۱۰ عمل واجب برای کاهش Bounce Rate

کاهش Bounce Rate
کاهش Bounce Rate

کاهش bounce rate یکی از مهم‌ترین دغدغه های مدیران سایت‌ها است. عوامل زیادی هستند که باعث افزایش bounce rate می‌شوند، قصد داریم در این مقاله مهم‌ترین عوامل که می‌تواند به پایین اوردن نرخ پرش کمک کند را ذکر کنیم و شما می‌توانید با خواندن هر عامل سایت خود را بررسی کنید و اگر مشکل داشت رفع کنید.

بخش ۱ : Bounce Rate چیست
بخش ۲ : نحوه محاسبه Bounce rate در گوگل آنالیتیکس
بخش ۳ : مقدار مناسب Bounce rate و تاثیر آن در سئو
بخش ۴ : 10 عمل واجب برای کاهش Bounce rate سایت (همین مقاله)
بخش ۵ : 12 عمل مستحب برای بهبود Bounce rate سایت

 

بررسی تک تک عوامل به سایت شما کمک می‌کند تا بتوانید میزان بانس ریت خود را کاهش دهید. عنوان‌های عوامل به شرح زیر است:

بالا بردن سرعت سایت

سرعت لود صفحات سایت که از نظر بنده شاید مهم ترین فاکتور در میزان بانس ریت (نرخ پرش) باشد و اهمیت بسیاری نیز دارد. بهبود سرعت لود سایت نه تنها باعث بهبود و کاهش Bounce rate می‌شود بلکه باعث بهبود تجربه کاربری و همینطور باعث افزایش رتبه سایت در گوگل می‌شود.

مواردی از قبیل ادغام کردن فایل های JS و CSS ، کاهش حجم تصاویر ، فعال سازی GZIP و … می‌تواند به سرعت سایت شما و همینطور کاهش بانس ریت کمک شایانی کند.

نکته مهم: حتما پیشنهاد می‌شود برای بهبود سرعت سایت خود مقاله‌های آموزش GTmetrix را بخوانید.

بهبود تجربه کاربری

رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) مناسب را می‌توان دومین مورد بسیار مهم در کاهش نرخ پرش یک سایت دانست.

فرض کنید وارد یک فروشگاه زنجیره‌ای همانند شهروند می‌شوید و تمام اجناس این فروشگاه بهم ریخته و در جای خود نیستند، رفتار کارمندان فروشگاه هم بسیار بد است و یا مناسب نیست.
آیا شما تمایل به خرید از این فروشگاه را خواهید داشت؟ طبیعتا نه و خارج می‌شوید.

این خروج یعنی افزایش بانس ریت و طبیعتا برای شما که مدیر فروشگاه (چه آنلاین چه آفلاین) هستید ناخوشایند خواهد بود.

بهم ریختگی‌هایی میتواند در یک سایت وجود داشته باشد، به عنوان مثال دسته‌بندی‌های نامرتب و یا ناکافی و یا چیدمان المان‌های یک صفحه نامنظم باشد و یا طرح مناسب را نداشته باشد.

شما به عنوان مدیر سایت باید بتوانید یک حس خوب به کاربرانی که قصد دارند در سایت شما وبگردی بکنند انتقال دهید تا تجربه کاربری مناسب را در سایت شما داشته باشند. اما چطور؟ می‌توانید با آموزش تجربه کاربری این مورد را در سایت خود پیاده نمایید.

تولید محتوای باکیفیت و مناسب

یکی از سخت‌ترین کارها برای مدیران تولید محتوای با کیفیت است که می‌تواند بر روی کاهش Bounce rate تاثیری بسیار ایفا کند، هر چند اکثر سایت‌ها برای تولید محتوا در سایت خود، راه کپی کردن را انتخاب می‌کنند ولی بدانید که کپی کردن و یا حتی بازنویسی مطالب یک سایت دیگر تاثیری چشم گیر در افزایش رتبه سایت در گوگل و همینطور رضایت کاربران ندارد.

کپی کردن که در ایران بسیار رواج دارد آسیبی جدی به برند کپی کار وارد میکند. کپی کردن رشد خلاقیت را از فرد کپی کار می‌گیرد. کپی کردن وابستگی‌ها را به سایت‌ها بیشتر می‌کند و همانند سایه باید همواره به دنبال اصل باشیم که کجا می‌رود چه چیزی تولید میکند تا خودمان را همانند آن کنیم ولی غافل از آنکه در نهایت کپی کار همان سایه هست و بیش‌تر از این نیست. سیاه و سفید و بدون جزئیات و زیبایی درون.

برخی سایت‌ها هم محتوای بی کیفیت تولید می‌کنند و به دنبال یک نویسنده ارزان قیمت هستند که صرفا یک تولید محتوای ۳۰۰ کلمه ای داشته باشند و بتوانند از گوگل ورودی جذب کنند. هر چند ممکن است ورودی ناچیزی را کسب کنند ولی غافل از آن هستند که این ورودی ها همانند محتوایشان بی کیفیت خواهد بود و ثمره‌ای بر کسب و کارشان نخواهد داشت.

تجربه شخصی: دوستی با بنده تماس گرفت در خصوص آموزش های خصوصی سئو و تمایل شدیدی داشت که ما آموزش لازم به آن‌ها ارائه بدیم. درحالی که قیمت آموزش‌های ما ۵۰ درصد و در برخی موارد ۷۰ درصد پایین تر از سایر سایت‌ها بود به دنبال تخفیف بیشتر از ما بودن. بنده به این دوست عزیز گفتم که لطفا قیمت سایر سایت‌ها مشاهده کنند تا به قیمت بسیار پایین آموزش‌های میزفا پی ببرند. در جواب گفتن که میزفا اولین سایتی بود که در جستجویی که داشتیم وارد شدیم و کیفیت مقالات به قدری بالا بود که سایر سایت‌ها بررسی نکردیم و به دلیل بالا بودن کیفیت مقاله‌ها تمایل داریم فقط شما آموزش را به ما بدهید. (در حال حاضر بالای ۱۸ ساعت آموزش خصوصی سئو با این دوستان برگزار شده)

منظور از تجربه بالا به خوبی مشخص است. باید به کاربران چیزی باارزش بدهید تا آن‌ها هم ارزش را به شما بازگردانند. چرخه ارزش یعنی همین موضوع.

به شکل خلاصه محتوای بی کیفیت، محتوای کپی و محتوای نامناسب همه اثری مستقیم در افزایش بانس ریت و کاهش Time on Page دارند.

افراط در تبلیغات

باارزش‌ترین سرمایه انسان که قابل خرید نیست چیست؟ زمان است.
برخی سایت‌ها حتی به زمان کمی که یک کاربر در سایتشان سپری میکند هم احترام نمی‌گذارند.

در برخی از سایت‌ها ترس از کلیک کردن در یک قسمت از سایت را داریم، چرا که با هر بار کلیک کردن صفحاتی مختلف به شکل پاپ آپ (pop up) باز می‌شوند که به شدت تاثیری مخرب بر روی حس کاربر دارد و احساس می‌کند که در حال سواستفاده کردن از او هستند.

تبلیغات هم باید هوشمندانه باشد، متناسب با موضوع و محتوای سایت باشد در مکان مناسب باشد تا بتواند اثربخشی لازم را داشته باشد. تبلیغات پنهان و همینطور تبلیغات Native می‌تواند از این دسته از تبلیغات غیرآزار دهنده باشند.

هر چند می‌توان از  Pop up هم استفاده کرد ولی پیشنهاد می‌شود در همان لحظه ورود کاربر پاپ آپ را نشان ندهند و اجازه بدهید کاربران کمی در سایت شما بچرخند و اگر هم قصد باز کردن پاپ آپ را داشتید از حالت sticky استفاده کنید یعنی کل صفحه را در زمان نمایش پاپ آپ سیاه نکنید و در گوشه سمت راست پایین و یا چپ پایین سایت نشان دهید.

هر چه تبلیغات هوشمندانه باشد و در مکان مناسب قرار بگیرد جدا از آنکه اثربخشی آن بیشتر می‌شود حتی می‌تواند باعث کاهش بانس ریت (Bounce rate) سایت شما شود (البته اگر تبلیغات مربوط به همان سایت باشد)

لینک سازی صحیح داخلی

ما در میزفا قبلا درباره نحوه لینک سازی داخلی به شکل کامل و جامع صحبت کردیم و ۱۰ تا از برترین نکات لینک سازی داخلی و نحوه لینک گذاری صحیح در آن اشاره شد.

لینک داخلی یعنی اگر در مقاله A هستیم بتوانیم به مقاله های مربوطه همانند B دسترسی داشته باشیم. نمونه مشخص از لینک سازی داخلی اصولی را میتوانید در میزفا مشاهده کنید. شما در حال مطالعه مقالات مربوط به Bounce rate هستید و در ابتدا و انتهای مقاله فقط مقالات مربوط به Bounce rate به شما نمایش داده می‌شود و خبری از مقالات مربوط به asp.net که در میزفا انتشار داده می‌شود نیست.

و یا وقتی در سایت ورزش ۳ در حال تماشای ویدیوهای تیم محبوب خود هستید در کنار صفحه هم یک سری پیشنهادهای ویدیویی دیگر از همان تیم خود را دارید و ویدیو سایر تیم‌ها به شما نمایش داده نمی‌شود، و یا اگر از دیجی کالا مثال بزنیم، هیچ گاه در محصولات لوازم خانگی، محصولات خودرو نمایش داده نمی‌شود.

اگر لینک سازی داخلی اصولی و در مکان مناسب باشد و در تعداد آن زیاده روی نشود میتواند نزدیک به ۱۰ الی ۱۵ درصد باعث کاهش Bounce rate سایت شما شود. از طرفی این موضوع میتواند در بهبود تجربه کاربری نقش موثری را بازی کند و چه خوب می‌شود که لینک‌ها نقش کمک و یا حل مسئله را در آن صفحه داشته باشند.

بهبود طراحی وبسایت

طراحی سایت و ظاهر آن هم اهمیت بسیار بالایی در نرخ پرش دارد. طراحی سایت موردی است که به شدت میتواند کاربران را در جهت مثبت و یا منفی در سایت درگیر کند.

طبیعتا طراحی سایت زیبا همانند یک شخصی میماند که لباس بسیار زیبا برای ملاقات با شما پوشیده باشد. قطعا شما به دلیل شیک پوشی آن شخص راحت‌تر و بهتر می‌توانید با اون ارتباط برقرار کنید، و حضور او به شما حس خوبی می‌دهد چرا که احساس مهم بودن را می‌کنید و آن شخص را به خوبی در ذهن می‌سپارید.

هر چند طراحی وبسایت زیبا به تنهایی کافی نیست و نیاز به سرعت لود بالا و همینطور محتوای با کیفیت است که در بالا به این موارد اشاره شده و این فاکتور هر چند بسیار قوی و قدرتمند است ولی کافی نیست.

دقت داشته باشید که هر چند طراحی سایت زیبا نقش مهمی دارد ولی نحوه چیدمان و قرار دادن هر المان در مکان مناسب خود که قابل دسترسی راحت‌تر باشد هم یک هنر می‌خواهد و این موارد همه می‌توانند به خوبی باعث کاهش بانس ریت یک سایت شوند.

بهبود منو سایت

داشتن منوهای کاربردی و قابل دسترس به نظر بنده از مهم‌ترین ویژگی‌های یک سایت خوب است. این فاکتور کاربردی کمتر در سایت‌ها مورد توجه قرار میگیرد درحالی که اهمیت بسیار بالایی دارد و میتواند به خوبی باعث کاهش درصد نرخ پرش شود.

بهبود منو سایت به این منظور نیست که تمام لینک‌های سایت در منو درج شود، چرا که در این حالت منو بیشتر شبیه مزرعه لینک می‌شود و به دلیل شلوغی بیش از حد و انتخاب بسیار زیاد غیرقابل استفاده می‌شود و کاربر وقتی انتخاب بیشتری را شاهد باشد، سردرگم می‌شود.

ایجاد لینک‌های زیاد حتی میتواند اثر سئو خوب سایتتان را کمتر کند چرا که در هر صفحه کلی لینک‌های تکراری نیز لود می‌شود. اگر باید تعداد لینک‌های بیشتری در سایت درج کنید بهتر است زیر لینک‌ها را به شکل Ajax فراخوانی کنید تا ارزش لینک‌های داخلی سایت به دلیل تعداد بالای لینک‌ها کمتر نشود.

سعی کنید دسته بندی های منو منظم باشد و ظاهر خوب و ساده‌ای داشته باشد. پیشنهاد می‌شود اگر از عکس در منو استفاده می‌کنید از حالت lazy load برای لود عکس‌ها بهره ببرید.

منو سایت را جدی بگیرید و برای ایجاد هر لینک تفکر کنید. و از خود بپرسید “چرا باید این لینک در منو باشد” و “آیا کاربران کلیک می‌کنند؟” شما می‌توانید از ابزارهای GTM و یا heatmap جهت ردیابی کاربران در کلیک کردن‌ها استفاده کنید تا میزان اثربخشی لینک‌ها در کاهش bounce rate را مطلع شوید.

هر چند ما GTM را در آموزش خصوصی تدریس میکنم ولی در آینده نزدیک دوره جامعی هم برگزار خواهیم کرد.

نحوه ورود کاربران به سایت

برای بررسی دقیق‌تر میزان صحیح بانس ریت باید مقادیر بانس ریت را براساس نوع ورودی جداگانه تحلیل کنید. علت چیست؟ به این علت که کیفیت ورودی کاربران از هر ورودی متفاوت است پس رفتارهای متفاوتی هم دارند. و همینطور بانس ریت (نرخ پرش) متفاوتی هم خواهند داشت.

اگر به دنبال کاهش بانس ریت به شکل دقیق و اصولی هستید محکوم به این جداسازی و این نوع تحلیل هستید که در ادامه بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد.

ورودی کاربران از سمت موتورهای جستجو:

وقتی کاربری چیزی را جستجو می‌کند طبیعتا نیازی دارد که باعث شده جستجو کند و برای رفع نیاز خود مثلا گوگل را انتخاب کرده و در نتایجی که گوگل به کاربر نشان می‌دهد وارد سایت ما می‌شود.

حال اگر نسبت به مقدار میانگین بانس ریت یک صفحه‌ای مقداری بالاتر داشت باید به فکر بهبود آن باشیم. ما در پست تاثیر Bounce rate در سئو به شکل کاملی درباره این موضوع صحبت کردیم و اگر اطلاعات جالب و بیشتری در این بابت نیاز دارید به آن مقاله مراجعه کنید.

ورودی کاربران به شکل مستقیم:

افراد و کاربرانی که به شکل مستقیم وارد سایت ما می‌شوند طبیعتا بار اول نیست که با سایت ما آشنا می‌شوند و اصولا بازدید قبلی داشته‌اند. و برخی‌ها به عنوان کاربران ثابت و بازگشتی سایت حساب می‌شوند.

این نوع کاربران به دنبال مطالب جدید و یا به دنبال یک موضوع خاص هستند و ممکن است در این نوع بازدیدها اگر صفحه فرود را به خوبی Bookmark کرده باشند میزان بانس ریت از این نوع کاربران بالاتر برود که این امر یعنی بالا رفتن بانس ریت چندان شاید مهم نباشد (به شرطی که سایت مشکل خاصی نداشته باشد و خروج به منزله رفع نیاز کاربر باشد). استفاده از ابزار گوگل آنالیتیکس می‌تواند کمک بزرگی به این بررسی‌ها بکند. آموزش گوگل آنالیتیکس را دنبال کنید.

سایر ورودی ها:

سایر ورودی ها همانند شبکه‌های اجتماعی، ایمیل و …  بستگی به نوع کمپین ما، مکان و زمان و … دارد و خیلی از عوامل نیز میتوانند بر روی کاهش نرخ پرش تاثیرگذار باشند.

درج عنوان مناسب

انتخاب یک عنوان مناسب احترام به خودتان و انتخاب کاربر در نتایج است. در این چند سال اخیر متاسفانه عنوان‌های غیرمرتبط و نا مناسب بسیار رواج پیدا کردند.

مثل عنوان‌های : “10 راز پولدار شدن از طریق سایت”

بنده هم می‌توانم برای این مقاله چنین عنوانی همانند عنوان بالا انتخاب کنم چرا که رعایت این ۱۰ روش هم میتواند باعث افزایش فروش شود ولی عنوان مناسبی نیست. هدف شما صرفا نباید افزایش کلیک باشد. باید هدف شما افزایش کلیک های باکیفیت باشد.

به عبارت دیگر به دنبال کاربران هدفمند باشید تا لشکر سیاه

عنوان باید متناسب با متنی باشد که نوشتید و به شکلی باشد که کاربران با خواندن آن به ماهیت کلی مقاله شما به راحتی پی ببرند.

دسترسی راحت به جستجوی داخلی

یکی از موارد بسیار مهم حداقل برای من به عنوان یک کاربر در سایر سایت‌ها قسمت جستجوی آن سایت است. بارها پیش آمده که قصد جستجو در یک سایتی را داشتم ولی اصلا چنین امکانی را نداشتند.

جستجو کردن جدا از آنکه به کاربران کمک می‌کند تا سریع‌تر به نیاز خود در سایت شما برسند، می‌تواند به آنالیز وبسایت شما هم نیز به شدت کمک کند. ما در دوره‌های آموزش گوگل آنالیتیکس نزدیک به ۲ ساعت فقط درباره نحوه تحلیل جستجوهایی که در سایت خودمان صورت گرفته صحبت میکنیم.

شما هم می‌توانید به کمک ابزارهای آنالیز همانند گوگل آنالیتیکس مواردی که در سایت شما جستجو شده را پیدا و مورد تحلیل قرار دهید.

فیلد جستجو جدا از فواید فوق میتواند به درگیر شدن و تشویق بیشتر کاربر برای ماندن بیشتر و دیدن صفحات بیشتر کمک کند که این امر طبیعتا میتواند بر روی کاهش نرخ پرش (Bounce rate) کمک زیادی کند.

جمع بندی ۱۰ فاکتور کاهش Bounce Rate + اینفوگرافیک

خواندن این مقاله برای پایین اوردن bounce rate کافی نیست. پیشنهاد می‌شود بعد از هر فاکتوری که مطالعه میکنید به سایت خود رفته و مورد ارزیابی قرار دهید.
نقاط قوت و ضعف در آن فاکتور را بنوسید و در صدد رفع آن باشید. به عنوان مثال فاکتوری مثل بالا بردن سرعت سایت خود نیز ممکن است حتی یک روز کامل را از شما بگیرد.
یا بقیه فاکتورها همانند تولید محتوای باکیفیت تمامی ندارد و باید همیشه یک سمت از نگاه شما به این موارد باشد.

امیدوار هستیم این مقاله که به شکل جامع به فاکتورهای کاهش بانس ریت اشاره شد مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

موارد بالا را در قالب یک اینفوگرافیک زیبا برای شما لیست کردیم.

infographic-bounce-rate
اینفوگرافیک ۱۰ عمل واجب برای کاهش بانس ریت سایت
پوریا آریافر
اولین کسب و کار آنلاین خودم رو در فیسبوک راه‌اندازی کردم، سال ۲۰۱۱ یکی از پرتعامل‌ترین صفحات فارسی با ۸۰ هزار فالور فعال رو داشتم. بعد اینکه فیسبوک خالی از کاربر ایرانی شد وارد دنیای شبکه شدم و در انتهای سال ۲۰۱۲ مدرک MCSE مایکروسافت رو دریافت کردم، در حالی که نمره بالا گرفتم ولی کسی به دلیل به خطر افتادن موقعیت شغلی خودش به عنوان کارآموز منو قبول نمی‌کرد، بعدش با شروع دوران خدمت سربازی، مسئول بهینه سازی یک سایت خبری معتبر شدم و سئو یاد گرفتم. در ابتدای سال ۲۰۱۴ تونستم از رتبه ۱۵۰۰۰ به ۴۰۰ الکسا نزدیک کنم، اون زمان الکسا خیلی مهم بود. وارد دانشگاه شدم، به دلیل عدم علاقه به دانشگاه سعی کردم زودتر تمومش کنم و سه ساله در مقطع کارشناسی IT فارغ التحصیل شدم، توی دانشگاه هر کسی منو میدید یاد سئو میوفتاد، در همون سال آخر دانشگاه بزرگ‌ترین کانال تلگرامی IT با ۴۰ هزار عضو رو داشتم، که به مجتمع فنی فروختم تا بتونم تمرکز رو فقط بر روی عشق خودم یعنی سئو بذارم، وقتی کانال تلگرام فروختم حس پرواز بهم دست داد، هرچند درآمد چندین میلیون ماهانه رو از دست دادم ولی دوباره باید مثل گذشته با پوستی نو یک فصلی نو رو میساختم. در این چندین سال فعالیت‌های سئو به شکل تخصصی بنده در قالب پروژه‌های مختلف و آموزش‌های حضوری و غیرحضوری در دفتر میزفا و دانشگاه علامه طباطبایی تهران صورت ‌گرفته، تجربه بهینه سازی موفقی در بهبود UX و CRO پروژه‌های سئو کسب کردم. در اکثر ابزارهای کاربردی گوگل تسلط کاملی دارم. عاشق کسب تجربه های جدید هستم. راز پیشرفت در هر کاری رو یادگیری و یاددادن می‌دونم و میزفا که در اواخر ۲۰۱۶ راه‌اندازی شد تونست چنین بستر مناسبی رو برام فراهم کنه. همینطور در حال حاضر مدیریت یک تیم ۱۰ نفری از جوانان فعال و پرانگیزه رو در میزفا به عهده دارم. نقد و بازخوردهای سازنده شما، جوهر تلاش‌های مستمر ماست تا یک قدم خودمون بهبود بدیم. منتظریم …

6 نظر

6 پاسخ

  1. خیلی ممنونم از سایت و محتوای خوب تون.
    ازتون یاد گرفتم و استفاده کردم.

  2. کامل ترین و بهترین مقاله فارسی در مورد کاهش بانس ریت بود…. ممنون
    رسانه بانک و بیمه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

حداکثر حجم فایل برای آپلود: 1 مگابایت. فایل‌های مجاز برای آپلود: عکس, ویس, ویدیو, ورد یا پی دی اف, فایل متنی, زیپ. شما می‌تونید برای بهتر پرسیدن سوالتون، عکس یا ویس یا حتی فیلم در بخش نظرات میزفا آپلود کنید. برای ضبط ویس می‌تونید از خود واتس آپ استفاده کنید و بعد اینجا آپلود کنید و برای ارسال عکس هم کافی هست اسکرین شات بگیرید. Drop file here

با موفقیت ثبت شد، میزفا از شما برای عضویت در خبرنامه هفتگی تشکر میکند.

عضویت در خبرنامه هفتگی برای دریافت:

  • فیلم و مقاله رایگان سئو
  • آموزش‌های UX ، GA و GTM
  • مقاله های تخصصی ASP.NET Core
  • اطلاع رسانی از محصولات
فیلم آموزشی asp.net core 2
ترک میزفا خوب نیست!
معرفی جامع‌ترین ابزار سئو در ایران
بالای ۱۰ هزار عضو
PHZpZGVvIHdpZHRoPSI2MDAiIGhlaWdodD0iMzUwIiBwb3N0ZXI9Imh0dHBzOi8vbWl6ZmEuY29tL2Jsb2cvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjMvMDUvcG9zdGVyLW1pemZhLXRvb2xzLXZpZGVvLW1pbi5wbmciIGNvbnRyb2xzIHByZWxvYWQ9Im5vbmUiPiANCiAgIDxzb3VyY2Ugc3JjPSJodHRwczovL21pemZhLmNvbS9ibG9nL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDIzLzA1L21pemZhX3Rvb2xzXzcyMHAubXA0IiB0eXBlPSJ2aWRlby9tcDQiPg0KPC92aWRlbz4=