارزش قائله رو پیدا میکنیم تا با استفاده از این اطلاعات و یه سری اطلاعات دیگه که خودمون اضافه میکنیم، مقالاتی روی بلاگ بنویسیم که مربوط به این مخاطب یا مخاطبان باشند. بنابراین هم نیاز مخاطبان در نظرگرفته میشه و هم تعامل شما با مشتری.
حالا چرا این مسائل مهم هستند؟ بیایید به عنوان مثال ابزار SEO ما به نام میزفا تولز که یه ابزار سئو ایرانی و بازاریابی آنلاین برای رصد کلمات کلیدی، تحقیق کلمات، نظارت بر رقبا و… هست رو در نظر بگیریم. یک دسته از مخاطبین ما متخصصین SEO و بازاریابی محتوایی هستند. حالا هدف رو هم مثلا «جذب ترافیک به سایت از طریق محتوای بلاگ آموزشی» در نظر بگیرید. به نظر شما، نوشتن مطالبی که توش از کلمات تخصصی استفاده نشده، برای این مخاطبان جذابه؟ این مخاطبان حوصله خوندن مطالب تکراری و عمومیای که همه جا هست رو دارند یا به یه چیز جدید علاقه دارند؟ دغدغه متخصصین سئو چیه و بیشتر دنبال چه محتوایی هستند؟
این یه مثال کوچک از اهمیت مخاطب شناسی و طراحی پرسونا در بازاریابی محتواست.

۳. بازبینی محتوا
شما باید همواره سعی کنید محتوایی که تا به امروز ارائه دادید رو بازبینی و آسیب شناسی کنید تا اگر اشتباهات رایج مقاله نویسی دارید، اونها رو برطرف کنید و اگر نه، محتوایی که تولید کردید رو ارتقا بدید و بهتر کنید.
برای این کار لازمه تا لیستی از تمام محتواهایی که تا الان منتشر کردید تهیه کنید و مشخصات دقیق و اطلاعات آماری هر کدوم رو جلوش بنویسید:
- نویسنده
- نوع محتوا
- تاریخ انتشار
- نرخ بازدید پیج
- نرخ تبدیل
- متوسط زمان ماندن در صفحه
بعد از درج اطلاعات آماری، کارهایی که میتونستید توی اون محتوا انجام بدید (اما انجام ندادید) رو بنویسید و در نهایت هم به محتوا امتیاز بدید. شما با این کار، از یه طرف هم نقاط ضعف و کمکاریها رو شناسایی و برطرف میکنید، هم میفهمید که تو برنامه جدید چطور میتونید متفاوت عمل کنید.
۴. تعیین فرمت محتوا
راهی که شما برای رسیدن به هدف بازاریابی محتوایی انتخاب میکنید، به هدف و مخاطب بستگی داره. وقتی صحبت از محتوا میشه، نیازی نیست که سریعا به فکر مقلات بلاگ سایت یا نوشتن کپشن تو شبکه های اجتماعی بیفتید. محتوا فقط متن نیست و می تونه هرچیز دیگهای باشه. اینکه ما از چه فرمت محتواییای استفاده کنیم، به اهداف کسب و کار، دغدغه و سلایق و نیاز مخاطب و حتی توانایی و واقع بینی ما و تیممون بستگی داره.
انواع فرمت محتوایی رایجی که در بازاریابی محتوایی روشون مانور میدیم عبارتند از:
- پستهای وبلاگ سایت
- ابزارهای آنلاین و غیرآنلاین
- کتابهای الکترونیکی
- ویدئو
- مصاحبه
- اینفوگرافی
- تصویر
- نقل و قول
- وبینار
- کوئیز
- پرسشوپاسخ
- خبرنامههای ایمیلی
- پادکست
- Testimonials یا نظرات مشتریان
- انجمن
۵. تولید و انتشار محتوا
تو این مرحله از استراتژی بازار محتوایی، تقویم انتشار محتوا رو تدوین میکنیم. اینجا میتونیم از تجربیاتی که تو مرحله بازبینی محتوا بهدست آوردیم استفاده کنیم. بنابراین، باید مشخص کنیم که محتوا کجا منتشر میشه؟ نویسنده یا محتوانویس کیه؟ برای پروموت کردن محتوا باید چیکار کنیم و غیره.
۶. پروموشن محتوا
پروموشن محتوا یعنی کاری کنید که محتوایی که منتشر کردید، بیشتر دیده بشه. درواقع با پروموشن، ما اقداماتی انجام میدیم که باعث میشه محتوای ما ترافیک بیشتری جذب کنه. راهحلهای زیر سادهترین روشهای پروموشن محتوا هستند:
- بدون شک خدمات سئو اولین و موثرترین گام برای پروموت کردن محتواست. بهینه سازی برای موتورهای جستجو، هم در مرحله تولید محتوا و هم بعد از انتشار و توزیع محتوا انجام میشه.
- محتوای مورد نظر رو برای مشترکین ایمیل ارسال کنید.
- محتوای مورد نظر رو تو شبکههای اجتماعی به اشتراک بذارید.
- کاری کنید اشتراک گذاری محتوا توسط کابران راحت باشه.
- مطالب خودتون رو در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام و توئیتر و فیسبوک پروموت کنید.
- با یک اینفلوئنسر همکاری کنید تا محتواتون رو پروموت کنه.
- از تبلیغات اینترنتی کمک بگیرید. (تبلیغات کلیکی و …)
۷. آنالیز و تهیه گزارش عملکرد
تو مرحله آخر استراتژی بازاریابی محتوایی، باید مراحلی که طی کردید رو آنالیز کنید. برای این کار میتونید یه گزارش تهیه کنید و ببینید چقدر موفق بودید. اگر هم جایی خطا داشتید، میتونید بفهمید که چطور میتونید در مراحل بعدی جبران کنید.
تو این مرحله استفاده از ابزارهای تحلیلگر مثل گوگل آنالیتیکس و میزفا تولز و ابزارهای تحلیلگر شبکههای اجتماعی ضروری است.
[برای آموزش رایگان میزفا تولز و همچنین دوره جامع گوگل آنالیتیکس کلیک کنید]
شاخصهایی که در این مرحله بررسی میکنید عبارتند از:
- توجه به رتبه در نتایج موتورهای جستجو
- میزان مشترکین خبرنامه
- نرخ تبدیل
- نرخ بازگشت سرمایه مرتبط با تولید محتوا
- توجه به فاکتورهای شبکه اجتماعی (مثل لایک، کامنت، ذخیره پست)
نتیجهگیری
تو این مقاله از سری مقالات آموزش بازاریابی محتوایی میزفا، سعی کردیم یه مقاله مختصر و مفید اما کامل و کاربردی راجع به اینکه بازاریابی محتوایی چیه و چه مزایایی داره برای شما تهیه کنیم. ما همینطور سعی کردیم علاوه بر این تعاریف، یه راهکار عملی هم برای طراحی استراتژی بازاریابی محتوایی بهتون بدیم تا بتونید شرووع به تدوین برنامه تولید محتواتون کنید.
نکتهای که میخوایم باهاش این محتوا رو به اتمام برسونیم، راجع به کیفیت محتواست. این چیزیه که شما باید تو سرتاسر این مراحل استراتژی بازاریابی محتوایی مدنظر داشته باشید تا کارتون نتیجه بده. تولید محتوای پویا یعنی اینکه محتوایی بنویسید که بتونه کاربر رو به تعامل دعوت کنه و بتونه اون رو درگیر خودش کنه.
امروز دیگه مردم از کلیشه خسته شدهاند (اینکه کلیشه خسته کننده ست هم خودش یه کلیشه ست! بله، میدونیم ?) و دیگه دوست ندارند با محتوایی تک بعدی روبرو بشن. نیاز کاربر پویایی، جذابیت و «ارزشمند» بودن محتوای شماست.
تا بعد!