جلسه ۲ – علت متفاوت بودن هر بار گزارش های GTmetrix

چرا سایت GTmetrix هر بار گزارش متفاوتی ارائه میدهد؟

علت متفاوت بودن گزارش جی تی متریکس

اکثر مدیران سایت‌های وردپرسی دنبال سبز کردن افزونه یواست هستند و یا خیلی از متخصصین سئو و یا مدیران وب سایت‌ها صرفاً به دنبال رسیدن رتبه A در سایت متریکس هستند، شما چی؟ شما هم همینطور هستید؟ اگر پاسخ بله هست پس لطفا در ادامه با میزفا همراه باشید تا بهتون بگم که کارتون میتونه اشتباه باشه.

مقدمه و هشدار

یکی از بدترین کارهایی که ما می‌تونیم به عنوان یک انسان انجام بدیم این هستش که تابع ابزارها و ربات‌هایی بشیم که انعطاف‌پذیری ذهن انسان رو ندارند.

داشتن مدیر سایت با این نوع طرز فکر، یک زنگ خطری برای اون سایت هست به دلیل اینکه ذهن انعطاف‌پذیر خودشون رو خاموش نگه داشتن و تابع ربات‌هایی هستند که دارای ذهن یکسان و غیرانعطاف‌پذیر هست.

همین دوستانی که اشاره کردیم معیارهایی را برای خود دارند که این معیارها متاسفانه همین ابزارها هستند اگر افزونه Yoast سبز بشه از نگاه اونا به خوبی سئو کردن و اگر افزونه Yoast قرمز بشه یعنی سئو خوبی ندارن. یا در زمان تحلیل گزارش gtmetrix فقط به رنگ ها دقت میشه.

این نوع طرز فکر در یک سایت نیست بلکه در اکثر سایت های وردپرسی و غیر وردپرسی وجود داره و همین موضوع باعث میشه که اکثر سایت‌ها شبیه هم بشن چون همه انسان‌ها دارای ذهن رباتی هستند و البته فرصتی به معدود کسانی داده میشه که فراتر فکر میکنند و نه مثل ربات.

این موضوع دور از انتظار نیست و بارها در سینماهای هالیوودی مشاهده کردیم که فیلم‌هایی ساخته شده که ذهن انسان در کنترل ربات هایی است که خالق آنها خود انسان بوده، عبارت دیگر به جای آنکه انسان ربات رو کنترل کنه این ربات هست که ذهن انسان رو به راحتی و به دور از پیچیدگی کنترل و مدیریت می‌کنه.

از نگاه من نویسنده این مقاله یعنی پوریا آریافر این موضوع یک فاجعه بزرگ جهانی هست چرا که موضوع صرفاً در مباحث سئو نیست و در اکثر و کسب و کارها ما شاهد چنین رفتارهایی و چنین کنترل هایی از سمت ربات ها بر روی ذهن انسان هستیم.

موارد بالا یک هشدار و یک مقدمه ای بود برای شما دوستان عزیز، در ادامه این مقاله به موضوع اصلی میپردازیم و این هست که چرا با هر بار بررسی کردن سایت خودم در ابزار جی تی متریکس گزارش‌های مختلف رو مشاهده می‌کنم.

چرا در فاصله ۳ دقیقه انقدر اختلاف در گزارش این ابزار تست سرعت وجود داره؟
چرا در فاصله ۳ دقیقه انقدر اختلاف در گزارش این ابزار تست سرعت وجود داره؟

۱ – مکان سرور

مکان سرور ابزار جی تی متریکس با هر بار بررسی ممکن هست عوض بشه و یا خودتون عوض کنید. به عبارت دیگه وقتی این ابزار در مکان (لوکیشن) کانادا سایت شما را بررسی می‌کنه میتونه گزارش های مختلفی رو نسبت به مکان دیگر مثلاً در کشور امریکا یا همون کانادا ارائه بده.

۲ – ظرفیت منابع سرور

سرور های جی تی متریکس منابع مختلفی رو دارن و ممکن هست در همان لوکیشن کانادا با هر بار بررسی کردن سایت شما سرور های مختلف با منابع مختلف سایت شما رو مورد ارزیابی قرار بده.

۳ – اشغال منابع

میزان اشغال منابع سرور جی تی متریکس یکی از مهم‌ترین فاکتورها در این زمینه هست چرا که اگر سرور های جی تی متریکس ترافیک سنگین باشن می تونه بر روی گزارش شما اثرگذار باشه.

۴ – پهنای باند

پهنای باند سرور شما یکی از مهم‌ترین مواردی است که می‌تونه بر روی گزارش شما اثرگذار باشه حتی پهنای باند سرور جی تی متریکس هم اهمیت بالایی داره.

۵ – مسیر اینترنت

فرض کنیم سرورهای جی تی متریکس و همینطور سرور سایت شما در بهترین حالت ممکن باشن ولی با این حال گزارش‌های مختلفی مشاهده می‌کنیم علت می‌تونه مسیری باشد که بین سرور شما و سرور جی تی متریکس هست، ممکن هست این مسیر پرترافیک باشد یا تداخل‌های موقت داشته باشه.

۶ – ساعت بررسی

زمان بررسی خود نیز یکی از عوامل مهم در متفاوت بودن گزارش‌هاست ممکن هست شما صبح به بررسی سرعت سایت خود بپردازید و در آن زمان برخی از توابع کد نویسی شما در حال فعالیت باشن و در حال اجرا هستن ولی همان توابع در زمان‌های دیگر در حالت اجرا نباشن.

۷ – استفاده از سی دی ان

استفاده از سی دی ان هر چند به صورت کلی خوب می‌تونه باشه ولی می‌تونه اثر مستقیم بر روی گزارش‌های متریکس بذاره و به این صورت که با هر بار بررسی کردن سایت خود در ابزار متریکس یکی از نودهای CDN فعال بشه و کار بکنه.

۸ – تحریم ها و فیلترینگ ها

بسیاری از آی پی های سایت کلودفلیر در ایران فیلتر هست، به دلیل اینکه سایت های غیرمجاز زیادی از این CDN استفاده می‌کنن، همین طور به دلیل تحریم های موجود بسیاری از فایل‌های کاربردی در زمینه برنامه نویسی داخل سی دی ان ها در ایران قابل لود نیست.
این موضوع زمانی پیچیده تر میشه که فیلترینگ ها و تحریم ها بر اساس ارائه دهنده اینترنت (ISP) متفاوت میشه، مثلا ممکنه با ایرانسل یک سایت رو مشاهده کنید ولی با اینترنت همراه اول اون سایت قابل مشاهده نباشه.
همین موضوع از سمت خارج به داخل هم وجود داره، مخصوصاً اگر بر روی برخی از فایل ها این موضوع صدق کنه، اینطوری به خاطر اون فایل زمان لود شما افزایش پیدا میکنه و ممکنه با تغییر سرور این زمان لود بالا و پایین بشه.

۹ – هاست اشتراکی

بالای ۹۰ درصد از سایت‌ها از هاست اشتراکی استفاده می‌کنن و بسیاری از این هاست‌های اشتراکی کنترل خاصی روی اونا صورت نمی‌گیره همانند اینه که ۱۰ نفر فقط در یک اتاق زندگی می‌کنن.
در هاست اشتراکی ممکن است بالای صد و یا متاسفانه بالای هزاران سایت بر روی یک سرور قرار بگیره و اگر به هر دلیلی برخی از این سایت ها دارای ترافیک بالا باشن و یا به سمت اونا اتکی (حمله سایبری) خورده بشه این موضوع باعث کند شدن سایت شما و همه سایت‌هایی که دارن از اون هاست استفاده میکنن میشه، خود این علت باعث میشه که گزارش‌های متریکس هر بار عوض بشه.

۱۰ – غیرمنطقی بودن جی تی متریکس

غیرمنطقی بودن گزارش های gtmetrix چه در قدیم چه در جدید همیشه بوده، در قدیم این ابزار فقط بر روی ظاهر سایت‌ها یکسری گزارش‌ها ارائه می‌داد که بسیار دارای خطا و باگ بود در نسخه جدید فقط مباحث درون و مباحث بک‌اند سایت رو مشاهده می‌کنه و تمام این گزارش هایی که ارائه میده به یک زمان وابسته است و اگر زمان خوب باشه گزارش‌ها همه سبز هست و یا بر عکس این وابستگی صرفاً به یک پارامتر خود نیز دارای عیب هست.

۱۱ – منبع بررسی در تست سرعت سایت مثل PageSpeed Insights

شاید کسی به این نکته مهم توجه نکنه ولی PageSpeed Insights داده‌هاش رو از جاهای مختلف دریافت میکنه و الان بیشتر باز میکنم.

  • Field Data – داده‌های میدانی
  • Origin Summary – خلاصه داده‌های میدانی
  • Lab Data – داده های آزمایشی

داده هایی که در Field Data نمایش داده میشه توسط گوگل کروم و به کمک کاربران واقعی جمع آوری میشه، پس این داده‌ها زنده نیستن و مربوط به ۲۸ روز اخیر هستن.
اگر شما تعداد کاربران کمی در سایت داشته باشید طبیعتا Field Data ندارید، همینطور در سرچ کنسول و در بخش گزارش Core Web Vitals داده‌ها براساس Field data هست.

داده‌های Original summary هم مثل Field Data هستن فقط Original summary مربوط به کل سایت هست ولی Field Data مخصوص همون یک صفحه ای هست که شما بررسی کردید.

گاهی وقت ها ممکنه ما به دلیل داشتن تعداد کاربران کم Original summary داشته باشید ولی Field Data نداشته باشید.

ولی داده های Lab Data آزمایشی هست به عبارت دیگه توسط یک سرور گوگل تست و بررسی میشه و توسط کاربران نیست و برای همین نتایج داده های Lab Data با Field Data متفاوت هست.

طبیعتا داده‌های Field Data اهمیت بیشتری نسبت به Lab data داره ولی داده‌های Lab data برای تست و بررسی برنامه نویس و متخصص سئو کاربردی هست چون Lab Data آمار زنده نمایش میده و برای همون لحظه هست.

پایان

در پایان باید اشاره کنم ما خودمون در میزفا آموزش gtmetrix رو داریم و مهمه که آموزش ها رو دنبال کنید ولی باید بدونید که سرعت سایت به معنی سئو سایت نیست سرعت سایت یکی از مهمترین فاکتورهای سئو هست ولی در نظر داشته باشید ما بالای ۱۰۰ فاکتور دیگه هم در زمینه سئو وبسایت داریم، به عبارت دیگر فکر نکنید که اگر سرعت خوبی داشته باشید سئوی خوبی دارید. سرعت سایت یکی از قدم های مهم برای سئوی سایت است ولی همه مسیر سئو نیست.
طبیعت شما چندین ابزار سئو دارید استفاده می‌کنید تمام ابزارهای سئو خوب هستند ولی تا زمانی خوب هستند که اونا تابع ذهن شما باشند نه اینکه شما تابع ذهن اونا باشید.
متاسفانه این مقاله به تنهایی کمکی به موضوع نمی‌کنه و ما هرچه جلوتر بریم انسان بیشتر اسیر ربات‌ها خواهد شد و همین انسان سابقه خوبی کلا نداره چرا که در گذشته و حال بسیار افراد هستن که اسیر این دنیا هستند، حال اسیر ربات شدن چیزی نیست و به سادگی میشه.

ابزار ال مثل MOZ مثل Yoast مثل Ahrefs و الکسا و … خوب اند ولی مراقب باشید که ذهن شما رو تسخیر نکنن.

امیدوارم شما با اشتراک گذاشتن این مقاله باعث آگاهی افراد در این زمینه بشید.

نویسنده مقاله: پوریا آریافر / متخصص سئو

فیلم آموزشی افزایش سرعت سایت با gtmetrix
فیلم آموزشی افزایش سرعت سایت با gtmetrix
پوریا آریافر
اولین کسب و کار آنلاین خودم رو در فیسبوک راه‌اندازی کردم، سال ۲۰۱۱ یکی از پرتعامل‌ترین صفحات فارسی با ۸۰ هزار فالور فعال رو داشتم. بعد اینکه فیسبوک خالی از کاربر ایرانی شد وارد دنیای شبکه شدم و در انتهای سال ۲۰۱۲ مدرک MCSE مایکروسافت رو دریافت کردم، در حالی که نمره بالا گرفتم ولی کسی به دلیل به خطر افتادن موقعیت شغلی خودش به عنوان کارآموز منو قبول نمی‌کرد، بعدش با شروع دوران خدمت سربازی، مسئول بهینه سازی یک سایت خبری معتبر شدم و سئو یاد گرفتم. در ابتدای سال ۲۰۱۴ تونستم از رتبه ۱۵۰۰۰ به ۴۰۰ الکسا نزدیک کنم، اون زمان الکسا خیلی مهم بود. وارد دانشگاه شدم، به دلیل عدم علاقه به دانشگاه سعی کردم زودتر تمومش کنم و سه ساله در مقطع کارشناسی IT فارغ التحصیل شدم، توی دانشگاه هر کسی منو میدید یاد سئو میوفتاد، در همون سال آخر دانشگاه بزرگ‌ترین کانال تلگرامی IT با ۴۰ هزار عضو رو داشتم، که به مجتمع فنی فروختم تا بتونم تمرکز رو فقط بر روی عشق خودم یعنی سئو بذارم، وقتی کانال تلگرام فروختم حس پرواز بهم دست داد، هرچند درآمد چندین میلیون ماهانه رو از دست دادم ولی دوباره باید مثل گذشته با پوستی نو یک فصلی نو رو میساختم. در این چندین سال فعالیت‌های سئو به شکل تخصصی بنده در قالب پروژه‌های مختلف و آموزش‌های حضوری و غیرحضوری در دفتر میزفا و دانشگاه علامه طباطبایی تهران صورت ‌گرفته، تجربه بهینه سازی موفقی در بهبود UX و CRO پروژه‌های سئو کسب کردم. در اکثر ابزارهای کاربردی گوگل تسلط کاملی دارم. عاشق کسب تجربه های جدید هستم. راز پیشرفت در هر کاری رو یادگیری و یاددادن می‌دونم و میزفا که در اواخر ۲۰۱۶ راه‌اندازی شد تونست چنین بستر مناسبی رو برام فراهم کنه. همینطور در حال حاضر مدیریت یک تیم ۱۰ نفری از جوانان فعال و پرانگیزه رو در میزفا به عهده دارم. نقد و بازخوردهای سازنده شما، جوهر تلاش‌های مستمر ماست تا یک قدم خودمون بهبود بدیم. منتظریم …
لیست آموزش GTmetrix نسخه جدید

2 نظر

2 پاسخ

  1. هوالرزاق
    سلام و احترام تمام مواردی که در بالا گفتید درسته و قبول دارم ولی یه سوال چرا وقتی با ” google insights ” آنالیز میکنیم پاسخ همیشه ثابته ؟
    ممنون

    1. سلام
      نه ثابت نیست و هر بار فرق داره مگر شما کمتر از ۱۰ دقیقه تست رو بزنید و گوگل ممکنه همون داده های قبلی رو کش کرده باشه و نمایش بده تا بار کمتری روی سرورهاش باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

حداکثر حجم فایل برای آپلود: 1 مگابایت. فایل‌های مجاز برای آپلود: عکس, ویس, ویدیو, ورد یا پی دی اف, فایل متنی, زیپ. شما می‌تونید برای بهتر پرسیدن سوالتون، عکس یا ویس یا حتی فیلم در بخش نظرات میزفا آپلود کنید. برای ضبط ویس می‌تونید از خود واتس آپ استفاده کنید و بعد اینجا آپلود کنید و برای ارسال عکس هم کافی هست اسکرین شات بگیرید. Drop file here

با موفقیت ثبت شد، میزفا از شما برای عضویت در خبرنامه هفتگی تشکر میکند.

عضویت در خبرنامه هفتگی برای دریافت:

  • فیلم و مقاله رایگان سئو
  • آموزش‌های UX ، GA و GTM
  • مقاله های تخصصی ASP.NET Core
  • اطلاع رسانی از محصولات
فیلم آموزشی asp.net core 2
ترک میزفا خوب نیست!
معرفی جامع‌ترین ابزار سئو در ایران
بالای ۱۰ هزار عضو
PHZpZGVvIHdpZHRoPSI2MDAiIGhlaWdodD0iMzUwIiBwb3N0ZXI9Imh0dHBzOi8vbWl6ZmEuY29tL2Jsb2cvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjMvMDUvcG9zdGVyLW1pemZhLXRvb2xzLXZpZGVvLW1pbi5wbmciIGNvbnRyb2xzIHByZWxvYWQ9Im5vbmUiPiANCiAgIDxzb3VyY2Ugc3JjPSJodHRwczovL21pemZhLmNvbS9ibG9nL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDIzLzA1L21pemZhX3Rvb2xzXzcyMHAubXA0IiB0eXBlPSJ2aWRlby9tcDQiPg0KPC92aWRlbz4=