اگه دنبال یه شغل هستید که کسب و کارهای ایرانی تو دهه اخیر توجه شدیدی بهش نشون داده باشن، یه شغل با درآمد خوب، ما بهتون شغل پر درآمد کپی رایتینگ رو معرفی میکنیم. یه موقعیت شغلی که اغلب به تحصیلات آکادمیک و مدرک و اینها نیازی نداره و معمولا هم میتونید به صورت دورکار انجامش بدید.
با کپی رایتر شدن شما میتونید به یه کسب و کار یا برند کمک کنید تا توسعه پیدا کنه. در مقابل، اون هم از طریق افزایش جایگاه سازمانی، حقوق و مزایا، به شما کمک میکنه تا هر روز بهتر از روز قبل بتونید اثرگذاری تبلیغات رو بیشتر کنید. سریال «مردان دیوانه» رو که دیدید؟
تو این مقاله از سری مقالات آموزش مباحث مربوط به محتوا، میخوایم به طور اجمالی با عنوان شغلی کپی رایتر آشنا بشیم، شرح وظایف کپی رایتر رو بشناسیم و به کسانی که علاقهمند هستند، بگیم چطور میتونند کپی رایتر بشن.
اول با این سوال شروع میکنیم که کپی رایتر کیست و کپی رایتنگ چیست؟
سرفصلهای پست
کپی رایتر کیست؟
«کپی رایتر کسیه که محتوای نوشتاری (یا همون copy) برای یه کسب و کار تولید میکنه، با هدف فروختن محصولات و خدمات یا کمک به برندینگ اون کسب و کار.»
یعنی اینجوری بهش فکر کنید که وقتی یه کتاب باز میکنید، شما دارید نوشتههای یه نویسنده رو میخونید. وقتی دارید تبلیغ یکتانت رو از گوشه تصویر میخونید و جذبتون میکنه تا روش کلیک کنید، دارید کار یه کپی رایتر رو میخونید. یا مثلاً تبلیغات اخیری که اسنپ تو نرم افزارش و در سطح شهر گذاشته: «صبحونه نبود، اسنپ که بود» و اینطور موارد. تو بخش انواع کپی رایتینگ در ادامه همین مقاله، مثالهای بیشتری براتون خواهیم زد.
البته شاید وقتی برای اولین بار کلمه کپی رایتر (Copy Writer) رو شنیدید، یاد کپی رایت (Copy Right) یا همان قانون تکثیر مجاز محصولات افتادید. اما خب همونطور که میبینید، هیچ ارتباطی بین این دو نیست و فقط شبیه به هم تلفظ میشن. درواقع کلمه کپی در Copy Writer یعنی محتوای نوشتاری و جواب سوال کپی رایتر کیست؟ میشه کسی که محتوای نوشتاری برای برند مینویسه.
البته اینجا ممکنه یه سوال پیش بیاد. با این توضیح، تفاوت کپی رایتر با کارشناس تولید محتوا چیست؟ شاید اگه تو بخش بعدی به معرفی شغل کپی رایتر و شرح وظایفش بپردازیم، جواب این سوال باز روشنتر بشه.
پیشنهاد میزفا برای افزایش مهارت شما: ۹ عادت مهم نویسندگان خیلی موفق
معرفی شغل کپی رایتر
همونطور که بالا گفتیم، کپی رایتر کارش نوشتنه. البته نه فقط نوشتن خالی خالی. یه کپی رایتر باید:
- سوالات خوبی بپرسه تا بتونه اطلاعات خوبی هم بهدست بیاره
- باید رقبای مارکت رو شناسایی و تحلیل کنه
- باید چهارچوب و فرمت درستی برای کپی رایتینگ انتخاب کنه
- برای هر بخش از فرایند یه برنامه داشته باشه
- باید از همکارهاش فیدبک بگیره
- باید بارها نوشتهها رو ویراستاری کنه
البته باز هم باید تأکید کنیم که بیشتر وقت یه کپی رایتر صرف نوشتن و بازنویسی کپی (یا همون محتوای نوشتاری) میشه. اینطور بگیم که هر کپی رایتر حدود ۷۵ درصد از وقتش صرف نوشتن میشه و اون ۲۵ درصد ما بقی هم صرف پرفورمنس و همکاری با بقیه مارکترها یا تعامل با مدیر محتوا و فیدبک گرفتن و… میشه.
پیشنهاد میزفا برای مطالعه بیشتر: مدیر محتوا کیست و چه سازمانهایی به این جایگاه شغلی نیاز دارن؟
انواع کپی رایتینگ
شما همیشه دارید محتوای نوشتاری یا همون کپی میخونید. یه تبلیغ تو جاده؛ یه پست اینستاگرام از اینفلوئنسر محبوبتون که راجع به یه برند نوشته، یه ایمیل که از طرف میزفا براتون اومده، همین بلاگ میزفا که الان دارید میخونیدش و غیره. درواقع اون چیزی که باعث میشه همه این موارد رو کپی بگیم، اینه که قصد همهشون اینه که شما رو سمت اکشن داشتن (مثلاً خریدن یه چیزی یا انجام کار مشخصی) سوق بدن. انواع کپی رایتینگ رو به صورت زیر دسته بندی میکنیم:
۱. کپی رایتینگِ direct response
اگه این اکشنی که بالا توضیح دادیم، یه جور اکشن فوری و مستقیم باشه بهش میگیم کپی رایتینگِ direct response. مثل یه توئیتی که باعث میشه شما روی یه لینک کلیک کنید. یا مثلاً یه لندینگ پیج که از شما میخواد ایملتون رو وارد کنید.
۲. کپی رایتنیگِ branding-focused
گاهی وقتها اما هدف کپی رایتینگ یه اکشن فوری نیست. یعنی شاید هدف اصلا این نباشه که کپی رایتر محتوایی بنویسه که خواننده بلافاصله بیاد و بعد خوندن کپی یه کاری کنه. درواقع، تصور اینکه همه محتواهای نوشتاری با این تموم بشن که شما قراره حتماً یه اکشن داشته باشید و یه چیزی بخرید، تصور قشنگی نیست؟ نه؟
بنابراین بعضی کپیها صرفا روی آگاهی از برند تمرکز دارن. مثل یه مجله که به شما یه تبلیغ رو نشون میده نه برای اینکه بخریدش، بلکه برای اینکه اون برند یادتون بمونه تا بعدها بتونید خرید هم کنین. یا مثلاً همین مقاله ما از میزفا که از شما به طور ضمنی میخواد یه سری به مابقی مقالات ما درباره تولید محتوا هم بزنید.
انواع دیگهای هم از کپی رایتینگ داریم. اما ترجیح میدیم تو این مقاله به ذکر همین دو تا بسنده کنیم چرا که مابقی به نحوی زیرمجموعه همین دو تا میشن و میشه قسمت اصلی شرح وظایف کپی رایترها رو بین این دو تقسیم کرد.
پیشنهاد میزفا برای یادگیری بیشتر: چطور محتوای ارزشمند تولید کنیم؟
چطور کپی رایتر شویم
خب، رسیدیم به بخش جذاب مقاله: چطور یاد بگیریم کپی رایتینگ انجام بدیم. ما بهتون ۴ مرحله رو برای طی کردن پیشنهاد میکنیم که میتونن به شما کمک کنن یه کپی رایتر خوب و درست حسابی بشید:
مرحله اول: یاد بگیر یه جوری بنویسی که خواننده ترغیب بشه
درواقع کپی رایتینگ یعنی همین: شما به عنوان یه کپی رایتر باید یه جوری بنویسی که خواننده ترغیب بشه خرید کنه. منابع زیادی هست که میتونه توی این موضوع بهتون کمک کنه. یه منبع خوب اما به زبان انگلیسی مثلاً مقاله کوتاه Dr. Robert Cialdini and 6 principles of persuasion هست که توی اون، با استفاده از علم روانشناسی تبلیغات، شما با اصول ششگانه ترغیب و متقاعدسازی آشنا میشید.
اگه ترجیح میدید فارسی بخونید، ما هم توی میزفا یه مقاله داریم با عنوان چطور محتوای کسب و کارمان را جذاب و ترغیب کننده بنویسیم؟ که میتونه خیلی به شما کمک کنه. سایت آقای قربانی هم محتوای جالبی در این زمینه داره که براتون لینکش میکنیم اینجا. فراموش نکنید که خوندن و مطالعه، بخش مهمی از کار شما به عنوان کپی رایتره و درآمد کپی رایتینگ شما تا بخش زیادی بسته به همین تخصص داشتن هست.
مرحله دوم: ۶ مهارت اصلی کپی رایتینگ رو یاد بگیر
علاوه بر نوشتن محتوای ترغیب کننده، شما به یه مجموعه مهارت دیگه نیاز دارید باعث میشن کارتون بیشتر به چشم بیاد. ما این موارد رو در مقاله دیگهای به همین نام مفصل توضیح خواهیم داد و اینجا فقط به ذکر اسمشون میپردازیم. اگر خواستید بیشتر اطلاعات کسب کنید، حتما یه سر به اون مقاله هم بزنید. اما این شش مهارت اصلی کپی رایتینگ چیان؟
به عنوان یه کپی رایتر
- یاد بگیر چطور تیتر بنویسی
- یاد بگیر چطوری value proposition یا ارزش پیشنهادی بنویسی
- یاد بگیر چجوری محتوای لندینگ پیج رو بنویسی
- یاد بگیر چجوری ایمیل فروش بنویسی
- یاد بگیر چجوری تبلیغ بنویسی
- یاد بگیر چجوری برای یه ویدئو متن بنویسی
مرحله سوم: برو سراغ اولین مشتریهات
کل مواردی که توی دو مرحله قبل توضیح دادیم شاید نصف آموزش شما محسوب بشه. برای اینکه کپی رایتر بشید نیازه که شروع به کار کپی رایتینگ کنید. طی ۳ ماه اول، خواهید دید که کلی چیزهای جدید یاد گرفتید که تو هیچ مقاله یا کتابی نمیتونستید یاد بگیرد. کافیه ۳تا پروژه بگیرید، کپیهایی که مینویسید رو بدید به یه کپی رایتر باتجربهتر تا روشون فیدبک بده بهتون. بعد ۳ ماه حقوقتون رو بگیرید و با آموختههایی که داشتید، برید سراغ فریلنسینگ! این میشه برنامه درست حسابی برای پول درآوردن از کپی رایتینگ.
پیشنهاد میزفا برای مطالعه بیشتر: چرا تولید محتوا نتیجه نمیدهد؟
مرحله چهارم: لید بگیر
بعد از این ۳ ماه، شما میتونید وارد مرحله آخر بشید و شروع کنید به کار کردن تو حوزه کپی رایتینگ به صورت فریلنس کار کردن. برای اینکه توی این زمینه موفق باشید و مشتریان سمتتون بیان، شما نیاز دارید لید بگیرید. یعنی نیاز دارید تا بقیه کارتون رو ببینن، به سمتتون هدایت بشن و بعد باهاتون همکاری کنن.
برای اینکه لید بگیرید، چند گزینه پیش روی شماست:
1. سئو که بهترین گزینه و تأثیرگذارترین مورده.
2. حساب لینکدین ساختن و فعالیت موثر در لینکدین.
3. نوشتن برای یه برند دیگه. این شکلی که با دیدن نمونه کار شما توی یه برند معروفی که خیلیها باهاش آشنا هستن، شما به مخاطبان احتمالیای که محتوای شما رو میخونن این احساس رو بدید که خیلی کارتون درسته.
4. استفاده از تبلیغات پولی.
میتونید همه این موارد رو با هم یا به تنهایی جلو ببرید. اما باز هم تأکید میکنیم که به صرفه ترین مورد، همون مورد اول و استفاده از دانش سئوئه. چرا؟ یه سر به دوره رایگان آموزش سئو بزنید.
نتیجه گیری
تو این مقاله از میزفا سعی کردیم به صورت خلاصه بهتون توضیح بدیم کپی رایتر کیه و چه کاری انجام میده. همینطور از اونجایی که کپی رایتینگ یه فرصت شغلی عالی، مطمئن و مورد نیاز بازار حال حاضر ایرانه، سعی کردیم به صورت کاملا کاربردی بهتون یاد بدیم چطور وارد این شغل بشید.
امیدواریم که با این مقاله تونسته باشیم کمکتون کنیم و لطفا فراموش نکنید هر سوالی که دارید، همین پایین بنویسید. کمتر از ۲۴ ساعت، متخصصین میزفا بهتون پاسخ میدن.