کی محتوای شما رو میخونه؟ محتوای شما چه مشکلی از مخاطب قراره حل کنه؟ چه عنصری محتوای شما رو منحصربهفرد میکنه؟ روی چه فرمت محتواییای بهتره تمرکز کنید؟ بهتره توی چه پلتفرمی تولید محتوا کنید؟ و غیره و غیره.
جواب همه این سوالها رو میتونید یه جا پیدا کنید: بررسی مفهوم استراتژی محتوایی. تو این مقاله از سری مقالات آموزش بازاریابی محتوایی میزفا ما میخوایم توضیح بدیم استراتژی محتوا چیست و چرا برند شما به یه استراتژی تولید محتوا برای وب سایت نیاز داره. البته به زبان ساده، دقیق و خیلی خلاصه و شسته رفته. با ما همراه باشید.
سرفصلهای پست
استراتژی محتوایی چیست؟
استراتژی محتوایی یا استراتژی تولید محتوا سروکارش با برنامهریزی، تولید، توزیع و مدیریت محتواست. یعنی اگه بخوایم به زبان ساده تعریف کنیم باید اینطور بگیم که:
استراتژی محتوا یه برنامهریزی دقیق برای تولید محتوا (نوشتاری، شنیداری، بصری) برای رسیدن به یک هدف خاصه. یه استراتژی محتوای موفق مخاطبان هدف شما رو در هر نقطهای از مسیر خرید یا به قولی قیف بازاریابی محتوایی که باشند جذب میکنه و کاری میکنه که اونها حتی بعد از خرید هم تعامل خودشون رو با برند شما حفظ کنند.
Hubspot
این تعریفیه که سایت hubspot در پاسخ به استراتژی محتوایی چیست ارائه میده و به نظر ما تعریف خوبی هم هست. اما بریم ببینیم به طور دقیقتر چی میشه ازش فهمید؟
به نظر ما اولین نکتهای که از این تعریف میشه فهمید اینه که هدف استراتژی محتوا، تولید محتوای معنادار، منسجم، تعاملبرانگیز و با دوامه.
دومین نکته اینه که بر این اساس ما در استراتژی تولید محتوا با دو دسته مختلف از فاکتورها طرف هستیم: فاکتورهای مخاطبمحور و فاکتورهای محتوامحور. در ادامه هر کدوم رو بیشتر توضیح میدیم.
فاکتورهای محتوامحور در استراتژی محتوا
هر استراتژی محتوایی دو فاکتور محتوامحور داره:
- تعیین اهداف: این فاکتور روی این تمرکز داره که دقیقاً باید چه محتوایی تولید کنیم تا استراتژی ما موفق بشه. بنابراین با یه چیزهایی شبیه پیام محتوا، معماری محتوا، مقصود مخاطبان و لحن و صدای برند طرفیم.
- تعیین ساختار: این یکی فاکتور روی این تمرکز داره که ما چطور باید محتوا رو اولویت بندی و سازماندهی کنیم و از چه طریقی قراره این محتوا به مخاطبان برسه. همینطور توی این فاکتور ما تمرکزمون بر خود تولید محتوا و فرم و حالت محتوا و در واقع در یک کلام، ساختار محتواست.
پیشنهاد میزفا برای مطالعه: ۵ دستورالعمل نوشتن محتوای با کیفیت
فاکتورهای مخاطبمحور در استراتژی محتوا
همچنین هر استراتژی محتوایی دوتا فاکتور مخاطبمحور یا مربوط به مخاطب هم داره:
- تعامل: فاکتور تعامل روی این تمرکز میکنه که چطور مخاطبان به طور روزمره از محتوای ما بازدید میکنند و چه شکلی باید این فرآیند رو مدیریت کرد. درواقع این فاکتور به ما میگه که چه نقشها و وظایفی رو باید بهشون توجه کرد تا مخاطب بتونه در نتیجه با محتوا تعامل برقرار کنه.
- استانداردها و سیاستها: این فاکتور همونطور که از اسمش پیداست روی سیاستها و معیارها و دستورالعملهایی تأکید داره که باید روی محتوا و چرخه عمر محتوا (بخش بعدی توضیح میدیم چیه) پیاده بشن.
چرخه عمر محتوا چیست؟
خیلی ساده بگیم: محتوا یه چرخه عمر یا زندگی داره که شما اگه یه سیستم مدیریتی خوب براش داشته باشید، میتونید مرحله به مرحله تأثیرگذاری محتوای تولید شدهتون رو بیشتر کنید. حالا این چرخه چیه و از کجا شروع میشه؟
- ارزیابی و تحلیل: مصاحبه، تحلیل رقبا، تحلیل هدف و ارزیابی محتواهای تولید شده درباره این موضوع
- استراتژی: تعیین موضوع و فرایند محتوا، منابع، صدا و تعریف برند
- برنامه ریزی: شخصی سازی، برنامه برای مدیریت، برنامه برای ارتباط با مخاطب و غیره
- تولید: تولید محتوا، ارزیابی تولید، مدل توزیع، بهینه سازی وبسایت و غیره
- حفظ محتوا: برنامه ریزی برای عیب یابی دورهای، تعیین ابزارهای سنجش، برنامه برای آپدیت و غیره
هر کدوم از موارد بالا رو میشه یه مرحله از عمر محتوا در نظر گرفت. نکته مهم اینه که اینجا نیاز نیست روی یکی از این موارد بیشتر از بقیه وقت گذاشت. در واقع نکته اینه که باید همه این موارد رو در کنار هم و با یه نگاه کلی در نظر گرفت و با در نظر داشتن این ۵ مرحله به سمت تعیین فاکتورهایی که گفتیم قدم برداریم. اما این قدم برداشتن باید با چه هدفی و به چه سمتی باشه؟ بله: به سمت تولید محتوای با ارزش یا معنادار. اما چطور محتوای ارزشمند تولید کنیم؟
یه مقاله عالی برای افزایش کیفیت محتوای شما: اساسیترین تکنیکهای تولید محتوا و مقاله نویسی برای سایت
چطور محتوای ارزشمند تولید کنیم؟
برای ایجاد ارزش در محتوا و مقالات سایت بهترین کار اینه که همیشه سعی کنیم یه سری موارد رو در استراتژی محتوایی رعایت کنیم. این موارد که نقش کلیدی در موفقیت استراتژی تولید محتوای وبسایت ما دارند عبارتند از:
- محتوا باید همزمان هم اهداف سازمانی شما رو بازتاب بده و هم نیاز مخاطبان رو
- شما در فرآیند تولید محتوا باید بتونید درست حدس بزنید که مخاطب راجع به چی فکر میکنه و راجع به اون موضوع محتوا تولید کنید (در اینجا توصیه میشه برای مخاطبانتون پرسونا داشته باشید که در مقاله چطور پرسونای مخاطب طراحی کنیم راجع بهش گفتیم)
- شما باید در تولید محتوا به شیوهای یا به زبانی با مخاطبان ارتباط برقرار کنید که متوجهش بشن
- محتوای شما باید کارآمد و مفید باشه تا همه بتونند بخوننش
- محتوای شما باید از نظر اطلاعات بهروز باشه و حتماً بر اساس واقعیتها و فکتها نوشته بشه
- همه مخاطبان محتوای شما باید بتونند به مقالاتتون دسترسی داشته باشند و از اطلاعاتتون استفاده کنند
- تولید محتوای شما باید هدفمند و منسجم باشه و یه استایل مشخص، هم برای زبان و هم برای طراحی بصریاش داشته باشید
- کاربران باید بتونند محتوای شما رو پیدا کند (هم از طریق جستجوی گوگل و هم از طریق گشتن توی سایت خودتون)
- محتوای شما باید بتونه بهتون کمک کنه تا به یه تصویر کلی از خود سایتتون برسید
سخن پایانی
تو این مقاله از میزفا سعی کردیم یه درک روشن از مفهوم استراتژی محتوا به عنوان یه برنامه کاربردی و ضروری برای تولید محتوا بهتون بدیم. نکته پایانی ما اینه که شما باید بتونید در هر کدوم از مراحل مختلف بازاریابی محتوایی ازجمله چیدن استراتژی محتوا یا مدیریت محتوا، یه ارزیابی مشخص از عملکردتون داشته باشید که در مقالات آینده بیشتر راجع به این چالش صحبت میکنیم.
حالا که یاد گرفتید استراتژی تولید محتوا چیه، قدم بعدی اینه که بتونید چنین استراتژیای تدوین کنید. ما تو مقاله چگونه استراتژی محتوا بنویسیم در ۷ مرحله به آموزش تدوین استراتژی محتوایی پرداختیم.
امیدواریم که از این مقاله لذت برده باشید. اگه نکتهای به ذهنتون میرسه حتما توی کامنتها برامون بنویسید. تا بعد!
منابع
- The Discipline of Content Strategy by Kristina Halvorson
- Content Strategy and UX: A Modern Love Story by Kristina Halverson
- Content Strategy for the Web by Kristina Halvorson
- Content Strategy Quad © by Brain Traffic
- Content Strategists: What Do They Do by Dan Zambonini
- Content Strategy: The Philosophy of Data by Rachel Lovinger
- The Elements of Content Strategy (excerpt) by Erin Kissane.