ما اصول مشخصی برای هر نوع محتوایی، در هر پلتفرمی داریم. این قوانین یا اصول تولید محتوا همیشه حاضرند و باید در تولید محتوای متنی، ویدئویی، پادکست و شبکه اجتماعی اونها رو مد نظر قرار بدیم. تو این مقاله از سری مقالات آموزش تولید محتوای میزفا میخوایم یه مروری بر ۱۰تا از مهمترین اصول تولید محتوا برای سایت داشته باشیم.
قبل از اینکه بریم سراغ این ۱۰تا اصل، لازمه اشاره کنیم که هدف این مقاله صرفا معرفی اولیه این اصول هست تا شما نویسندگان عزیز بیشتر راجع بهشون تفکر کنید و ببینید آیا رعایتشون میکنید یا نه. اگه بخواید تو هر کدوم از این موارد عمیقتر بشید و یاد بگیرید چطور رعایتشون کنید، درباره بیشترشون تو مقالات مجزا صحبت کردیم. لینک این مقالات رو براتون تو هر قسمت گذاشتیم تا بتونید بیشتر درباره هر موضوع مطالعه کنید. خب بعد از این مقدمه، دیگه بریم شروع کنیم.
سرفصلهای پست
- 1 ۱. محتوا باید اصالت داشته باشه
- 2 ۲. تاثیر اشتراک گذاری رو دست کم نگیرید
- 3 ۳. محتوا رو به دست مخاطبش برسونید
- 4 ۴. محتوا باید کاملا قابل فهم و با ارزش باشه
- 5 ۵. ایجاد تعامل با مخاطب رو فراموش نکنید
- 6 ۶. اگه نسبت به موضوع مشتاق نیستید، بهتره تولید محتوا نکنید
- 7 ۷. ماموریت برند رو در نظر بگیرید
- 8 ۸. قدم بعدی مخاطب رو مشخص کنید
- 9 ۹. درباره برنامه تولید محتوای پیوسته فکر کنید
- 10 ۱۰. بهترین خودتون رو رو کنید
۱. محتوا باید اصالت داشته باشه
محتوای موفق، همیشه محتواییه که اورجینال و اصیله. و خب، سوال اینجاست که چطور میشه محتوای اصیل تهیه کرد؟ برای تولید محتوای اورجینال باید از زاویه جدیدی به موضوعی که قبلا دیگران و رقبامون راجع بهش نوشتهاند نگاه کنیم. البته ممکنه این کار در نگاه اول یه خرده سخت به نظر برسه. اما تکنیکهای مختلفی مثل طوفان فکری برای نوشتن مقاله هست که میتونه بهتون کمک کنه.
برای مثال ما تو مقاله انواع مخاطب برای محتوا، اومدیم و این بار از زاویه جدیدی به بحث مخاطبشناسی فکر کردیم. یعنی به جای اطلاعات رایج و تکراریای که سایتهای رقیبمون راجع بهش نوشتند، از مباحث ادبیات روز دنیا استفاده کردیم و یافتههای جدید علم روایتشناسی در ادبیات قرن بیست و یکم رو تطبیق دادیم با بازاریابی محتوایی. نتیجه، مقالهای شد که خیلی روشن میتونه به محتوانویسها کمک کنه چطور حین نوشتن، تصویر مشخصی از خواننده احتمالی در ذهن داشته باشند.
۲. تاثیر اشتراک گذاری رو دست کم نگیرید
قبلتر تو مقاله طول محتوای سایت به بحث اشتراک پذیری محتوا هم اشاره کردیم و توضیح دادیم چه تأثیری روی محتوا داره. به طور کلی، قابلیت اشتراک گذاری یکی از اصول مهم تولید محتوا برای سایت هست که باید همیشه حین ساختن هر نوع محتوایی به خاطر داشته باشیمش. برای مثال یه تکنیک اینه که محتوایی تولید کنیم که مطابق بحث روزه و میشه طی روزهای آتی انتشارش داد.
چه محتواهایی بیشتر به اشتراک گذاشته میشن؟
در مجموع و به استثنای مورد بالا، محتوایی قابلیت به اشتراک گذاشته شدن داره که بتونه پاسخ احساسی از مخاطب بگیره. بنابراین اگه میخواید محتوایی بنویسید که به اشتراک گذاشته بشه، حتما به اینکه چطوری میتونید توی اون محتوا احساسات مخاطب رو هم درگیر کنید فکر کنید. تو مقاله محتوای ویروسی چیست عمیقتر درباره این موضوع صحبت کردیم و ۷ نوع محتوایی که بیشتر به اشتراک گذاشته میشن رو معرفی کردیم.
۳. محتوا رو به دست مخاطبش برسونید
یکی دیگه از اصول تولید محتوای متنی اینه که در دسترس مخاطبش قرار بگیره. یعنی مثلا یه مقاله تو پلتفرمها و کانالهایی منتشر بشه که ارتباط موضوعی با اون محتوا دارند و مخاطبِ اون محتوا، به این کانالها سر میزنه. مثلا اگه مقاله شما جنبه کاملا آموزشی داره و یه محتوای نسبتا طولانی هم هست، شاید قراردادن لینکش در استوری بازخورد خوبی نداشته باشه، اما انتشار خلاصه مقاله در پلتفرم آموزشمحورتری مثل لینکدین مناسبتر باشه.
از طرفی مقالهتون باید در وقت درست، با اطلاع از اینکه محتوای همیشه سبز دارید یا محتوای ترند و… منتشر بشه. با رعایت این موارد ما مطمئن میشیم که مقاله (یا ویدئو یا حالا هر فرمت محتوایی که داریم) به راحتی قابلیت پیدا شدن و در دسترس مخاطب بودن رو داره.
همینطور بسیار مهمه که یک استراتژی اساسی برای بازاریابی محتوامون در نظر داشته باشیم. مثلا آیا استراتژی ما مبتنی بر سئو هست و تصمیم داریم از طریق ترافیک ارگانیک محتوا رو به دست مخاطبش برسونیم؟ یا اینکه قصد داریم از طریق تبلیغات این کار رو انجام بدیم؟
اگه هدفمون SEO هست، لازمه به سئو داخلی هم توجه کنیم. مهمه که مقاله ما با انواع کلمات کلیدی بهینه سازی شده باشه تا مخاطب بتونه بهش دست پیدا کنه. برای این کار میشه از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی و در راس اونها میزفا تولز استفاده کرد.
مثلا ما تو یکی از پروژههامون، سئو رو به عنوان هدف اصلی برای افزایش ترافیک در نظر گرفتیم. بنابراین بعد از تحقیق کلمات کلیدی، شروع کردیم به تولید محتوای کاربردی و پاسخ به سوالات متداول مخاطبان این صنعت. در نتیجه در یک بازه ۱ ساله چنین رشدی رو در تعداد کلیکهای سرچ کنسول مشاهده کردیم. در اینجا ما به این اصل پایبند بودیم که از طریق سئو محتوا رو به دست مخاطب درستش برسونیم.
اما تو پروژه دیگهای که کارفرما میتونست ویدئوهای زیادی ضبط کنه، هدف اصلی رو برندسازی از طریق ویدئو مارکتینگ در نظر گرفتیم. پس روی کانال آپارات این مجموعه فعالیت داشتیم و محتوا رو از کانال درستش به دست مخاطبان درستش رسوندیم. در اینجا هم نتیجه پیشرفت زیاد در ترافیک ورودی و برندسازی خیلی قوی بود.
۴. محتوا باید کاملا قابل فهم و با ارزش باشه
محتوای قابل فهم یعنی محتوایی که در ذات خودش خوندنش لذت بخشه، فرمت مناسبی داره (ویدئو، مقاله، پست اینستاگرام و…) و برای مخاطبان زیادی پیچیده یا زیاده ساده نیست و مخاطبان در خوندنش مشکلی ندارند. یعنی عناوین درستی داره، زیرعنوانها درست طراحی شدند و طول جملات مقاله هم مناسبه. مهمتر از همه موارد اینه که این محتوا بتونه یه ارزش مشخص یا اطلاعات ارزشمندی رو در اختیار مخاطبانتون قرار بده. در اینجا توصیه میکنیم مقاله تولید محتوای ارزشمند رو حتما مطالعه کنید.
۵. ایجاد تعامل با مخاطب رو فراموش نکنید
چه محتوایی که مینویسید ۵۰۰۰ کلمه باشه، چه ۵۰۰ کلمه، یا حتی یه استوری ۱۵ ثانیهای توی اینستاگرام باشه یا یه ویدئوی ۱۵ دقیقهای توی آپارات، باید در هر حالتی به تعامل برقرار کردن با مخاطب فکر کنید تا اون مخاطب خوندن، دیدن یا شنیدنش رو ادامه بده. بنابراین، محتوایی که نتونه تعامل برقرار کنه، عملاً یه محتوای شکست خورده و ناموفقه، حالا هر چقدر هم اطلاعات مفیدی داشته باشه یا اصول سئو به درستی روش پیدا شده باشه.
حالا چطور میشه محتوای تعامل برانگیز نوشت؟ ما ۲ اصل مشخص داریم.
۲ اصل نوشتن محتوای تعامل برانگیز
- لحن نوشتنتون، گفتاری باشه (شبیه همین مقالهای که الآن دارید میخونید).
- یه افق دید یا دیدگاه، احساس، باور و لحن و صدای ثابت و مشخص پشت محتوای شما باشه که بر اساس پرسونای مخاطب طراحی شده (اگه نمیدونید پرسونای مخاطب دقیقا چیه، به مقاله «چگونه پرسونای مشتری طراحی کنیم» مراجعه کنید).
۶. اگه نسبت به موضوع مشتاق نیستید، بهتره تولید محتوا نکنید
یکی از مهمترین اصول تولید محتوا برای سایت اینه که محتوای شما شوق و جذابیت داشته باشه؛ چرا که این ۲تا اگه توی محتوا نباشند، یعنی اگه صرفا شما محض تولید محتوا کردن و پر کردن بلاگ سایت مقاله بنویسید، مخاطب میفهمه و اصلا احساس خوبی نخواهد داشت. در نتیجه سریعتر سایت ما رو ترک میکنه.
وقتی ما به عنوان نویسنده نسبت به موضوعی که مینویسیم مشتاق نباشیم، چطور میشه از مخاطب انتظار داشت مقالهمون رو با شور و اشتیاق دنبال کنه؟ اگه ما اشتیاق نداشته باشیم یا نتونیم این اشتیاق رو به خوبی در محتوا انعکاس بدیم و محتوای جذابی بنویسیم، مخاطب با گذشت مدت کوتاهی خسته و بیحوصله میشه و حواسش پرت میشه. در نتیجه ما و سایتمون رو رها میکنه و میره به کارهای مهمترش برسه. تو مقاله چگونه محتوای جذاب تولید کنیم بیشتر درباره این چالش صحبت کردیم و ۹تا ترفند کاربردی پیشنهاد دادیم.
۷. ماموریت برند رو در نظر بگیرید
به عنوان یکی از شاخصهای کلیدی عملکرد کیفیتِ محتوا و یکی از اصول تولید محتوا مهمه که محتوای شما ارزشها و مأموریت برند رو بازتاب بده. برای این کار لازمه محتوای شما لحن و زبان مناسب برند رو به خودش بگیره و هسته اصلی مخاطبان برند رو در نظر داشته باشه.
همینطور محتوای ما باید در خودش پیامهایی داشته باشه که هممسیر و همسو با اهداف برند ما هستند. آیا ما داریم در این مقاله از میزفا به محتوانویسها یاد میدیم چطور محتوای بهتری بنویسند؟ آیا این محتوا تونسته ارزشگذاری و افق دیدِ میزفا در رابطه با احساسات و نیاز مخاطبان رو منعکس کنه؟ این قبیل موارد، سوالاتی هستند که شما باید از خودتون راجع به محتواها بپرسید.
پیشنهاد میزفا برای نویسندگان حرفهای: معرفی ۹ عادت نویسندگان خیلی موفق
۸. قدم بعدی مخاطب رو مشخص کنید
قبلتر در مقاله «کال تو اکشن چیست» توضیح دادیم که این مفهوم به چه معناست و چه اهمیتی در بازاریابی محتوایی داره. ما باید همواره بتونیم در دل متن یه CTA یا دکمه فراخوان به اقدام قدرتمند قرار بدیم که مخاطب رو به سمت هدف ما بکشونه. این کال تو اکشن خیلی مهمه که به کانتکس یا بافت و موضوع مقاله ارتباط مستقیم داشته باشه.
همینطور مهمه که بدونیم آیا هدف کال تو اکشن ما گرفتن لیده؟ یا قراره به مشتری کمک کنه تا قدم بعدی رو در راستای خرید برداره؟ یا راجع به همین مقاله ما، آیا کال تو اکشنهایی که استفاده کردیم به کاربر کمک میکنند تا بیشتر در صفحات ما بمونه و مطالب بیشتری رو راجع به محتوا یاد بگیره؟
۹. درباره برنامه تولید محتوای پیوسته فکر کنید
گاهی اوقات باید بتونیم از خودمون بپرسیم که آیا این مقالهای که نوشته شد، بخشی از یک مجموعه مقالاته و قراره مداوم و پیوسته تولید محتوا داشته باشیم؟ آیا راجع به این موضوع خاص، تولید محتوا کردن کار راحتیه؟ اگر نه چرا و اگر بله چطور؟ آیا بودجهبندی بازاریابی ما اجازه میده بتونیم روی تولید محتوای مداوم و مجموعهای سرمایهگذاری کنیم؟
۱۰. بهترین خودتون رو رو کنید
محتوای ما باید بهترین باشه. باید بتونه مخاطبمون رو سورپرایز و از اون مهمتر، خوشحال کنه. برای اینکه بهترین محتوا رو بین رقیبان داشته باشیم، باید سعی کنیم همه چیز رو در نظر بگیریم. منظورم این نیست که بینقص باشیم. اما باید بهترین کار ممکن رو ارائه بدیم و کم نذاریم.
مثلا باید سعی کنیم از نظر دستوری و قواعد نگارشی تولید محتوای سایت، یه کار تمیز و شستهرفته بنویسیم. همینطور تصاویر با کیفیت، جذاب و مرتبطی اضافه کنیم. تیترهای جذاب و خلاقانه بنویسیم و از سایر تکنیکهای تولید محتوا استفاده کنیم. با این همه، خوبه در نهایت از خودمون بپرسیم: آیا این محتوا الآن بهترین خروجی ممکن هست یا باز هم جا داره تا بهتر بشه؟
نتیجه گیری
ما تو این مقاله از میزفا سعی کردیم با بهرهگیری از دانش متخصصین سایت HGM، یه تصویر مشخص از اصول مقاله نویسی برای سایت که شما باید در تولید هر محتوایی مد نظر داشته باشید، بهتون ارائه بدیم. الگو قرار دادن این اصول بنیادین تولید محتوا، یکی از راههای خیلی موثر و ساده برای کسب موفقیت در زمینه دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی محتوایی هست. اگه محتواتون در حال حاضر این معیارها رو نداره، فراموش نکنید که هنوز دیر نشده و از همین لحظه میتونید شروع به ایجاد تغییر کنید.
امیدواریم که از این مقاله لذت برده باشید.