وقتی شما یه متخصص سئو، بلاگر، دیجیتال مارکتر یا صاحب کسبوکار آنلاین باشید، اینکه بدونید رقبای شما چه کسایی هستند و چی برای عرضه دارند، بهتون این فرصت رو میده که بتونید حرفهایتر رقابت کنید. با دونستن این موارد شما میتونید بازار درستی رو هدف گذاری کنید و مشتریهای بیشتر و بهتری برای محصولات و خدماتتون پیدا کنید.
این همون چیزیه که به عنوان هوش رقابتی داشتن میشناسیم و شامل ۴ مرحله ست. توی این مقاله از میزفا میخوایم دقیقا هوش رقابتی در سئو رو بررسی کنیم و این ۴ مرحله رو براتون توضیح بدیم. با ما همراه باشید.
سرفصلهای پست
مرحله اول: پیدا کردن رقبا
اولین مرحله از هر نوع بررسی و آنالیز رقبا اینه که بفهمیم با چه رقیبهایی داریم رقابت میکنیم. چون اینجا قصد داریم مشخصا درباره هوش رقابتی در سئو صحبت کنیم، موتور جستجوی گوگل کانال اصلیای هست که باید روش تمرکز کنیم.
اگه میخواید توی نتایج گوگل موفق باشید، باید بدونید رقبای شما چه کسایی هستند و چطور میتونید پیداشون کنید. اگرچه به احتمالا زیاد از قبل خودتون میدونید اصلیترین رقباتون چه کسایی هستند، اما به هر حال بهتره بیشتر بررسی کنید تا شناخت بهتری از صنعتتون داشته باشید و کسبوکارهایی که به تازگی وارد حیطه کاری شما شدهاند رو هم بشناسید.
اما چطور این کار رو انجام بدید؟
در SEO برای پیدا کردن رقبا باید سایتهای مشابه رو توی حیطه کاریتون پیدا کنید. احتمالا با جستجو کردن چندتا کلمه کلیدی، خیلی زود به این موارد میرسید. پیشنهاد ما اینه که کلمات کلیدی مختلفی رو جستجو کنید. منظورمون اینه که فقط کیوردهای کوتاه و تککلمهای رو جستجو نکنید و کیوردهای طولانی یا long-tail keyword هم جستجو کنید تا بتونید سایتهای (رقیبهای) بیشتری پیدا کنید.
پیشنهاد مطالعه: انواع کلمات کلیدی مهم در سئو
مثلا اگه شما در زمینه فروش کالای خواب فعالیت میکنید، میتونید خرید تشک رو جستجو کنید
یا اینکه خرید تشک طبی فنری دو نفره رویال رو جستجو کنید
ما با جستجوی کلمه کلیدی دوم، تونستیم ۵تا سایت جدید پیدا کنیم که در جستجوی اول اونها رو جزو ۱۰ سایت اول در گوگل ندیده بودیم.
بنابراین شما با جستجوی کلمات کلیدی بیشتر و متنوعتر، میتونید رقبای بیشتری هم پیدا کنید.
بعد از این باید تعیین کنید که کدوم یک از این رقبا رتبههای بهتری توی نتایج گوگل دارند. در واقع ما باید خیلی مشخص، وضعیت SEO هر رقیب رو بدونیم. البته برای پیدا کردن رتبههای رقبا نیاز به ابزارهای سئو داریم که در مرحله بعدی، راجع به استفاده از ابزارها صحبت میکنیم.
با طی کردن این مواردی که تا الآن گفتیم، ما یه درک کلی از اینکه رقبامون چه کسایی هستند بهدست میآریم. پس باید این اطلاعات رو یه جایی یادداشت کنیم تا دوباره بتونیم ازشون توی مراحل بعدی برای تعیین نقاط ضعف یا قوت رقبا استفاده کنیم.
از طرف دیگه باید بدونیم که بازار هدف، یا در واقع مخاطب هدف ما کیه و چه نیازی داره که ما میتونیم حلش کنیم و این نیاز رو باید چطور حل کنیم.
یه نقطه شروع خوب میتونه ترسیم پرسونای مخاطب باشه که قبلتر توضیحش دادیم چیه و چطور به دست میاد.
مرحله دوم: استفاده از ابزار
برای اینکه بتونیم رتبههای کلمات کلیدیمون رو بهتر کنیم و ترافیک خوبی از گوگل بگیریم، باز باید جلوتر بریم و اطلاعات بیشتری راجع به رقبامون پیدا کنیم. ما در مرحله قبل گفتیم بعد از اینکه لیستی از رقبا تهیه کردیم، باید بدونیم هر کدومشون چه رتبههایی با کیوردهای مختلف دارند. اینجاست که باید از ابزارهای سئو کمک بگیریم. ابزارهای سئو که میتونید ازشون برای تحلیل رقبا استفاده کنید عبارتند از:
- میزفا تولز: این ابزاریه که ما توسعه دادیم و در زمینه پیدا کردن رتبه و تحقیق کلمات کلیدی در زبان فارسی حرف اول رو میزنه.
- SEMrush: این ابزار بهتون اطلاعات خوبی راجع به کلمات کلیدی، دامنه و ترافیک سایت رقیب میده.
- Ubersuggest: این ابزاریه که آقای نیل پتل (Neil Patel) ارائه داده و توی بخش تحلیل رقیب و تحقیق کلمات کلیدی عملکرد خوبی داره.
- Ahrefs: با این ابزار خیلی راحت میتونید بکلینکها رو بررسی کنید.
- Alexa: این ابزار برای فهمیدن بازار هدف و مخاطبان هدف خوب عمل میکنه.
- Open Site Explorer: این ابزار اقتدار دامنه و صفحه رو بهتون میگه و میتونه ابزار خوبی برای تحلیل و تحقیق بک لینک باشه.
- Open Link Profiler: این ابزار به ما کمک میکنه تا تأثیر خاص یه رقیب رو ببینیم و بدونیم دقیقا چند تا بک لینک گرفته.
- Majestic: این ابزار هم مثل دوتای بالا برای پیداکردن بک لینکها عملکرد خوبی داره.
- Buzzsumo: این ابزار هم برای پیدا کردن اینکه یه کلمه کلیدی یا نامک چقدر مخاطب داره به کار میره. همچنین اگه بخواید بدونید مخاطبان چطور مقالات و محتوای شما رو به اشتراک میذارن، این ابزار میتونه حسابی بهتون کمک کنه.
با استفاده از این ۹ ابزار هوش رقابتی که نوشتیم، میتونید شروع به شناسایی نقاط ضعف و قدرت رقبا کنید. همینطور این ابزارها این فرصت رو هم بهتون میدن که بتونید نقاط خلأ یا پیشرفت خودتون رو شناسایی و در نتیجه بهتر رقابت کنید.
بعد از شناسایی نقاط ضعف و قدرت رقبا، نوبت به شناسایی استراتژی رقبا میرسه.
مرحله سوم: استخراج استراتژی از تحلیل
این کارهایی که تا اینجا انجام دادیم، همگی با یه هدف خاص انجام شده: بهدست آوردن ایده و اطلاعات تازه جهت استفاده در کسبوکار آنلاین. با شناسایی نقاط قوت و ضعف، ما میتونیم یه برنامه منسجم بچینیم که چطور باید مثلا در زمینه بهبود سئو داخلی عمل کنیم. یا مثلا میتونیم یه برنامه بریزیم برای بررسی بک لینکهای سایت رقیب. همه این موارد به ما یه درک روشن میده از اینکه چطور باید استراتژی سئو خودمون رو بچینیم.
بذارید یه مثال بزنیم. شما در حال بررسی سایت رقیب هستید و متوجه میشید سایت رقیب مقالاتی مشابه مقالات شما داره که مخصوص اطلاعات دادن به مشتری در مرحله آگاهی از برند (مرحله اول خرید مشتری) نوشته شدهاند. اما مقاله اونها بازخوردهای بیشتری داره میگیره. چرا؟ با یه بررسی متوجه میشیم که برخلاف ما، سایت رقیب داره از کلمات کلیدی طولانی استفاده میکنه. گذشته از اون، یه تکنیک دیگهای هم که داره استفاده میکنه اینه که به جای نوشتن مقالات خیلی مفصل و طولانی، محتواش رو تقسیم میکنه و تعداد بیشتری مقالات کوتاه مینویسه.
حالا قرار نیست ما هم بیاییم و الزاما از همین روش در استراتژیمون استفاده کنیم. بلکه باید استراتژیها و نقاط قوت رقبا رو با اهداف و منابع خودمون تطبیق بدیم و نتیجه بگیریم آیا این روش برای ما هم مفید و موثر هست یا نه.
مرحله چهارم: بهدست آوردن کلمات کلیدی رقیب
اگه یه تصویر روشن از استراتژی سایت رقیب میخواید، ضروریه که کلمات کلیدی رقبا رو بهدست بیارید. اطلاعاتی که توی این مرحله بهدست میآریم رتبه جستجو، استراتژی محتوا و برنامه برای بهینه سازی کلمات کلیدی طولانیه.
برای این کار کافیه وارد ابزار میزفا تولز بشید و روی بخش تحقیق کلمات در سمت راست کلیک کنید.
سپس روی کلمات کلیدی رقیب کلیک کنید تا صفحه پایین براتون به نمایش دربیاد. بعدش آدرس سایت رقیب رو وارد کنید.
در نهایت، مثل تصویر زیر در سریعترین زمان ممکن به کلمات کلیدی سایت رقیب دسترسی پیدا میکنید.
فراموش نکنید که این کلمات کلیدی میتونند به شما نشون بدن که رقبای شما چطوری و از چه کلماتی دارند ترافیک میگیرند. در نتیجه شما هم با هدف گذاری این کلمات کلیدی، میتونید ترافیک بیشتری بگیرید و کار رو برای رقیبتون سختتر کنید.
نتیجهگیری
توجه به هوش رقابتی و آنالیز رقبا همیشه جواب میده. شما کمتر برند آنلاین موفقی میتونید پیدا کنید که آنالیز رقبا یکی از ۵ استراتژی اصلیاش نباشه. در حقیقت خود آقای نیل پتل، نابغه دیجیتال مارکتینگ، میگه که تونسته با همین استراتژی در سه ماه 5,000,000 بازدیدکننده به سایتش بیاره (منبع). البته نکته اینه که در طول این مسیر رقبامون رو نه به عنوان دشمن، بلکه ابزارهای ارزیابی درجه یکی ببینیم که بیشترین کمک رو به بهتر شدن ما میکنند.
امیدواریم که از این مقاله لذت برده باشید.
راستی، بهمون بگید که آیا شما از نظر رقابتی، باهوشید؟ استراتژی آنالیز رقیب شما چیه؟