چطور خطای 504 Gateway Timeout را رفع کنیم؟

رفع خطای 504 Gateway Timeout
رفع خطای 504 Gateway Timeout

ارور 504 Gateway Timeout یکی از رایج‌ترین خطاهای سرور است  که هم کاربران و هم صاحبان سایت با آن مواجه می‌شوند. این خطا باعث می‌شود دسترسی به سایت شما ناممکن شود. درنتیجه خطای 504 می‌تواند دلیل زیان جدی به سایت وردپرسی شما و کسب و کارتان باشد. بنابراین نیاز است که شما بدانید چطور می‌شود این ارور سرور را برطرف کرد.

این مقاله از میزفا به توضیح خطای 504 و علت‌های که داردد می‌پردازد و بعد نیز آموزش رفع این خطا. با ما همراه باشید.

ارور 504 Gateway Timeout

خطای 504 Gateway Timeout  یک کد HTTP status از سری ارور 5XX است. معنی دقیق این کد این است که یک سرویس‌دهنده (سرور) پاسخی به موقع از سرویس‌دهنده‌ی دیگر که در تلاش برای بارگذاری صفحه‌ی وب یا تکمیل درخواست مرورگر است، دریافت نکرده. به بیان دیگر، خطای 504 به طور معمول بر این امر دلالت دارد که وب‌سایتی که شما در حال دریافت کد پیغام 504 از آن هستید، خارج از کنترل شما است و یا برقراری ارتباط با آن دستگاه فاقد سرعت کافی است.

چطور خطای 504 Gateway Timeout را رفع کنیم؟

ظاهر خطای 504 Gateway Timeout

هر وبسایتی همانند میزفا می‌تواند ظاهر این خطا را سفارشی سازی کند، با این حال رایج‌ترین روش‌هایی که این خطا برای شما به نمایش درآورده می‌شود به قرار زیر است:

504 Gateway Timeout
HTTP 504
504 ERROR
Gateway Timeout (504)
HTTP Error 504 - Gateway Timeout
Gateway Timeout Error

یک خطای وقفه 504 در پنجره‌ی مرورگر اینترنت به همان سبک و سیاقی نمایش داده می‌شود که یک صفحه‌ی عادی نمایش داده می‌شود. ممکن است برای (این پیغام) سرصفحه و پاورقیِ آشنا، و یک پیغام خوب به زبان انگلیسی در صفحه درج شود، یا این که (این پیغام) به صورت یک صفحه‌ی سفید بزرگ که عدد 504 در بالای آن است بروز کند. (بایستی توجه داشت) که بدون توجه به آن‌چه که برای وب‌سایت‌ جهت نمایش (پیام) رخ می‌دهد، همه‌ی این (اشکال بروز) به یک معنی است.

همچنین شایان ذکر است که پیغام وقفه دروازه 504 می‌تواند در هر مرورگر اینترنتی، در هر سیستم عامل و هر دستگاهی رخ بدهد.

دلایل بروز خطاهای 504 Gateway Timeout

خطای 504 Gateway Timeout در بیشتر مواقع به این معنی است که هر قدر اتلاف زمان در بارگزاری سرور سایت هدف بیشتر باشد، “زمان انقضا” برای کاربری  احتمالاَ کم‌تر خواهد بود و یا این که پس از این زمان سرور به درستی کار نمی‌کند.  بنابراین شاید بتوان دلایل بروز خطاهای 504 Gateway Timeout را به شگل زیر لیست کرد:

  • مشکلات اتصال سرور
  • تغییر DNS
  • پیکربندی اشتباه فایروال
  • اشتباه در کدهای سایت
  • خطای اتصال شبکه (این دلیل در ایران بسیار رایج است)

آموزش رفع خطای 504

آموزش نحوه رفع خطای 504 سمت کاربر

از آن جایی که این خطا یک خطای شبکه‌ای بین سرورها در اینترنت است و یا مسئله‌ای مرتبط با یک سرور خاص؛  احتمالاَ ربطی به رایانه، دستگاه یا ارتباط اینترنتی شما ندارد.

بنابراین مجموعه اقدامات زیر را می‌توانید انجام دهید ببینید نتیجه می‌دهد یا خیر؟

رفرش کردن صفحه

تلاش دوباره برای دستیابی به صفحه‌ی وب به وسیله‌ی کلیک کردن بر دکمه‌ی تازه‌سازی (بارگذاری) یا فشردن دکمه‌ی F5 (بر صفحه کلید) و یا نوشتن دوباره‌ی نشانی اینترنتی سایت مورد نظر در نوار آدرس.
اگرچه ارور سمت سرور 504، خطایی خارج از کنترل شما را گزارش می‌دهد، اما این خطا ممکن است صرفا به صورت موقت باشد. بنابراین تلاش دوباره برای دستیابی به صفحه، ساده‌ترین و سریع‌ترین راه رفع این مشکل است.

راه اندازی مجدد دستگاه

تمام دستگاه‌های شبکه خود را راه‌اندازی مجدد کنید. مشکلات موقتی مرتبط با مودم، روتر، سوئیچ‌ها و یا دیگر سخت‌افزارهای شبکه ممکن است سبب ایجاد مشکل 504 شود. بنابراین فقط راه‌اندازی مجدد دستگاه‌ها ممکن است اثربخش باشد.
نکته: در حالی که سفارش خاموش کردن این دستگاه‌ها خیلی مهم نیست اما شما بایستی این کار را انجام دهید. به طور کلی وقتی به دستگاه‌های نیاز ندارید آن‌ها را خاموش کنید.

بررسی پروکسی

تنظیمات سرویس‌دهنده‌ی پروکسی را در مرورگر یا نرم‌افزار خود بررسی کنید و مطمئن شوید آن‌ها درست عمل می‌کنند. تنظیمات پراکسی نادرست ممکن است سبب بروز خطاهای 504 شوند.
نکته: لینک http://proxy.org  را برای دریافت فهرستی روزآمد از سرویس‌دهنده‌های پراکسی ببینید؛ می‌توانید از بین فهرست انتخاب کنید.
توجه: بسیاری از رایانه‌ها فاقد تنظیمات پراکسی هستند بنابراین چنان‌چه (این قسمت) در رایانه‌ی شما خالی است جای نگرانی نیست، در این صورت بایستی از این مورد چشم‌پوشی کرد.

تغییر دادن سرویس دهنده DNS

سرویس‌دهنده‌های DNS خود را تغییر دهید. این امکان وجود دارد که ارور 504 که شما با آن روبه‌رو شده‌اید به دلیل بروز مسئله در سرویس‌دهنده‌های (سرور) DNS باشد که شما از آن‌ها استفاده می‌کنید.
نکته: سرور‌های DNS که در حال حاضر اقدام به پیکره‌بندی آن‌ها نموده‌اید احتمالا همان‌هایی هستند که به طور خودکار به وسیله‌ی ISP های (ارائه دهنده‌های اینترنت) شما تعیین شده‌اند.

برقراری تماس با وبسایت

اگر تا اینجا نتوانستید بر مشکل فائق شوید، احتمالاَ برقراری تماس با وب‌سایت گزینه‌ی بعدی شما می‌تواند باشد. این احتمال وجود دارد که مدیران وب‌سایت در تلاش برای رفع علت اصلی خطای 504 باشند با این حال برقراری تماس با آن‌ها جای نگرانی ندارد.

برقراری تماس با ISP

برقراری تماس با ارائه‌دهنده‌ی خدمات اینترنتی (ISP) شما. پس از دنبال‌ کردن تمام مراحل عیب‌یابی (مراحل بالا) احتمال بالایی وجود دارد که خطای 504 مشکلی است که ناشی از بروز مسئله شبکه‌ای باشد؛ مسئله‌ای که ارائه‌دهنده‌ی خدمات اینترنت شما باید پاسخگوی آن باشد.

موکول کردن به بعد

در زمانی دیگر مراجعه داشته باشید. چنان چه تمام موارد بالا را برای رفع خطا انجام داده‌اید ولی همچنان با خطای 504 error مواجه هستید، قطعا احساس خستگی خواهید کرد، راهکار این است که سایت (مورد نظر) را به صورت دوره‌ای بررسی کنید. بدون شک آن سایت دوباره شروع به کار خواهد کرد.

یک ترفند جالب برای کابرانی که با خطای 504 برخورد می‌کنند

معمولا  زمانی یک سایت به طور کامل Down یا به اصطلاح خوابیده می‌شود (به ویژه اگر سایت Down شده از وب‌سایت‌های محبوب و پرمخاطب باشد) در توییتر  بحث‌های زیادی پیرامون آن می‌شود. بنابراین اگر حین ورد به سایت‌های معروف یا بزرگ با خطای 504  مواجه شدید، می‌توانید به این توئتیر سر بزنید و با یک جستجو به اطلاعات لازم درباره خطاهای اخیر در آن سایت برسید. مثلا می‌توان از هشتک هایی مثل  #websitedown در توییتر استفاده کرد برای پیدا کردن یک سایت خاص. به عنوان مثال زمانی که سایت فیسبوک برای مدت کوتاهی Down شد هشتک facebookdown در این شبکه اجتماعی مورد استفاده زیادی قرار گرفت. یا سایت آمازون هم در این شبکه اجتماعی مورد هدف کاربران قرار گرفته و با هشتک amazondown تویت های بسیاری را می‌بینیم. در واقع این روش، ترفندی عالی برای اطلاع از وضعیت دیگر سایت‌ها به جز توییتر است.

چگونگی رفع خطای 504 سمت سرور

بررسی وضعیت سرور

بسیاری از مواقع بروز خطا اصلاَ تقصیر شما که مالک و مدیر سایت هستید، نیست و از طرفی این مشکل ربطی به کاربران ندارد. در این وضعیت سرور خود را بررسی کنید؛ و با نرم افزارهای مختلفی سرور را مورد تست و ارزیابی قرار دهید. منظور از نرم افزار همان CMS های موجود و رایگان در فضای نت است.

ترافیک سنگین

ترافیک خیلی سنگین ممکن است به بروز خطای 504 منجر شود (منظور از ترافیک همان بازدید کاربران است) ، حتی در این شرایط خطای 503 هم می‌تواند به وجود آید. باید دقیق بررسی کرد.

بهینه سازی پایگاه داده

در وردپرس، به طور ویژه پیغام‌های خطای 504 گاهی اوقات به دلیل پایگاه‌های داده‌ای ایجاد می‌شوند. پلاگین بهینه سازی پایگاه داده WP-DB را نصب کنید، سپس تلاش کنید “DB را تعمیر کنید”، کار را با “بهینه‌سازی DB” ادامه دهید و ببینید این کار موثر است یا خیر. (منظور از DB همان پایگاه داده است)

فایل HTACCESS

همچنین از درستی فایل HTACCESS خود به ویژه اگر وردپرس را نصب مجدد کرده‌اید، مطمئن شوید.

آپدیت کردن اسکریپت

ممکن است بعد از آپدیت کردن اسکریپت یا افزونه ای با چنین مشکلی مواجه شده باشید و افزونه نتواند با سرور شما ارتباط برقرار کند و در صفحاتی که آن افزونه لود می‌شود با ارور 504 روبه‌رو شوید.

مشکلت ارتباط بین سرور اصلی و سرور CDN

حتما شما سایت cloudflare را می‌شناسید ما در مقاله آموزش cloudflare به این موضوع اشاره کردیم و خطا 504 همگام استفاده از این شبکه تحویل محتوا یا همان CDN بسیار است و علت ممکن است این باشد که در این مسیر ارتباط بین سرور اصلی و سرور CDN مشکلاتی رخ داده باشد و اصولا این مشکلات موقت هستند.

برقراری تماس با شرکت میزبان

سرانجام این که برقراری تماس با شرکت میزبان (وب‌سایت) خود را مورد توجه قرار دهید. ممکن است خطای 504 که در مورد وب‌سایت شما ایجاد شده است به مسائلی ناشی از (شرکت میزبان) برگردد که نیازمند رفع است.

پایان بندی

خطای 504 هم همانند خطاهای 5XX اهمیت بالایی در بهبود تجربه کاربری و همچنین سئو سایت دارد. همیشه سعی کنید از یک هاست مطمئن و معتبر برای میزبانی سایت خود استفاده کنید. این ارور شباهت بسیار زیادی با خطای 502 دارد و اگر راه‌کارهای بالا را انجام دادید ولی موفق نشدید میتوانید خطای 502 را نیز مطالعه و ترفندهایی که در آن آموزش داده شده را به کار بگیرید. خطاهای رده 4XX مثل خطای 400 ، خطای 401 ، خطای 403 ، خطای 404 و خطای 408 هم همانند خطای 504 می‌تواند بر روی عواملی که ذکر کردیم تاثیرگذار باشد.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

اینفوگرافیک همه ارورها در یک نگاه

اینفوگرافیک همه ارورها در یک نگاه
اینفوگرافیک همه ارورها در یک نگاه
پوریا آریافر
اولین کسب و کار آنلاین خودم رو در فیسبوک راه‌اندازی کردم، سال ۲۰۱۱ یکی از پرتعامل‌ترین صفحات فارسی با ۸۰ هزار فالور فعال رو داشتم. بعد اینکه فیسبوک خالی از کاربر ایرانی شد وارد دنیای شبکه شدم و در انتهای سال ۲۰۱۲ مدرک MCSE مایکروسافت رو دریافت کردم، در حالی که نمره بالا گرفتم ولی کسی به دلیل به خطر افتادن موقعیت شغلی خودش به عنوان کارآموز منو قبول نمی‌کرد، بعدش با شروع دوران خدمت سربازی، مسئول بهینه سازی یک سایت خبری معتبر شدم و سئو یاد گرفتم. در ابتدای سال ۲۰۱۴ تونستم از رتبه ۱۵۰۰۰ به ۴۰۰ الکسا نزدیک کنم، اون زمان الکسا خیلی مهم بود. وارد دانشگاه شدم، به دلیل عدم علاقه به دانشگاه سعی کردم زودتر تمومش کنم و سه ساله در مقطع کارشناسی IT فارغ التحصیل شدم، توی دانشگاه هر کسی منو میدید یاد سئو میوفتاد، در همون سال آخر دانشگاه بزرگ‌ترین کانال تلگرامی IT با ۴۰ هزار عضو رو داشتم، که به مجتمع فنی فروختم تا بتونم تمرکز رو فقط بر روی عشق خودم یعنی سئو بذارم، وقتی کانال تلگرام فروختم حس پرواز بهم دست داد، هرچند درآمد چندین میلیون ماهانه رو از دست دادم ولی دوباره باید مثل گذشته با پوستی نو یک فصلی نو رو میساختم. در این چندین سال فعالیت‌های سئو به شکل تخصصی بنده در قالب پروژه‌های مختلف و آموزش‌های حضوری و غیرحضوری در دفتر میزفا و دانشگاه علامه طباطبایی تهران صورت ‌گرفته، تجربه بهینه سازی موفقی در بهبود UX و CRO پروژه‌های سئو کسب کردم. در اکثر ابزارهای کاربردی گوگل تسلط کاملی دارم. عاشق کسب تجربه های جدید هستم. راز پیشرفت در هر کاری رو یادگیری و یاددادن می‌دونم و میزفا که در اواخر ۲۰۱۶ راه‌اندازی شد تونست چنین بستر مناسبی رو برام فراهم کنه. همینطور در حال حاضر مدیریت یک تیم ۱۰ نفری از جوانان فعال و پرانگیزه رو در میزفا به عهده دارم. نقد و بازخوردهای سازنده شما، جوهر تلاش‌های مستمر ماست تا یک قدم خودمون بهبود بدیم. منتظریم …

25 نظر

25 پاسخ

  1. سلام روزتون بخیر. سایت ما تو قسمت سرچ کنسول ارور Server error (5xx) رو میده و وقتی وارد لینکی که از صفحه سایت داده میشم میزنه صفحه مورد نظر پیدا نشد صفحه404 . این ارور چی میتونه باشه و برای رفعش باید چه کاری انجام داد؟

  2. سلام .من یه خطای 504 دارم هر کاری می کنم درست نمی شه الان دو روزه موندم درست نشده از یه مرورگر دیگه هم رفتم کار نکرد چی کار کنم؟

  3. سلام داخل سایت دیوار برای ثبت آگهی ارور میده برای چی هسته

    1. سلام محمدحسین.
      مشکل از دیوار هست و بهتره دوباره در ساعات دیگر تلاش کنی.

  4. سلام من در اپدیت افزونه هام این مشکل رو دارم چی کار کنم 504 Gateway Timeout

    1. سلام امیرحسین. به هاست تیکت بزن. اونا باید حل کنن.

  5. سلام من خطای ۵۰۴ دارم وقتی وازد سایتم میشم ولی با گوشی های دیگه این خطا وجود ندارد ممکنه مشکل از اینترنت باشه میشه شما سایتم رو چک کنید

    1. سلام صدف.
      چک کردم. من با ارور ۵۰۴ روبه رو نشدم. ولی ممکنه از سمت سرور هم ای پی شما بلاک شده باشه.
      درضمن سرعت سایتتون خیلی کند هست. اموزش gtmetrix ما رو بخونید و بهینه کنید.

      1. خیلی ممنون لینکgtmetrixلو میشه برام بفرستین من پیدا نکردم

        1. توی منو هست. آموزش gtmetrix رو کلیک کنید. سمت چپ لیست خطاها هست. ببینید سایتتون تو این ابزار چه خطاهایی داره و مقاله رو بخونید رفع کنید.

  6. سلام روزتون بخیر
    من یک خطای5o4دارم وقتی که میخوام برگه رو بروزرسانی کنم پیغام خطای۵۰۴ میده پلاگین رو تست کردم مشکلی نداشت به هاست گفتم میگن مصرف منابع زیاد است چه کار باید انجام بدهم ؟

    1. سلام صدف.
      همیشه یادتون باشه که اگر حتی هاست مشکل داشته باشه ۹۹ درصد بهتون میگن مشکل از سمت شماست. با این حال ممکنه واقعا همینطور باشه و یا نباشه.
      ممکنه شما افزونه ای نصب کرده باشید که از منابع زیاد استفاده میکنه و یا ممکنه قالب شما بهینه نباشه و یا در اخر ممکنه هاست بسیار ضعیفی داشته باشید و مناسب برای شما نباشه باعث میشه خطای ۵۰۴ در وردپرس ببینید.

  7. سلام من پینگ خوبی دارم وقتی تو CMD پینگ میگیرم 120 ولی تو بازی های انلاین خیلی پینگم میره بالا و Timed out میدم چرا ؟؟؟ اینترنت رو از Hi Web میگیرم میشه راهنمایی کنید ؟

  8. البته جالبه بعضی موقع ها پنل ادمین 504 میده و خود سایت بالاست. این به نظر شما چ دلیلی میتونه داشته باشه؟

    1. سلام، چیز عجیبی نیست. شما موارد سمت سرور که باعث خطای ۵۰۴ میشن رو بخونید. بیشتر علت ها میتونه در پنل ادمین شما هم رخ بده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

حداکثر حجم فایل برای آپلود: 1 مگابایت. فایل‌های مجاز برای آپلود: عکس, ویس, ویدیو, ورد یا پی دی اف, فایل متنی, زیپ. شما می‌تونید برای بهتر پرسیدن سوالتون، عکس یا ویس یا حتی فیلم در بخش نظرات میزفا آپلود کنید. برای ضبط ویس می‌تونید از خود واتس آپ استفاده کنید و بعد اینجا آپلود کنید و برای ارسال عکس هم کافی هست اسکرین شات بگیرید. Drop file here

با موفقیت ثبت شد، میزفا از شما برای عضویت در خبرنامه هفتگی تشکر میکند.

عضویت در خبرنامه هفتگی برای دریافت:

  • فیلم و مقاله رایگان سئو
  • آموزش‌های UX ، GA و GTM
  • مقاله های تخصصی ASP.NET Core
  • اطلاع رسانی از محصولات
فیلم آموزشی asp.net core 2
ترک میزفا خوب نیست!
معرفی جامع‌ترین ابزار سئو در ایران
بالای ۱۰ هزار عضو
PHZpZGVvIHdpZHRoPSI2MDAiIGhlaWdodD0iMzUwIiBwb3N0ZXI9Imh0dHBzOi8vbWl6ZmEuY29tL2Jsb2cvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjMvMDUvcG9zdGVyLW1pemZhLXRvb2xzLXZpZGVvLW1pbi5wbmciIGNvbnRyb2xzIHByZWxvYWQ9Im5vbmUiPiANCiAgIDxzb3VyY2Ugc3JjPSJodHRwczovL21pemZhLmNvbS9ibG9nL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDIzLzA1L21pemZhX3Rvb2xzXzcyMHAubXA0IiB0eXBlPSJ2aWRlby9tcDQiPg0KPC92aWRlbz4=