صبح روز دوشنبه ۲۶ آبان بود که داشتم یکی از سایتهایی که در میزفا درخواست بهبود سرعت سایت داده بود رو تو GTmetrix (جی تی متریکس) بررسی میکردم که دیدم انگار این ابزار تست سرعت سایت، مثل همیشه نیست. مثل خیلیهای دیگه، فکر کردم مشکلی پیش اومده و صفحه رو چند بار رفرش کردم و دوباره سایت رو بررسی کردم. اما کمی بعد متوجه شدم که GTmetrix کاملا تغییر کرده و دیگه اون GTmetrix سابق نیست و با نسخه آپدیت GTmetrix جدید مواجه هستیم.
حالا دیگه تو گزارشهای ارائه شده توسط GTmetrix خبری از خطاهای PageSpeed و YSlow نیست. هرچند که از دست معیارهای قدیمی و نسبتا بیفایده Yslow راحت شدیم. اما باز هم پای Google در میان هست و حالا GTmetrix قدرت گرفته از ابزار Google Lighthouse هست.
حتما میدونید gtmetrix چی هست و یکی از بهترین ابزارهای تست سرعت سایت هست. در ادامه این مقاله از میزفا شما رو با ابزار Lighthouse گوگل و تغییرات ابزار GTmetrix بیشتر آشنا خواهیم کرد. همچنین درباره آموزش کار با نسخه جدید GTmetrix و آنالیز گزارشهاش و برطرف کردن خطاهای مربوط به سرعت سایت، صحبت میکنیم.
پس همراه باشید.
سرفصلهای پست
گوگل لایت هاوس (Lighthouse) چیست؟
ابزار Lighthouse یکی از ابزارهای گوگل هست که در ابتدا برای عیب یابی وب اپلیکیشنهای پیشرونده (PWA) ایجاد شده بود. اما در حال حاضر در ۵ زمینه کار بررسی و عیب یابی رو انجام میده و در نهایت یک چشم انداز بسیار خوب از کیفیت و کارایی سایت شما در قالب موبایل و دسکتاپ و همچنین وب اپلیکیشن ارائه میده. این ۵ مورد عبارتند از:
- قابلیت دسترسی (Accessibility)
- کارایی (Performance)
- سئو (SEO)
- وب اپلیکیشنهای پیشرونده (Progressive Web Apps)
- برترین تمرینها (best practices)
اگه بخوایم هرکدوم از این موارد رو دقیقتر تعریف کنیم، از بحث اصلی که آموزش GTmetrix جدید هست دور میشیم. به زبان خیلی ساده، میشه بگیم Lighthouse یکی از ابزارهای گوگل برای سنجش وضعیت کلی سایت و سرعت سایت هست. همچنین در مجموع میشه گفت که معیارهای Lighthouse برای امتیاز دهی به سایتها در هر کدوم از این ۵ مورد طوری انتخاب شده که بیشتر تجربه کاربری (UX) مدنظر قرار بگیره. شاید یکی از دلایلی که GTmetrix هم تصمیم گرفته از معیارهای Lighthouse استفاده کنه، همین تاکید بر تجربه کاربری بهتر باشه.
به عبارتی میشه گفت دیگه داریم از اینکه سرعت سایت ها رو به صورت اعداد و ارقام محض بیان کنیم فاصله میگیریم و اونچه که واقعا اهمیت داره، تجربه کاربر از سایت ماست. بنابراین ابزارهای سنجش سرعت هم با اهمیت دادن به UX و تجربه واقعی کاربر، درحال بهبود معیارهاشون هستن. همین مسئله هم باعث شده سایت GTmetrix در اواخر سال 2020 معیارهاش رو برای نمرهدهی به سرعت سایتها کاملا تغییر بده.
تغییرات اساسی در نسخه GTmetrix جدید
همونطور که گفتیم، از جمله مهمترین تغییرات در آپدیت GTmetrix جدید کنار گذاشتن PageSpeed و YSlow و اضافه شدن ۲ معیار جدید به نام GTmetrix Grade و Web Vitals برای بررسی و امتیاز دهی به سرعت صفحات هست. هرچند خود این ۲ فاکتور هم از چند بخش جزئیتر تشکیل شدهاند که در ادامه به اونها خواهیم پرداخت.
ما قبلا با چنین فضایی در GTmetrix مواجه بودیم (البته آیندگان به مرور این تصویر رو از یاد خواهند برد 😉 )
همونطور که میبینید، مهمترین معیارهای امتیازدهی در گذشته PagePeed و YSlow بودن که امتیاز هر صفحه رو با عددی بین ۰ تا ۱۰۰ و متناسب با اون عدد، امتیازی بین F تا A مشخص میکردن. درحال حاضر GTmetrix Grade و Web Vitals جایگزین این ۲ مورد در نسخه آپدیت شده GTmetrix شدن.
اما اینکه هر کدوم از این جدولها چه چیزی برای گفتن دارن و چطور باید گزارشها و اعداد و امتیازهاشون رو بررسی کرد رو در ادامه بررسی میکنیم.
زمان لود کامل صفحه، حجم و تعداد درخواستها رو کجا میشه دید؟
تغییر مهم بعدی در نسخه آپدیت GTmetrix مربع مربوط به Page Details یا جزئیات صفحه ست که در نسخه جدید GTmetrix دیگه این مربع رو در ابتدای گزارش نمیبینیم و در نگاه اول به نظر میرسه که حذف شده باشه.
یکی از مهمترین گزارشهای Gtmetrix ارائه زمان لود کامل صفحه (Fully Loaded Time)، حجم صفحه (Total Page Size) و تعداد درخواستهایی هست که به سرور ارسال میشه (Requests).
در نسخه جدید GTmetrix میتونیم این ۳ گزارش رو در انتهای صفحه گزارش جی تی متریکس مشاهده کنیم. (مانند عکس پایین)
حالا بریم و مفهوم آمار و آنالیزهای GTmetrix جدید رو بررسی کنیم و با مفاهیم Performance و Structure و همچنین قسمت Web Vitals بیشتر آشنا بشیم.
بررسی امتیاز GTmetrix Grade در نسخه جدید
پس از آنالیز سایت توسط ابزار GTmetrix ، احتمالا اولین نمره یا امتیازی که به چشم میاد، یک حرف بزرگ انگلیسی هست که از A تا F متغیره و میتونه سبز، نارنجی یا قرمز باشه. درواقع GTmetrix Grade ارزیابی از وضعیت کلی صفحه شماست. پس میشه گفت تو نسخه جدید GTmetrix باید عادت کنیم وضعیت سرعت صفحات رو با همین حروف A – F گزارش بدیم.
البته خود GTmetrix Grade نتیجه ترکیب امتیازهای Performance و Structure هست که میتونید امتیاز مربوط به اونها رو در کنار نمره GTmetrix Grade مشاهده کنید (تو عکس دوم، این اعداد به ترتیب ۳۲٪ و ۷۶٪ هستن). طبق چیزی که سایت جی تی متریکس در این لینک بیان کرده، امتیاز Performance (به معنی اجرا) به اندازه ۷۰ درصد و امتیاز Structure (به معنی ساختار) اندازه ۳۰ درصد تو ایجاد نمره GTmetrix Grade تاثیر دارن. اگه هنوز تفاوت این ۲ امتیاز رو نمیدونید، نگران نباشید. در ادامه اونها رو بیشتر توضیح میدم.
پس GTmetrix Grade هم به میزان سرعت اجرای صفحه بستگی داره و هم به بهینه بودن ساختار صفحه؛ درحالیکه ما شاهد چنین مسئلهای تو نسخه قبلی این ابزار نبودیم. این همون چیزیه که در ابتدای مقاله بهتون گفتم: « GTmetrix جدید داره به تجربه کاربری بهای بیشتری میده و UX در نسخه جدید این ابزار اهمیت ویژهتری پیدا کرده.»
حالا دیگه هم ساختار فرانت (Front-end Structure) سایت شما مهمه و هم کارایی واقعی صفحه که کاربران تجربه میکنن. به نوعی میشه گفت این ابزار با الهام گرفتن از Google Lighthouse، معیارهای سختگیرانهتری رو برای نمرهدهی به صفحات اعمال میکنه و احتمالا دیگه خیلی سخت بتونیم نمره A رو از GTmetrix Grade دریافت کنیم.
مثال: یکی از پروژههای سرعت میزفا که به تازگی و قبل از آپدیت شدن GTmetrix کارش رو تموم کرده بودم و امتیازش رو تو قسمت PageSpeed به ۹۸ و رنک A رسونده بودم، حالا داره امتیاز D رو تو نسخه GTmetrix جدید میگیره.
اما باید بدونیم که همه این آمار و امتیازها بستگی به شرایط و وضعیت سایت دارن و باید مورد تحلیل و آنالیز قرار بگیرن تا بشه دربارهشون صحبت کرد. به نظرم صرف سختتر شدن فاکتورهای جی تی متریکس جدید نمیتونه موضوع خوب یا بدی باشه و بستگی به عملکرد و استفاده ما از این ابزار داره.
جمع بندی: پس تا اینجا متوجه شدیم که GTmetrix Grade ترکیبی از امتیاز های Performance و Structure به نسبت ۷۰ به ۳۰ هست. میشه نتیجه گرفت اجرا و کارایی واقعی سایت (چیزی که کاربر واقعا تجربه میکنه) مهمتر از ساختار سایت هست. هرچند که اعلام شده این نسبت ۷۰ به ۳۰ فعلا برای شروع در نظر گرفته شده و با گذشت زمان و براساس آنالیزهایی که این شرکت از سرعت سایتها انجام میده، ممکنه نسبتش تغییر کنه.
امتیاز Performance در GTmetrix جدید چیست؟
حالا بریم سراغ امتیازی که اثر بیشتری داره. یعنی Performance ؛ یادتونه گفتیم ابزار Google Lighthouse ، پنج تا فاکتور داره؟ یادتونه اسم یکیشون Performance بود؟
خب به همین سادگی، امتیاز Performance ، اساسا همون امتیاز Performance یا اجرا در Lighthouse هست که در بررسیهای GTmetrix و با مرورگر و سخت افزارهای مخصوص به خودشون بهدست اومده.
امتیاز Performance معیاری هست برای اینکه صفحه شما از نگاه کاربر چطور اجرا میشه
جالبه بدونید که خود Performance هم از ۶ فاکتور دیگه تشکیل میشه که هر کدوم سهم خاصی در تشکیل امتیاز نهایی Performance یا همون اجرا دارن. ما تو مقاله مربوط به افزایش امتیاز Performance ، این گزارش رو بهطور کامل و جامع برای شما عزیزان بررسی کردیم.
گزارش های Performance و Structure در جی تی متریکس جدید
امتیاز Structure در GTmetrix جدید چیست؟
بعد از Performance میرسیم به امتیاز Structure که در واقع ارزیابی اختصاصی GTmetrix از قسمت Opportunity (فرصت) و Diagnostics (عیب یابی) ابزار Lighthouse هست. به بیان سادهتر، در GTmetrix جدید با کلیک روی سربرگ Structure با مواردی روبهرو میشیم که پیشنهادهایی هستن برای بهبود وضعیت سرعت صفحه مورد نظر.
نسخه آپدیت شده GTmetrix بعضی از این موارد رو از Lighhouse الهام گرفته و بعضی دیگه از این عیب یابیها مختص به خود GTmetrix هست.
امتیاز Structure معیاری هست برای اینکه صفحه شما برای اجرای بهینه، چقدر خوب ساخته شده
بهنوعی میشه گفت سربرگ Structure شبیهترین قسمت GTmetrix جدید به نسخه قدیمیه. چرا که در نسخه قبلی هم با کلیک روی سربرگهای PageSpeed و YSlow ، لیستی از خطاهای مرتبط با هر کدوم برای کاربر نمایش داده میشد.
امتیاز Structure و بهبود خطاهای اون، بهطور مستقیم روی Performance اثر نمیذاره. اما بهبود خطاهای این قسمت از جی تی متریکس جدید، بهطور کلی باعث بهبود وضعیت Performance و همچنین GTmetrix Grade میشه.
به زودی در میزفا همانند گذشته مقالاتی رو درباره خطاهای منوی Structure در نسخه جدید GTmetrix و روش برطرف کردن اونها در دسته بندی آموزش gtmetrix منتشر خواهیم کرد.
بررسی Web Vitals در نسخه آپدیت GTmetrix
Web vitals که با نام Core Web Vitals در Search Console شناخته میشه، یکی از معیارهای اساسی گوگل برای بررسی سرعت صفحات سایت در موبایل و دسکتاپ هست. فاکتورهای Web Vitals در نسخه آپدیت GTmetrix از معیارهای بسیار مهمی هستن که بیشترین تاثیر رو روی Performance میذارن. و یادتون نرفته که Performance هم بیشترین تاثیر رو روی GTmetrix Grade و نمره نهایی GTmetrix جدید داره.
خود GTmetrix هم پیشنهاد میکنه قبل از رسیدگی به سایر بهینه سازیها، روی معیارهای Web Vitals تمرکز کنیم که تاثیر بیشتری دارن. پس اگه سرعت و تجربه کاربری خوب براتون مهمه، معیارهای Web Vitals رو هم جدی بگیرید. این معیارها شامل ۳ مورد زیر هستن:
- Largest Contentful Paint : مدت زمانی که طول میکشه بزرگترین محتوای شما نمایش داده بشه و در معرض دید کاربر قرار بگیره. زمان مناسب و استاندارد برای LCP از نظر جی تی متریکس، ۱.۲ ثانیه یا کمتر هست.
- Total Blocking Time : مدت زمانی که در حین لود شدن صفحه، توسط فایلهای اسکریپت بلاک شده. زمان مناسب برای TBT ، حدود ۱۵۰ میلیثانیه یا کمتر هست.
- Cumulative Layout Shift : میزان جابهجایی چیدمان صفحه در زمان لود شدن که کاربر اون رو احساس میکنه. این معیار در سال ۲۰۲۰ و توسط Lighthouse معرفی شده و میزان استاندارد CLS ، مقدار ۰.۱ یا کمتر هست. CLS در واقع بیانکننده جابهجایی غیرمنتظره عناصر صفحه هست که باعث ایجاد تجربه کاربری بدی میشه.
جمع بندی درباره آموزش استفاده از GTmetrix جدید
تو این مقاله از وبسایت میزفا آموزش کار با GTmetrix جدید و آپدیتها و تغییرات ایجاد شده در نسخه GTmetrix جدید رو بررسی کردیم و دیدdم بعضی موارد مثل PageSpeed و YSlow حذف شدن. در عوض GTmetrix Grade که نمره نهایی این ابزار به صفحات سایت هست اضافه شده که این نمره به وضعیت Performance یا اجرا و Structure یا ساختار سایت بستگی داره.
همچنین متوجه شدیم تجربه کاربری یا اون چیزی که کاربر در واقعیت احساس میکنه، جایگاه مهمتری در فاکتورهای امتیازدهی GTmetrix نسخه جدید پیدا کرده. چرا که این نسخه جدید قدرت گرفته از ابزار Google Lighthouse هست که اون هم معیارهای سختگیرانهای برای بحث تجربه کاربری داره.
همچنین بخش جدیدی تحت عنوان Web Vitals به نسخه آپدیت جی تی متریکس اضافه شده که بهبود معیارهای اون، تاثیر مثبت و نسبتا زیادی بر Performance خواهد داشت.
در ادامه سعی میکنیم مقالات جدید مربوط به آپدیت ابزار gtmetrix انتشار بدیم.
26 پاسخ
با سلام چند روزه جی تی متریکس سایت ما رو ایندکس نمیکنه و این پیغام میاد :
Analysis Error
The page took too long to load
GTmetrix tried to analyze the page, but it took longer than 2 minutes to finish loading. Please login to try testing from a test location closer to your server.
For more details on general GTmetrix errors, read our guide.
هر کاری کردم درست نشد حتی کل افزونه های سایتم غیر فعال کردم بازم درست نشد سایتهای دیگه هم بررسی کردم دیجی کالا هم این مشکلو داره ولی میزفا نداشت . میشه راهنمایی کنید ازتون ممنونم
درود
لوکیشن gtmetrix رو عوض کن و ببین مشکلی داره یا نه
ممنونم لوکیشن های دیگه هم امتحان کردم همین بود
پس سایتتون رو بدید به یک متخصص سئو بررسی کنه چون هزار دلیل میتونه داشته باشه
با سلام مجدد بنده خطا رو پیدا کردم لطفا اطلاع رسانی کنید و اونم اینکه با توجه به محدودیت های اعمال شده اخیر لوگوی نماد اعتماد الکترونیکی از آدرس آی پی های خارجی در دسترس نیست و با توجه به اینکه سرور GTMetrix نیز در خارج از کشور وجود دارد تلاش برای لود این لوگو در تست ناموفق بوده و باعث خطای کلی در تست سرویس شما می شود. ممنون
سلام
فوق العاده ترین مرجع تو حوزه آموزش سئو قطعا شمایید. من هیچ جا مقالاتی به کیفیت و کامل بودن مقالات سایت شما ندیدم واقعا. البته من در دوره آموزش وردپرس و سئو آقای آریافر در سایت رایتینا شرکت کردم و بیانشون هم در آموزش خیلی عالی هست. و در واقع از اون زمان اموزش سئو رو شروع کردم. آموزشهای سایت شما رو استفاده می کنم. موفق و پایدار باشید.
سلام
ممنونیم از حضور شما
موفق باشید.
شما عالی هستید. ممنون از آموزش های خوبتون. پایدار باشید.
ممنونیم از حضور شما
سلام مهندس وقت بخیر چطور میتونم این خطا را در سایت gtmetrix را رفع کنم
Resources are blocking the first paint of your page. Consider delivering critical JS/CSS inline and deferring all non-critical JS/styles.
به این فایل بوت استرپ گیر میکنه
خوب مهندس من چطور از async برای فایل css استفاده کنم تا این خطا رفع شود
من دوره GTmetrix را خریده بودم قبلا ولی این خطا در قسمت های آموزشی نبوده
Eliminate render-blocking resources
چرا ؟
سلام وقت بخیر
ویدیو Defer parsing of JavaScript رو نگاه کنید.
میتونید مقاله زیر مطالعه کنید:
https://mizfa.com/blog/render-blocking-dom/
خیلی ممنونم مهندس جان
با سلام
ممنون از آموزش خوبتون ولی برای رفع خطا در gtmetrix آن ویدیو برای دانشجو گذاشتین که رفع اررو در gtmetrix قدیمی هستش و جدید نیست میشه بگین آیا این دوره (آموزش جدید و رفع اشکال Gtmetrix جدید رو منظورمه ) میزارین؟
با تشکر
سلام معصومه.
در آینده بله و دوره آپدیت میشه.
هوالرزاق
سلام
در مورد ” Gtmetrix ” جدید موردی که از دید بیشتر افراد پنهان مانده و بعدها تبدیل به یک معضل بزرگ خواهد شد این که سایت های که از هاست اشتراکی با آی پی اشتراکی استفاده میکنند اگر سایت خود را در ساعات مختلف روز آنلالیز کنند خواهند دید که آنالیزور ” Gtmetrix ” هر بار یک پاسخ متفاوت خواهد داد که با پاسخ قبل با کلی اختلاف نشان خواهد داد
موفق باشید
سلام
این مورد رو بارها در مقالات اشاره کردم و اصلا درباره همین موضوع در جلسه دوم علت متفاوت بودن هر بار گزارش های GTmetrix صحبت کردیم.
سلام لطفا خواهشا خطاهای جدید gtmetrix را هم کامل بگیدو نحوه برطرف کردن آنها ممنون میشم.
سلام
پیشنهاد میکنم ابتدا کامنت ها رو مطالعه کنید و بعد ادامه مقالات gtmetrix جدید که انتشار دادیم رو در میزفا مطالعه کنید.
هوالرزاق
دوستان بسمه ا.. شروع بفرمایید آموزش ها رو بگذارید تا بشه دوباره بهتر بشیم لطفا سایت های که با Asp.Net هستند رو هم مد نظر قرار دهید دفعه پیش هر آموزش شما رو میدیدیم فقط بروی وردپرس بودید
ممنون موفق باشید
سلام.
آموزش ها برای همه نوع سایت هست و مخصوص وردپرس نیست. با این حال هر سایت php یا asp اختصاصی باید برنامه نویس داشته باشن چون کد هر سایت فرق داره و ما هم نمیتونیم برای چند میلیون سایت مثال منحصربه فرد بزنیم و شما اگر برنامه نویس ندارید مطمئن باشید اموزش های جدید gtmetrix نه به درد شما میخوره و نه به درد کسانی که وردپرسی هستند و برنامه نویس ندارن.
خیلی جالب شده
البته ما که سر در نیاوردیم چی به چیه
و جالبه بدونید سایت من گرید A گوگل اسپید و yslow هم گرید B بود…
تو این آپدیت جدید شدم گرید F جی تی متریکس :؟؟ 😐
الان خیلی دوست دارم کارکردن با این نسخه جدید رو زودتر یادبگیرم و بهبود بدم سایتم رو چون فکر میکنم با این درصد دقت و سخت گیری خیلی میتونه موثر باشه رو سئو
بله، مشکل افت رتبه برای تمام سایت ها پیش اومده. دلیلش هم سختگیرانهتر شدن معیارهای GTmetrix جدید هست.
درحال تهیه مقالات برای بررسی فاکتورهای جدید و کمک به شما همراهان عزیز میزفا هستیم.
ممنون که ما رو همراهی میکنی.
تشکر
سایتم با این اپدیت جدید نمرات خیلی بدی گرفته
اگه بشه در رابطه با راهکارهای بهبود امتیازات هم یه مقاله بنوسید عالی میشه
ممنون علی جان
معیارهای نسخه آپدیت GTmetrix سختگیرانه تر شده و مسئله افت رتبه برای بیشتر سایت ها پیش اومده.
در حال بررسی فاکتورهای جدید GTmetrix هستیم و به زودی ادامه مقالات رو منتشر میکنیم و درباره رفع خطاها بیشتر صحبت میکنیم.
برای برطرف کردن بعضی از خطاهای قسمت Structure ، میتونی از مقالات آموزش GTmetrix میزفا استفاده کنی. چون بعضی از خطاها تو نسخه جدید و قبلی مشابه هستن.
ممنون که ما رو همراهی میکنی
مرسی از مقالتون. چه چیز سختی شده ولی!!!! کاش یه دوره آموزشی ویدئویی از بهبود نمرمون بزارید.
سلام رضا.
طبیعی هست و باید اینطوری میشد. الان چند تخصص نیاز هست تا بشه سرعت سایت رو بهبود داد -> متخصص سئو + برنامه نویس سایت + متخصص هاست و شبکه نیاز هست.